hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitcoin neden yükseldi? Kripto'da boğa piyasası başladı mı?

    Kripto para denince akla ilk Bitcoin geliyor. 2 yıl aranın ardından ilk kez 50 bin dolar seviyesini aştı. Rekor yükselişin perde arkasında ne var? Bitcoin'de boğa sezonu başladı mı? Detayları Ekonomist Doç. Dr. Ata Özkaya aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto para denince akla ilk Bitcoin geliyor. 2 yıl aranın ardından ilk kez 50 bin dolar seviyesini aştı. Rekor yükselişin perde arkasında ne var? Bitcoin'de boğa sezonu başladı mı? Ekonomist Doç. Dr. Ata Özkaya CNN TÜRK canlı yayınında şu ifadelerle yanıtladı.

    Bitcoin yükselişini sürdürecek gibi de gözüküyor. Bunun bazı sebepleri var, sebepleri ayrıştırmamız lazım. Öncelikle Bitcoin fiyat birimini oluşturan unsurlar ekonomi ve finansın içinde olmakla birlikte bir de bunun mühendislik tarafı var üretilmiş bir ürün olduğu için. Özellikle arzın dinamiklerini mühendislik çalışmaları oluşturuyor bildiğiniz gibi. Dolayısıyla bu yönüyle de başka fiyatlardan etkileniyor, emtia fiyatlarından. Bunları ayrıştırırsak karşımıza öncelikle finansal piyasaya karar vericiler açısından şöyle tablo çıkıyor, genelden özele doğru gidelim. Amerikan Merkez Bankası’nın faiz kararlarında mart ayında indirime geçmeyeceği belli olduktan sonra piyasayı yönlendirmek için yaz aylarını işaret etmeye başladı Amerikan Merkez Bankası. Dolayısıyla bir faiz indirimi kesinleştiği için burada finansal piyasalarda da riskli varlıklara doğru eğilimin artacağını göreceğiz. Bu, genel bir artış olacak. Bunun için de bazı özel borsalara ya da özel şirketlere daha fazla yönelim göreceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin neden yükseldi Kriptoda boğa piyasası başladı mı

    YÜKSEK TEKNOLOJİ KULLANAN ŞİRKETLERE İLGİ ARTIYOR

    Bunu ayrıştırırsak özellikle yüksek teknoloji kullanan şirketlere, mikroçip yazılımı üreten şirketlere, yapay zeka kullanan şirketlere de ayrıca bir eğilim artacak ve bu artış da zaten bir süredir göze çarpıyor. Dolayısıyla birinci ekonomik etkisi buradan kaynaklanıyor. Riskli varlıklara eğilimin yükselmesi. İkincisi ise şöyle özetlenebilir, özellikle teknoloji şirketlerine yönelen yatırımcılar mikroçip yazılımı üreten şirketlerin hisse senetlerine yöneldiklerinde bir paralel ürün olarak da Bitcoin tercih edebiliyorlar. Bu bir yatırımcı davranışı. Bu yüzden birlikte yükseleceğini de öngörebiliriz önümüzdeki dönemde.

    PİYASA ARZININ HESAPLANABİLİR OLMASININ ÖNEMİ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca buna ek olarak şöyle bir durumla karşı karşıyayız. Bitcoin’i ek olarak diğer yatırım araçlarından ayıran bir özelliği. Piyasa arzının hesaplanabilir olması belirli dönemlerde. Yani periyodik olarak arzın deterministik olması diyebiliriz. Dolayısıyla böyle bir özelliğinin olması Bitcoin’de dönem dönem bir artış yaşanmasını olanaklı kılıyor. Çünkü siz bunun önceden ne kadar arz edileceğini bilirseniz fiyat kestirimlerini ona göre görebilirsiniz ve daha önceden talebini etkiler ve bunu yapabilen yatırımcılar daha önceden Bitcoin’e yatırımlarını arttırabiliyorlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow