hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 2 nisan

    Tarihte bugün: 2 nisan
    expand

    Danimarkalı masal yazarı Hans Christian Andersen 1805 yılında doğdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Danimarkalı masal ustası Hans Christian Andersen 2 nisan 1805'te dünyaya geldi. Ayrıca oyun, roman, şiir, gezi kitabı ve biyografi de yazdı.
     
    Bir ayakkabıcının oğluydu. 1819'da tiyatro oyuncusu olmak ümidiyle Kopenhag'a gittiyse de başarılı olmadı. 1828'de Kopenhag Üniversitesi'ne girdi.
     
    1829'da ilk önemli yapıtı sayılan 'Holmen Kanalından Amager Adasının Doğu Ucuna Bir Yürüyüş'ü yayımladı. Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye ve İngiltere'ye geziler yaptı ve yolculuklarından gezi kitaplarına birçok malzeme çıkardı.
     
    Oyun yazarlığındaki başarısız girişimlerinden sonra köleliğin kötülüklerini anlattığı Mulatten (1840) ile dikkat çekti.
     
    'Doğaçlamacı' (Improvisatoren, 1835) ve 'İki Barones' (De to Baronnesser, 1847) romanlarından en tanınmışlarıdır.
     
    Asıl başarısını 'Kibritçi Kız', 'Küçük Claus ve Büyük Claus', 'Güzel Prenses ve Bezelye' gibi masalları içeren 'Çocuk Masalları' (1835) kitabıyla yakaladı. 4 ağustos 1875'te Kopenhag'da hayata veda etti.
     
    Masallarının bazılarında iyiliğin ve güzelliğin zaferine olan iyimser bir inanç açığa vurulurken, bazıları da oldukça kötümser ve acıklıydı ve kendi yaşamından güçlü izler taşıyordu.
     
    Kendine özgü masal anlatma yöntemiyle çocuk edebiyatına gerçek bir yenilik getiren Andersen, çağının edebiyat geleneğini kırarak, gündelik dilin deyimlerini ve kalıplarını kullandı. Masallarının çoğu Türkçeye de çevrildi.
     
    Türkçede Andersen
     
    'Kibritçi Kız', 'Kıt Akıllı Karga', 'Küçük Deniz Kızı', 'Andersen'den Masallar', 'Kibritçi Kız', 'Sinderella', 'Bülbül', 'Andersen Masalları 10 Masal', 'Uçan Sandık', 'Çirkin Ördek Yavrusu', 'Andersen Masalları'
     
    Andersen'den inciler
     

    • İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir.
    • Her insanın hayatı, Tanrı'nın yazdığı bir peri masalıdır.
    • Kalp, bütün erdemleri kendinde toplamıştır. Ama bütün kötülükler de oradadır.
    • Bütün kötülükler, bütün erdemler kalbimizdedir, senin kalbindedir, benim kalbimdedir.
    • Kişi kendi kusurlarını söylemekten hoşlanmaz, bu işi başkaları gereği kadar yapar zaten.
       
      Günün diğer önemli olayları
       
      1891: Devlet adamı ve tiyatrosever Sadrazam Ahmet Vefik Paşa vefat etti. Batılı anlamda tiyatronun yerleşmesi için çalışan Ahmet Vefik Paşa, 1823'te doğdu. 'Tarih Felsefesi', 'Türk Şeceresi', 'Kısa Osmanlı Tarihi' gibi eserleri yazdı. Moliere'den Türkçeye kazandırdığı 'Zor Nikah' ve 'Zoraki Tabib' en beğenilen eserlerindendi.
      1948: Yazar Sabahattin Ali, Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından öldürüldü. 28 aralıkta tutuklanan Ertekin'in cezası indirime uğradı. Aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı.
      1948: Ankara'da Opera binası, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün katıldığı törende, Adnan Saygun'un 'Kerem ile Aslı' operasıyla perdelerini açtı.
      1960: Kayseri'ye giden CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün bulunduğu tren, valinin emriyle durduruldu. Zorlukla yoluna devam eden İnönü, Kayseri'de 50 bin kişi tarafından karşılandı.
      1965: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri U-Thant, Türkiye'nin Kıbrıs özel temsilcisi Golo Plaza'nın görevine son verilmesi isteğini reddetti.
      1971: Başbakan Nihat Erim, reform programını TBMM'ye sundu.
      1976: İlk Türk Turizm Kurultayı İstanbul'da toplandı.
      1976: Doğubeyazıt ve çevresindeki 4.8 büyüklüğündeki depremde beş kişi öldü, 80 ev yıkıldı.
      1987: İstanbul'da yapılan ECO toplantısında, Türkiye, Pakistan ve İran uzaya ortak bir haberleşme uydusu fırlatmayı kararlaştırdı.
      2001: Yasadışı İBDA/C örgütünün elebaşı 'Salih Mirzabeyoğlu' takma adlı Salih İzzet Erdiş, anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak suçundan idam cezasına çarptırıldı.
      2001: İş adamı Ayhan Şahenk vefat etti.
       
      Tarihte bugün arşivi

      Ekim ayı arşivi
      Kasım ayı arşivi
      Aralık ayı arşivi
      Ocak ayı arşivi
      Şubat ayı arşivi
      Mart ayı arşivi
      1 nisan
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow