hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esnafa 5 yıl erken emeklilik formülü

    BAĞ-KUR prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülerek SSK’lılarla eşitleneceği açıklandı, söz konusu düzenleme 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak. Peki bu kapsamda esnafa erken emeklilik yolu açılmış oluyor mu? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT düzenlemesinden sonra BAĞ-KUR’lular da prim gün sayısının düşürülmesini dört gözle bekliyordu. Düzenleme, Meclis açılır açılmaz görüşülecek maddeler arasında.

    Düzenlemede BAĞ-KUR’luların SGK'lılarla aynı prim şartına bağlanması da söz konusu. Düzenleme yasalaşırsa 5 yıl erken emeklilik kapıda BAĞ-KUR'luya ne gibi bir kazanç getirecek?

    SGK Uzmanı Emin Yılmaz bu soruya, “Kasım ayında bir torba yasa gelmesi bekleniyor küçük esnafa bir düzenleme olacak. Küçük esnafa 5 yıl 1800 gün daha erken emeklilik şansı 7200 gün ile mümkün olabilecek. Bu uygulamada BAĞ-KUR’lu hem kadın hem de erkek 7200 gün ile emekli olacak. 5 yıl erken emekli olursak bize ne ifade ediyor? Bu 60 aya tekamül ediyor şuan asgari brüt ücret 13.250 TL, yüzde 34,5 aylık bazda 4558 TL'yi 60 ayla çarparsak 273 bin TL esnafın cebinde kalacak” şeklinde yanıt verdi.

    Ve merak edilen bir başka detay 1261 gün kuralı. Değişecek kurallardan bir tanesi de bu. Peki 1261 gün kuralı değiştiğinde BAĞ-KUR'luların ne gibi kazancı olacak?

    “Son 7 yılda burada yazdık prim günleriniz yer alıyor son yıllar SSK ama daha önce BAĞ-KUR ödemeniz varsa son yedi yılda 1260 günü geçen priminiz BAĞ-KUR’dan olduğu için BAĞ-KUR'a tabi olmuş olacaksınız. 9 bin günde 7200 düşeceği için otomatik avantajlı hale gelmiş olacaksınız. 2008'den sonra ise hangisi daha fazla yatırılmışsa ondan emekli oluyorsunuz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow