hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Mayısların asrı aşan serüveni

    Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Peki, 1 Mayıs dünyada ilk ne zaman ve nasıl kutlanmaya başlandı ve türkiyede ilk 1 mayıs kutlamaları nerede yapıldı? İşte 1 Mayısların yüzyılı aşan serüveni...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE NASIL KUTLANMAYA BAŞLADI?

    Her şey 1 Mayıs 1886 yılında başladı. Amerika'da İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 12 saatlik çalışma koşullarının günde 8 saate indirilmesi talebiyle iş bıraktılar. Chicago'da yapılan yürüyüşe 500 bin işçi katıldı. 1889'da bir Fransız işçinin önerisiyle 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı.

    1 MAYIS TÜRKİYE'DE İLK KEZ 1912 YILINDA KUTLANDI

    1 Mayıs Türkiye'de ilk kez 1912 yılında kutlandı. 1923 yılındaysa İşçi Bayramı ilan edildi. O gün de İstanbul'da işçiler bayramlarını kutlayacaktı hatta grev bile yapacaklardı. Ancak 1 yıl sonra, 1924 yılında hükümet 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı. Bu yasak yıllar boyu devam edecek, sadece 1935 yılında Bahar ve Çiçek Bayramı adıyla ücretsiz tatil ilan edilecekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık yarım asır boyunca işçiler 1 Mayıs'ı kutlayamadı. Dünyada işçiler meydanlarda bayramlarını kutlarken, Türkiye'de sadece kapalı yerlerde ve kapalı toplantılarda işçiler kendi kendilerine kutlamalar yapabilmişti. Ta ki 1976 yılına kadar.

    KANLI 1977 1 MAYIS'INDA 34 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

    1 Mayıs, 1976 'da ilk kez kitlesel olarak kutlanacak, o gün Taksim Meydanı'nda Türkiye'nin dört bir yanından gelen 400 bin işçi toplanacaktı. 1977 1 Mayıs'ı tarihe bir katliam günü olarak geçti. O gün Taksim Meydanı'nda 500 bin işçi vardı. Saatlerce işçi bayramı bir bayram havasında kutlandı. Ancak ne olduysa akşam saatlerinde oldu. Çevredeki binalardan açılan ateş sonucu Taksim'de 34 kişi hayatını kaybetti. Askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'e rapor edilince, Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun, derhal re'sen emekliye sevk edildi.

    12 EYLÜL YÖNETİMİ 1 MAYIS'IN KUTLANMASINI YASAKLADI

    Kanlı 1 Mayıs'ın karanlık sırrı yine de tam olarak çözülemedi. Ve artık herkese korku hakimdi. 77 Mayısından 1 yıl sonra, bu kez 1978 1 Mayısı için işçiler yine taksime yürüyordu. 1979 yılında sıkıyönetim komutanlığı 1 Mayıs'ı yasakladı. 1981 yılındaysa Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs'ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı. Artık ülke genelinde 12 Eylül yasalarının uygulamaları vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 MAYIS 2009 YILINDA RESMİ BAYRAM İLAN EDİLDİ

    2009 yılının nisan ayında Meclis, 1 Mayıs'ı yeniden resmi bayram ilan etti. Bu tarihten beri de tatil ilan edilen '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' güvenli olarak belirlenen alanlarda kutlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow