hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin notu şimdi pozitif! Enflasyonda hissedilir düşüş ne zaman?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit etti. Not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Peki, kredi görünümü pozitif ne demek? Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MOODY'S,KREDİ NOTU GÖRÜNÜMÜNÜ POZİTİFE ÇEVİRDİ

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 12 Ağustos 2022'de Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dışı değerlendirmeye gitmiş ve kredi notunu "B3" olarak güncellemiş, not görünümünü de "durağan"a çevirmişti. Moody's Türkiye'nin kredi notunu yeniden değerlendirdi. Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, "Türkiye'nin CDS'i 800'lerden 300'ün altına düştü bu 2023 yılında. Bu ne anlama geliyor? Bu 300'ün altında olması ülkenin kırılgan bir ekonomiye sahip olmadığı anlamına geliyor, pozitif bir durum anlamına geliyor" dedi.

    Türkiyenin notu şimdi pozitif Enflasyonda hissedilir düşüş ne zaman

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada Türkiye'nin kredi notunun "B3" olarak teyit edildiği, daha önce "durağan" olan not görünümünün ise "pozitif"e yükseltildiği bildirildi. Prof. Dr. Abdulkadir Develi, "Diğer gelişmekte olan ülkelere mukayese ettiğimiz zaman Türkiye'de bu CDS’teki düşüş oldukça hızlı ve oldukça olumlu. Bu ortalama olarak gelişmekte olan ülkelerde 50 puan civarında. 300'ün altına inmesi bu noktada Türkiye’nin kırılgan ekonomi kategorisinden çıkması anlamına geliyor" diye konuştu.

    Türkiyenin notu şimdi pozitif Enflasyonda hissedilir düşüş ne zaman

    Hangi adımlar kredi görünümünün pozitife geçmesini sağladı? Ekonomist Develi, "Gösterilen sıkı para politikası duruşu, yüksek politika faizleri ve enflasyonla mücadele noktasındaki kararlılık, tüketimi bu noktada soğutma, ihracatı destekleme, Merkez Bankası’nın rezervlerini artırma, cari açığın baskılama noktasında adımların karşı olarak bunu görebiliriz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiyenin notu şimdi pozitif Enflasyonda hissedilir düşüş ne zaman

    ENFLASYONDA HİSSEDİLİR DÜŞÜŞ NE ZAMAN?

    Peki, önümüzdeki günlerde enflasyon dinamikleri nasıl değişir? Prof. Dr. Develi, "Asgari ücret artışının, ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkisi ne olacak bunu biz bu ay göreceğiz, önümüzdeki ay göreceğiz. Aynı zamanda bu tüketimi ne yönde etkileyecek? Çünkü burada tüketimi soğutma noktasında güçlükler yaşıyoruz. Her ne kadar burada kredi maliyetleri artsa da bu güçlü tüketim aktivitesi hala devam ediyor. Kredi kartı harcamalarındaki hacim enflasyonun üzerinde bu noktada. Dolayısıyla bunu ne kadar etkiyecek göreceğiz. Enflasyonda 4-4,5 bandında bir beklenti var ocak ayına dair" dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow