hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücrette 2'nci toplantı! Bu veriler masada olacak...

    Milyonların gözü kulağı Ankara'da devam eden Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında. İşçi-işveren ve hükümet kesiminin bir araya geldiği masa, ikinci tur görüşmeyi pazartesi günü gerçekleştirecek. İşte o toplantı öncesinde taraflardan gelen mesajlar ve beklentiler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EV SAHİBİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

    Asgari ücret pazarlığında tüm kesimler bir kez daha toplanıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2'nci toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirecek.

    İKİNCİ TURDA TEMEL EKONOMİK VERİLER MASADA OLACAK

    İşçi-işveren ve hükümet kesimlerinden oluşan 15 kişilik komisyon, 2024 yılına ait asgari ücreti belirlemek üzere bir araya geliyor. Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırılacak. Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşması bekleniyor. Henüz rakam telaffuz etmeyen işçi-işveren tarafı, sunulacak söz konusu ekonomik veri ve raporların ardından pazarlığa başlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HÜKÜMETTEN "ENFLASYONA EZDİRMEME" MESAJI GELMİŞTİ

    İlk toplantıda açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan mutabakatı işaret ederek, "Ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız" demişti. İşveren kesimini temsil eden TİSK'ten ise "Üretim ve istihdamı destekleyici bir dengenin tesis edilmesini son derece önemsiyoruz" açıklaması gelmişti.

    ASGARİ ÜCRETE TEK ZAM MI YAPILACAK?

    Bu yıl tek zam yapılması beklenen asgari ücrete ilişkin işçi kesiminden ilk toplantıda bir rakam gelmemişti. Ancak TÜRK-İŞ açlık sınırını 14 bin 25 lira olarak belirlemişti. Pazarlığa bu rakamın altında başlanılması beklenmiyor. Bu arada TÜRK-İŞ'ten Mehmet Şimşek, Vedat Işıkhan ve Meclis'teki parti grup başkanvekillerine bir mektup gitti. O mektupta ücret gelirlerinin yüzde 15'lik dilimi daha erken aştığına ve ardından yüzde 20 ve 27'lik dilimlerin de daha çabuk vergilendirildiğine yer verildi. TÜRK-İŞ vergi tarifesi oranlarının çalışan lehine güncellenmesini istedi.

    YÜZDE 40 VE 50 ZAM OLASILIKLARI

    Halihazırda 11 bin 402 lira olarak uygulanan asgari ücrete yüzde 40 oranında artış yapılması halinde yeni ücretin 15 bin 960 lira, yüzde 50 oranında artış yapılması halinde ise 17 bin 100 lira olması öngörülüyor. Yeni asgari ücretin yıl bitmeden belirlenmesi ve Resmi Gazete'de ilan edilmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow