hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Gökhan İlker Gökhan İlker

    Brezilya’da sirtaki havası

    25.06.2014 Çarşamba | 13:19Son Güncelleme:

    Ege’nin diğer yakasında kutlama vakti. Yunanistan ilk kez Dünya Kupası’nda ikinci tura yükselerek tarih yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha da önemlisi her turnuvada oynadıkları ağır çekim ve defansif futbol yüzünden nefret objesi haline gelen palikaryalar bu kez gerçekten heyecan verici bir atak futbol oynadılar. Yunan takımı çok değişmedi. Yaşlı oyuncu sayısı fazla. Ancak un, yağ ve şeker olmasına rağmen helva yapmak için Portekizli Fernando Santos’a ihtiyaç olduğunu dün net gördük.

    Fildişi Sahili aynı Yunanistan gibi tarihinde ilk kez bir beraberlikle çıkabileceği ikinci tur şansını avuçlarının arasından kaçırdı.

    Fildişi takımına tek tek baktığınızda Yunanistan’dan daha iyi bir kadrosu var. Ancak iş takım olmaya gelince değişiyor. Herkes ayrı kafada takılınca sahada bir takım görmek mümkün olmuyor.
    Yaya ve Kolo Toure’yi anlıyoruz daha bir gün önce küçük kardeşlerini kaybetmişler. Adamların durgun olması normal. Hatta hocaları Sabri Lamouchi eve göndermek istedi ama gitmediler.
    Peki, Didier Drogba’nın durgunluğu normal mi? Drogba, Galatasaray’da son zamanlarda yaşadığı aklı bir karış havada görüntüsünden kurtulamamış. Aslında dilimin ucuna kadar geliyor ama söylemek istemiyorum. Drogba’da görüntü daha çok kafasında futbolu bitirmiş, bundan sonraki yardım organizasyonları ve yatırımları için ne yapacağı düşünüyor havasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan şanssız başladı. 24 dakikada sakatlık nedeniyle kaleci ve asıl golcü değiştirildi. Ancak Kone-Samaris değişikliği takıma oldukça olumlu yansıdı. Samaris ilk golde Tiote’nin kısa pasında kaptığı topu Samaras’a kazandırarak önemli bir iş yaptı. Ardından duvar pasından gelen topu ise ağlara yollayarak Yunanistan’ın Dünya Kupası tarihindeki üçüncü golünü attı.

    Yunan anne, Uruguaylı babadan olma Almanya doğumlu kanat oyuncusu Jose Holebas sol kanatta hem savunma hem de hücumda oldukça iyi çalıştı. İlk yarıda attığı ve üst direkten dönen müthiş şutun gol olmaması şanssızlığıydı.

    Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alessane Uattara maçtan önce milli takımın ikinci tura çıkma primlerini iki kat arttırdığını söylemesine rağmen Yunanistan takım olarak daha derli toplu ve istekliydi.

    İkinci yarıda Wilfried Bony’nin girişi Fildişi lehine oyunu hareketlendirdi. Bony golü bulunca Fildişi bir anda saldırmaya da başladı. Ancak Yunanlı oyuncular bu kez oyundan kopmadı ve Otto Rehhagel’den kalma Alman disiplininin kaybetmediklerini gösterdiler.

    Maçın sonuna doğru 78 ve 83’te skoru korumak adına Drogba ve gol pasını veren Gervinho gibi en beklenmedik anda gol bulabilecek iki hücumcuyu oyundan alan Sabri Lamouchi aslında takımın ipini kendi çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gervinho’nun yerine oyuna giren Sio, şanssız bir pozisyonda penaltıya sebebiyet verdi. Carlos Vera’nın penaltı kararı hala tartışılıyor. BBC yorumcularından Brad Friedel’e göre pozisyon penaltı değilken, Alan Shearer ve Robbie Savage net penaltı olduğunu belirtiyor. Yere düşen Samaras ise, “Hiç hatırlamıyorum. Sadece topa vurmaya odaklanmıştım ve ayağım takıldı” diye konuştu.

    Penaltıyı kazanmaktan daha önemlisi, 90+2’de yani maçın son dakikasında o penaltıyı atmaktı. Giorgos Samaras işte o kritik anda herkes kaçarken sorumluluğu alıp topun başına geldi. Klasik bir ‘buz adam’ penaltısı attı ve Yunanistan’ı ateşe verdi.

    Dün Yunanistan’da Selanik’ten Atina’nın eğlence merkezi Omonia’ya ya kadar bütün tavernalar krize rağmen dolmuştur. Bir taraftan sirtaki oynanmış, diğer taraftan kırılmadık tabak çanak kalmamıştır diye tahmin ediyorum.

    Yunanistan ve Fildişi Sahili arasındaki maç, aynı zamanda kupadaki ikinci istifayı da getirdi. Elenen İtalya’nın hocası Cesare Prandelli’nin ardından Fildişi’nin Fransız hocası Sabri Lamouchi de görevi bıraktığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün aynı zamanda Türkiye’den tanışımız Modragon’un da Dünya Kupası tarihindeki en yaşlı oyuncu (43 yaş 3 gün) oluşuna tanıklık ettik. Ama sadece rekoru kırsın diye oyuna giren Mondragon, nefis bir kurtarış yaparak, ‘Ağalar biz daha bitmedik’ dedi.

    Gecenin diğer maçında Japonya ise Kagawa, Honda, Nagatomo, Uchida gibi parlak isimlere rağmen Kolombiya fırtınasını dindiremedi. Samuraylar, James Rodriguez’i durdurmayı başarabilseydi belki bir şanşları olabilirdi ama beceremediler.

    Son sözü özellikle bir adama bıraktım; Yunanistan’ın takım kaptanı Giorgos Karagounis. Yunan formasını en çok giyen adam olan yaşlı kurt dün ışıl ışıl parlayan bir performans ortaya koydu. 37 yaşındaki kaptan Yunanistan’ın oyun temposunu tek başına yönetti. Kritik anlarda topu tutarken, önemli atakları başlattı. Duran toplarda Fildişi kalecisi Barry’yi yordu. Maçın 68’inci dakikasında yaklaşık 35 metreden attığı harika şut güzel oyununa sos oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan’ın önünde kupanın sürpriz takımı Kostarika var. Otoriteler ve bahisçilere göre Kostarika maçın mutlak favorisi. Ancak Zeus’un oğulları 10 yıldır ilk defa izlediğimiz atak futbollarıyla sürpriz takıma da talihsiz bir sürpriz yapabilir.

    Google'ın Dünya Kupası esprili Dünya Kupası doodle'ları