hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karayoluna "akıllı ulaşım sistemleri"

    KAYNAKCNN TÜRK

    Karayollarında akıllı ulaşım sistemleri geliyor. Açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi. Bakan Uraloğlu, projenin amacının yollarda güvenliği en üst düzeye çıkarmak olduğunu vurguladı. Peki bu sistem ne işe yarayacak? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yollarda akıllı ulaşım sistemleri yaygınlaştırılıyor. Amaç güvenliği en üst düzeye çıkarmak. Açıklama, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi. Yolların otonom teknolojilerle donatıldığını söyleyen Bakan Uraloğlu, "yollarımızı akıllandırıyoruz, hayatları kurtarıyoruz" ifadelerini kullandı.

    Bu kapsamda kooperatif ve akıllı ulaşım sistemlerine yönelik Merkezi Yazılım Platformu geliştirilmesi projesi başlatıldı. Test ve uygulama koridoru ilk olarak İstanbul'da başlatılacak. Pilot bölge olarak da Antalya seçildi.

    Karayoluna akıllı ulaşım sistemleri

    Akıllı yol uygulaması kapsamında sinyalizasyon sistemleri, kamera sistemleri, araç algılayıcı sistemler, simülasyon yazılımları ve merkezi nesne interneti platformu da kurulacak.

    Ayrıca akıllı yolları kullanan araçların araç-araç, araç-altyapı haberleşme altyapısının da kurulumu yapılacak. Bu sistem hayata geçtiğinde akıllı yolları kullanan araçlar diğer araçlarla ve yol ile haberleşecek, kaza riskinin en aza indirilmesi sağlanacak.

    30 kilometrelik Hasdal-İstanbul Havalimanı ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Kontrol Merkezi, Antalya- Kemer yolu ve Antalya- Ankara yolunda Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri Test ve Uygulama Koridoru kurulması planlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karayoluna akıllı ulaşım sistemleri

    Bu kapsamda yol kenarı üniteleri, araç içi üniteleri, çeşitli araç algılayıcı sistemleri, plaka tanıma, kamera, fiber optik kablo gibi daha birçok altyapı sistemi kurulacak. Karayollarının etkin kullanımıyla birlikte ulaşımda hareketlilik ve sürdürülebilirlik sağlanacak, yol güvenliği artacak. Projenin 2025 yılının sonunda tamamlanmasının planlandığını söyleyen Bakan Uraloğlu, "projenin bakım devresi de 12 ay olacak. Proje ile akıllı ulaşım sistemlerimizi yerli ve milli yazılıma da kavuşturmuş olacağız" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow