Haritalar nasıl hazırlandı? - Adım Adım 15 Temmuz 3
Türkiye 15 Temmuz felaketine sürüklenirken darbe teşebbüsünden beş gün önce kirli eller bombalanacak yerlerin koordinatlarını gösteren haritaları hazırlıyordu. Bu haritalar 11 Temmuz'da Akıncı Üssü'nde başlayacak darbe toplantılarında masaya yatırılacaktı.
15 Temmuz darbe teşebbüsüne beş gün kala FETÖ hummalı bir çalışma içerisindeydi. Darbenin planlayıcıları bombalanacak stratejik noktaları belirlemişti. Sıra bu noktaların koordinatlarını tespit etmeye gelmişti. Bu görevi Cumhurbaşkanı'na suikast davasının bir numaralı sanığı eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş yerine getirdi.
10 Temmuz günü darbeci Yüzbaşı Ali Pehlivan'ı çağıran Sönmezateş, coğrafi analiz sistemini kullanarak MİT, Özel Harekat Daire Başkanlığı, Türksat gibi kritik noktaların ekran resimlerini çıkarmasını istedi. Bu noktaların koordinatlarını da tespit ederek fotoğrafların üzerine işlemesi talimatını verdi. Darbe teşebbüsünde bu haritalarda işaretlenen pek çok nokta uçaklardan atılan bombaların hedefi olacaktı.
Darbeyi 3 gün önce haber vermiş, şifre: 'Büyük deprem olacak'
Takvimler 11 Temmuz'u gösterdiğinde artık geri sayım başlamıştı. Darbenin baş mimarlarından firari sivil imam Adil Öksüz, koltuğunun altında darbe planları ve yapılan görevlendirme listeleriyle onay almak için Pensilvanya'nın yolunu tuttu. Görevlendirilen cuntacı askerler de askeri planlama aşamasına geçti.
Darbeci General Sönmezateş, 11 Temmuz'da makamında otururken, 'MİLSEC' adlı güvenli hattan arandı. Arayan kişi, Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan Tuğgeneral Semih Terzi'ydi. Terzi, "Türkiye kötü günler geçiriyor, durumdan rahatsızım. Sen ne düşünüyorsun" diye sordu. Terzi, doğrudan "darbe" dememişti. Ancak Sönmezateş, Terzi'nin darbeyi kastettiğini anlamıştı. Sönmezateş ifadesinde bu durumu "Bu jargon bizde ihtilali çağrıştırmaktadır" sözleriyle anlattı. Terzi'ye, "Başka kimler böyle düşünüyor" diye sordu Sönmezateş. Terzi, Genelkurmay Başkanı ve komutanların da böyle düşündüğünü söyledi.
Başyaverin fişleme notları ortaya çıktı
Tuğgeneral Sönmezateş'in darbe girişimi için düğmeye basıldığını öğrendiği günün akşamında, 11 Temmuz'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Ankara'daki Akıncı Üssü'nde cuntanın ilk toplantısı yapıldı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün de içinde olduğu generaller 14 Temmuz'a kadar üst üste her akşam bir araya geldi. Akıncı Üssü'nün eski Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in de katıldığı bu toplantılarda masaya haritalar serildi. Hangi şehirlerdeki birliklerin harekete geçirileceği ve kimlerin gözaltına alınacağı netleştirildi ve darbe bildirisi hazırlandı.
Adım Adım 15 Temmuz haber dizisinin "Darbe girişimi nasıl başladı?" adlı ilk bölümünü izlemek için burayı tıklayın.
Adım Adım 15 Temmuz haber dizisinin "Darbe girişimi nasıl planlandı?" adlı ikinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.
Adım Adım 15 Temmuz haber dizisinin "12 Temmuz'da ne oldu?" adlı dördüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.
Adım Adım 15 Temmuz haber dizisinin "Mahrem abiler darbe emrini 13 Temmuz'da iletti" adlı beşinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.
Adım Adım 15 Temmuz haber dizisinin "14 Temmuz'da darbe provasını böyle yapmışlar" adlı altıncı bölümünü izlemek için burayı tıklayın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sağlık Bakanlığı Sağlık Raporu Ödemesi: Sağlık Raporu Ücretli Mi? Hangi Raporlar Ücretli? www.sbos.saglik.gov.tr Aile Hekimliği Sağlık Raporu Ödemesi Sorgulama
BÜYÜK ELEKTRİK KESİNTİSİ! 17 Haziran İstanbul Elektrik Kesintisi Ne Zaman Bitecek? İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ AYEDAŞ Elektrik Arıza Sorgulama
TOKİ E-DEVLET BAŞVURU EKRANI: 250 Bin Sosyal Konut TOKİ Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları Neler? www.toki.gov.tr Başvuru Ekranı
YENİ BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ: TSK Bedelli Askerlik Ne Kadar Oldu? Bedelli Askerlik Yapacakların Dikkatine! Ücret Değişiyor!
ÇİTLEKÇİ TOGG ÇEKİLİŞİ SONUÇLARI 2025: Çitlekçi TOGG çekiliş sonuçları asil-yedek talihli listesi açıklandı mı?