hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret zammıyla ödemeler değişti! Zam sonrası işsizlik ödeneği artacak

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Asgari ücrete 2 yılda yüzde 303 oranında zam yapıldı. Son 1 yılda bu oran yüzde 107 oldu. Peki temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere yeni ödemeler nasıl olacak? CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik, Mali Müşavir Emin Yılmaz ile aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mali Müşavir Emin Yılmaz detayları şu ifadelerle aktardı;

    Asgari ücrete baktığımız zaman 2023’ün ilk döneminde asgari ücret günlük olarak belirlenir. Bunun ilk dönemde 333 lira. Son olarak 7. ay ile 12. ay arasında uygulanması gerekiyor. Yani şu an yürürlüğe girecek olan 447 lira aylık brütü 13 bin 414 lira, neti 11 bin 402 lira.  İşverene maliyeti de 15 bin 761 lira oldu.

    İlk döneme kıyasladığımız zaman bunun yüzde 34.4 oranında bir zam yapıldığını gözlemliyoruz. Asgari ücretin enflasyon verisi burada belirleyici unsurlardan bir tanesi oldu.

    Enflasyon beş artı yüzde 15.26 açıklandı. Yüzde 34 toplamda bir zam yapıldıysa refah payı da yüzde 18 oranında yani enflasyonu geçen bir rakam refah payı verildi.

    Altı aylık tahminde de yüzde 15’lik bir refah payını burada gözlemleyebiliyoruz. Bunu geçmiş yıllara oran orantı yaptığımız zaman son iki yılda yüzde 303, son bir yılda da yüzde yüz 50’ye varan artış sağlanmış oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar bazında değerlendirdiğimiz takdirde de asgari ücret Ocak 2023’te 455 dolara tekabül ediyordu. Şu anki kur üzerinden hesapladığımız zaman da yaklaşık olarak 482 dolara tekabül ediyor. 27 dolarlık bir artış sağlanmış dolar bazında da önemli bir artış yaşanmış.

    482 dolar cumhuriyet tarihinin dolar bazında en yüksek rakamı, rekor bir rakamına tekabül etmiş oldu. Burada işçiye sağlanan ocak 2022’den itibaren gelir vergisi ve damga vergisi alınmıyordu. O da 1812 liraya yeni asgari ücretten hesapladığımız zaman işçilerimizin cebinde emekçimizin cebinde kalmış oluyor. Yine burada baktığımız zaman asgari ücrete 400 liralık işverenlere verilen bir destek vardı.

    Asgari ücret desteği 400 liraydı. Yüzde 25’lik bir artış yapıldı. O da 500 TL'ye denk gelmiş oldu. Asgari ücreti yeni Bakanımız Sayın Işıkhan asgari ücret parametrelerinin 86 kaleme sirayet ettiği açıklamasında bulundu. Baktığınız zaman gerçekten de öyle birçok kalemi tetikliyor.

    İşsizlik maaşı asgari brüt ücretin yüzde 40 ile yüzde 80’i arasında değişiyor. En dipteki rakam 5365 lira. En üst rakamı da 10 bin 371 lira oldu. Buna dikkat etmek lazım. Nedeni bir Temmuz'dan itibaren geçerli olacağı için son dört aylık brüt ücretiniz üzerinden hesaplanıp veriliyor. Dolayısıyla temmuzdan dört ay geçecek. Sonrasında bu rakamı hak etmiş olacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıdem tazminatının taban rakamı, bir de tavan rakamı var. Tavan rakamı asgari brüt ücret 13 bin 414 liraya. Tavan rakamı da memur maaş katsayısı üzerinden değerlendiriliyor. Önümüzdeki ayda büyük ihtimalle bununla ilgili netlik sağlanacak.

    Şu anki tavanımız 10 bin 982 bunun da 25 bin lira civarında olacağını tahmin ediyoruz. İsteğe bağlı BAĞ-KUR, asgari brüt ücretin yüzde 32’si üzerinden değerlendirilir. Burada görmüş olduğunuz 13 bin 414 liranın yüzde 32’si 4 bin 192 liraya geliyor. Üçte bir teşvik gelecek buna.

    Ev hanımlarına emeklilik dedik. Üçte birini yasak oyuncu hazineden karşılayacak. Dolayısıyla asgari ücret arttığı zaman buradaki rakam da ev hanımlarının cebinde kalmış olacak. İsteğe bağlı BAĞ-KUR’da da ev hanımlarına böyle bir avantaj olmuş olur

    Buradaki bireysel emeklilik sistemindeki mevzuat şu şekilde sizin 5 işçi ve üzerinde çalışan personeliniz varsa, bireysel emeklilik sistemini mutlaka personelinizin girmesi lazım. Orada da brüt ücret üzerinden 13 bin 414 liranın 400 lirasına ama bir önceki dönemde 10 bin lira olduğu için yüzde 3’ü yaklaşık olarak 300 lira olmuş oluyor. Burada teşvik konusunda da bir yıllık asgari brüt ücreti geçmeyecek şekilde orada gelir vergisi, sigorta primi yüzde otuza varan teşvikler var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Stajyer maaşları yine asgari net ücret üzerinden değerlendiriliyor. Yüzde 30’u üzerinden 3 bin 420 liraya, rapor ücretleri ayakta tedavide üçte iki, yatarak tedavide üçte bir, 298 lirayla 149 TL arasında. Genel sağlık sigortası yüzde 3 yani 402 lira olmuş oluyor. Sosyal yardımlara da aynı şekilde asgari ücretin hane çıkışı başı geliri etkin etken olarak gözlemleyebiliyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow