hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Murat Ferman Prof. Dr. Murat Ferman

    Trump (şimdilik) oyunda kaldı

    16.02.2021 Salı | 16:15Son Güncelleme:

    Geride bıraktığımız hafta sonunda, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nda önceki Başkan Trump’ın ikinci kez azli; 43’e karşı 57 oyla reddedilerek ilgili süreç tamamlanmış oldu. Ortaya çıkan sonuca bakarak, günün sonunda “Cumhuriyetçilerin Trump’ı kurban vermedikleri”ni söylemek, veya “Demokratların bu kez başaramadığını” iddia etmek yanlış olmaz. Bununla birlikte, geniş kapsamlı ve uzun soluklu açılım ile yansımaları da gözden uzak tutma ihtiyatsızlığına, her halde kendimizi kaptıramayız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altı günlük özel oturum maratonunda, Demokratların iddia sürecini emanet ettikleri isim; Jamie Raskin, anayasa hukuku alanının en saygın akademisyenlerinden birisi olup, üç yıl önce Maryland eyaletini temsilen Kongre’ye seçilmişti. Tamamı kendisi gibi hukuk formasyonu ve avukatlık ehliyetine sahip Demokrat vekillerden oluşturduğu “iddia ekibi”, aralarında kamuoyunun ilk kez izlediği görüntü ve ses kayıtlarının yer aldığı kapsamlı çok sayıda dosya ile sunumlarını gerçekleştirdiler. 6 Ocak Kongre saldırısına birlikte maruz kalan temsilcilerin, Demokratların ilgili söylemlerine tamamen kayıtsız kalabildiklerini; hiçbir surette etkilenmediklerini kimse iddia edemez. Çizilen ve ustaca delillendirilmeye çalışılan Trump tablosunun ana çizgileri olarak; “ kendi sadık başkan yardımcısını dahi tehlikeye atabilecek, ben-merkezci ve manipülatif kişilik” tonları, herhalde hafızalarda yer edecektir.

    Bilhassa, Jamie Hoca’nın eski öğrencisi ve Virgin Adaları’nı temsilen Kongre’de bulunan Stacey Plaskett’in kapsamlı iddia ve sunumları ile birlikte, “mahkemede olsa; jüriyi ikna ihtimali güçlü” bir performansa imza atıldığını söylemek yanlış olmaz. Üstelik, “anayasaya aykırılık teknik argümanı” dışında hazırlıksız; çapsız ve uslüpte yetersiz Trump avukatlarının neredeyse “etkisiz eleman” konumuna düştüklerini de not etmeliyiz. O halde, sonucu nasıl okumalıyız; başarı-başarısızlık paylaşımında kimin payına ne düşmeli, defterler kapanmış mıdır?.

    Genel bir yaklaşımla, Demokratların istedikleri sonuca ulaşamadıklarını; ikinci kez azletme için yeteri oyu toplamada yetersiz, kısaca başarısız kaldıklarını belirtmeliyiz. Bununla beraber, daha kapsamlı ve uzun soluklu bir kavrayış bizi; ”Biden dönemi üzerinden Trump sıkıntı ve gölgesinin kaldırılamadığı” tespitine taşıyacaktır. Aynı durum, Cumhuriyetçi Parti bakımından ve üstelik “ipotek” kapsam ve ağırlığı ile kaimdir. Nitekim, Colorado temsilcisi Diana DeGette; Cumhuriyetçilerin, ”sabık başkanı cezalandırma iştah ve intikam arzusu” suçlamalarına karşı,” cezalandırma değil; ileride tekrarını önlemeye çalışıyoruz!” yanıtı ile olayın esasına işaret ediyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trump’ın önümüzdeki dönem adaylığının önü kesilemediği gibi, Demokrat çoğunluğun tesisi bakımından kritik önem taşıyan 2022 ara seçimlerinde rahatlık sağlayacak mıntıka temizliği gerçekleştirilememiştir. Anlaşılıyor ki, Trump faktörü, oyunun içinde ve kartların arasında kalmıştır. Bazılarının; “Trump’sız Trumpizm!” beklenti ve analizlerini yeniden gözden geçirmeleri gerekecektir.

    Elbette, Trump’ ın bundan sonra dikensiz gül bahçesinde yürüyeceğini söylemek mümkün değil; başta 6 Ocak olayları ile ilgili ceza davaları olmak üzere, mali temelli bir dizi hukuki süreçle uğraşmak durumunda kalacağı anlaşılıyor. Yedi tanesi hariç, tamamı red oyu kullanan Cumhuriyetçi senatörlerin vicdanlarını “anayasaya aykırılık teknik argümanı” çerçevesinde ne kadar rahatlattıkları bilinmez ama, liderleri Mitch McConnel’in şu sözler kayda değerdir: ”Artık sıradan bir vatandaş olan Başkan Trump, görevdeyken yaptığı her şeyden hala sorumludur; henüz hiçbir şeyden kurtulmuş değil!.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomide hakim güç olma vasfını, REZERV PARA’nın sahibi olarak sürdüren Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm gelişmeler, hiç şüphesiz herkesi ilgilendirir ve yakından takip edilmelidir.