hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Beste Naz Köksal Beste Naz Köksal

    TCMB’nin yeni hamlesi dolar üzerinde etkili olur mu?

    20.11.2017 Pazartesi | 14:50Son Güncelleme:

    TCMB, döviz piyasalarında derinliği sağlamak ve reel kesimin kur riskini etkin yönetmesine katkıda bulunmak amacıyla Türk lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Alım-Satım İhaleleri’ne bugünden (20.11.2017) itibaren başlıyor. 1,3 ve 6 ay olmak üzere bugün 350 mn dolarlık ihale gerçekleştirecek olan TCMB’nin bu hamlesine yönelik olarak tarafıma gelen en fazla soru ‘dolar üzerinde etkisi olacak mı?’ oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de döviz kurunun yükselmeye başlamasıyla akla ilk gelen özel sektörün yabancı para cinsinden yükümlülükleri olur. Yaklaşık 2 yıl önce Ekovitrin dergisinde yazdığım bir yazının başlığı ‘Türkiye’deki yatırımcı algısı; dövizdeki artış kriz belirtisi’ ydi. Bu kriz olacağı yönünde algılanmasın çünkü krizin çıkış noktası kur olmaz. Fakat hanehalkı ve reel sektör eğilimleri üzerinde önemli bir etkisi olduğu da aşikâr. TCMB, küresel likidite bolluğunda içeride kura müdahale etmede yeteri kadar güçlü değil. Bu nedenle kura yönelik direk bir müdahale yerine amaç döviz piyasalarında derinliği artırıp, spot piyasadaki oynaklığın makul seviyelerde gerçekleşmesi için adım atıldı. Böyle bir oluşumun da dolar/TL spot kurunu aşağı çekmesi ilk aşamada beklenmez. Zira dolar kuruna baktığımız zaman 3,84-3,88 arası seyrine devam ediyor. Ben dolar/TL’ye teknik bakmaktan ziyade psikolojik olarak inceleme taraftarıyım. Bu yüzden kur 3,70 altına gelmeden tam anlamıyla bir düşüşten söz etmek yerli olmaz.

    Bu hafta neler var?

    Öncelikle bu hafta ekonomik verilerin az olması nedeniyle daha çok sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı ve siyasi gündem etkili olacağı benziyor. Bu durum Aralık ayına kadar böyle devam edecek. Zira önümüzdeki hafta pazartesi günü Zarrab ilk kez jürili duruşmaya çıkacak. Dava öncesinde haber kirliliği var bu nedenle olası fiyatlamalara temkinli yanaşmak gerekiyor. Diğer bir gelişme ise Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ekonomi kurmaylarının bu hafta bankalarla faizler konusunda görüşme yapması bekleniyor. Tüm bunlar yine bu haftanın da gündemini siyasetin belirleyeceğinin önemli sinyali.
    Perşembe günü ABD piyasaları Şükran günü nedeniyle kapalı, Cuma ise yarım gün açık olacak.

    Piyasa fiyatlarına baktığımızda;

    Endeks 106bin bandında fiyatlanıyor. Şayet Cumhurbaşkanının bankalar ile yapacağı görüşmelerde, faiz üzerindeki kamu maliyetleri(vergi ve zorunlu karşılık gibi) azaltılırsa bu bankacılık hisse senetlerinde bir miktar alış getirebilir. Fakat endekste son iki haftadır görünümün zayıf olduğu ve bu hareketi teknik analizle de birleştirdiğimde 103bin bandına kadar satışların olası olduğundan bahsetmiştim. Görüşümü aynen koruyor, endeksin hareketlerini zayıf ve yetersiz buluyorum.

    Faiz cephesinde gösterge 2 yıllık tahvil faizi %13,84, 10 yıllık faiz ise %12,72 oldu. Her ne kadar faizler için düşmeli yorumları yapılsa da merkez bankasının ağırlıklı ortalama fonlama faizi zaten %11,95, yani bankalara gelişi bu kadar, yoksa dükkân senin hesabı…

    Dolar kurunda ise yılsonu enflasyon en iyimser senaryoda %9,5 dahi olsa kuru 3,77TL olarak hesaplıyorum. Şayet beklentim dâhilinde yılsonu enflasyon %10,30 gelmesi halinde ur fiyatı 3,91 olarak fiyatlanıyor. Enflasyon düşmezse kur da düşmez, düşse bile piyasa ucuzu alır, pahalıyı satar, bunu unutmamak lazım.