hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Bahadır İşler Bahadır İşler

    İnformatik grafik

    03.03.2014 Pazartesi | 16:37Son Güncelleme:

    Gözlerinizi kapatmadıkça kaçışınız yoktur görmekten. Eğer isterseniz "Görmezden gelmek" yapabileceğiniz bir şeydir elbette. Birçok şeyden gözlerimiz açık oldukça kaçışımız yoktur. "Grafik tasarım" da bunun içinde öyle geniş bir yer tutar ki, iyi ya da kötü etrafımız kuşatılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir grafik ürünün amacına ulaşması için çok doğru düşünülmüş olması gerekir. Peki nedir bu amaç? Duyurmak, satmak, ikna etmek ? Karmaşık bir şeyi açıklamak ve anlaşılır hale getirmek, bir süreci izah etmek ve biraz da eğlendirmek olabilir. İletmek istediğiniz bir "mesaj"ınız varsa,  bunu "seslenme, ya da konuşma" dışında kaç yolla gerçekleştirebilirsiniz?

    Görsel bir araç kullanmak istediğinizde, afiş, logo, yazı, sembol, işaret v.b. karşınıza çıkan şey "Grafik Tasarım"dır. İster kapalı bir mekanda ister dışarıda, her tarafımız grafik ürünlerle kuşatılmıştır. Yeni aldığımız bir ürünün ambalajından tutun da, kullanım şemasına kadar... Mağazaların vitrininden, okuduğumuz dergiye kadar. Bilgisayar oyunları, ev aletleri, ulaşım araçları, bilgi panoları v.s. saymakla bitmez.

    İnformatik grafik

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fikirlerin iletimini sağlayan doğru bir tasarım için, sanat ve teknolojinin birleştirildiği yaratıcı bir sürece ihtiyaç vardır. Bu süreçte tasarımcı " yaratır, seçer ve organize eder". Bunu yaparken imajlar, yazılar ve boş alanları kullanır. Böylece çeşitli iletişim araçları sayesinde, ürün sahibi ile kullanan arasında bir "bağlaç" oluşturur. Bu ürün kimi yerde bir bilgidir, kimi yerde ise bir yiyecek, içecek maddesi olabilir. Tüm bunları tasarımcı tek başına da gerçekleştirebilir ancak bazen de bu bir ekip çalışmasını gerekli kılar.

    Sembol ve logolar "yüksek derecede yoğun bilgi" içeren formlardır.Trafik işaretleri gibi.
    Hızlı bir şekilde yanından geçtiğimiz bu nedenle de çok kısa sürede mesajını algılamamız gereken formlardır bunlar.

    Grafiğin televizyon haberciliğindeki yerini de, böyle ele almak gerekir. Bir haber grafiği istendiğinde, mutlaka bu önceden en uygun şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Seçilen imajlar "mesaj" içerir. Kullanılan yazıları izleyicinin mutlaka okumaya çalışacağı unutulmamalıdır. Yalın ve yayınlanan süre içerisinde anlaşılır olmalıdır. Bir trafik işaretini anlamak için yolda duramazsınız, sonucu vahim olabilir. Televizyon haberlerinde ise çok fazla yazıyı izleyiciye okutmakta güçlük çekersiniz. Zira görselliğin ön planda olduğu bir alanda, izleyici çok fazla yazı okumak istemeyecektir. Bu noktada haber editörleri, grafiğin dilini çok iyi anlamak mecburiyetindedir. Elbette yapımcıların da burada önemli bir uyum sağlayıcı rolü olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnformatik grafik

    Grafik tasarımcı, görsel yolla bilgi sunumunda uzmandır. İmaj ve yazıyı genellikle birleştirir.
    İzleyicinin nasıl etkileneceğini, yazıların kalın mı olması gerektiğini, sütun halinde mi yazılması yoksa iki satır mı olması gerektiğini bilir. Onun görsel iletişim problemlerini çözme gücü göz ardı edilemez.
    Bu pek çok yerde, editörler açısından "içeriğe müdahale" olarak algılanır ki bu kesinlikle yanlış anlaşılan bir konudur.

    Elbette ki üzerinde durduğumuz konu "informatik grafikler" le ilgilidir. Bunlar çok fazla değiştirilmesi doğru olmayan tasarımlardır. İnsanlar kimi yerde içgüdüsel, kimi yerde ise önceki deneyimlerine göre tepki verirler. Bir alışveriş merkezindeki "WC" sembolünü, diğer kişisel tercihlerin sonucu bir tasarım olarak ele almanız, sadece ciddi bir "hatadır" ! Haber grafikleri için de benzer hatalar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnformatik grafik

    Doğru bir grafik, haberin sözü ile birebir çakışamaz. Daha iyi anlaşılması için, en yalın ve sade bir şekilde "mesajın kuvvetlenmesini" sağlamalıdır. Haber metninin tamamen ya da kısmen "yazı olarak" ekrana  getirilmesi sadece ekran kirliliği yaratır.

    Tüm iddialı televizyon kanallarının kadrolarında marifetli olduğu kadar, bilgili grafik tasarımcıları bulundurmaları, ileri yayın sistemlerine, gelişmiş teknolojilere sahip olmak kadar gereklidir.