hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Murat Ferman Prof. Dr. Murat Ferman

    Uzun ince bir yoldaki Merkez Bankamız

    25.12.2020 Cuma | 11:56Son Güncelleme:

    Merkez Bankası yılın son Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında, beklentilerin üst limitinde bir artışa giderek politika faizini %17’ye taşımış oldu. Bu kararın, ekonomik gelişmeleri biçimlendirecek ve derinden etkileyecek ağırlığını göz önüne alarak, birtakım tespit ile öngörüleri paylaşma zamanıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni atanmış Başkan, ilk günden başlayarak “piyasaların duymak istediklerini söylemeye” özen gösterdi ve aslında merkez bankacılığının standart ilke ve “enflasyon hedeflemesi” temelinde takip edilmesi gereken rutin adımları, kendi üslubuyla ifadenin dışında bir yol haritası/model sunmadı.

    Buna rağmen, beklenti grafiğinde ortaya çıkan ümitvar piyasa tutumu; “faizi tekrar yukarı yönlü kullanma kararı” ile POZİTİF BAŞLANGIÇ SERMAYESİ’nin önümüzdeki yıla taşınmasını sağladı. Şimdi umulan odur ki; güven rezervindeki artış; merkez rezervlerdeki rehabilitasyon/artışa tahvil edilebilsin ve bu alandaki kimi tereddüt ve eleştirilerin gölgesi bertaraf edilerek, sürdürülebilir parasal duruşa yöneliş istikrara kavuşturulsun. Bu sürecin doğru planlanma ve yürütülmesi; ancak, mevcut durum analizinin, ayakları yere basar şekilde gerçekleştirilmesi ile mümkün olacaktır:

    Kurul kararında; Covid-19 konjonktüründeki muhtemel gelişmelerin, “aşıya dair olumlu gelişmeler” ibaresine rağmen, karamsar yönü ağır basan bir ton ile değerlendirildiği görülmektedir. Global dinamiklere dair bu tesbitin, başta dışsatım ve turizm olmak üzere, yabancı yatırım ile fon girişi konusunda Türkiye’nin işini kolaylaştırmayacağı kurgusunu öne çıkardığını vurgulamalıyız;2021 senesi, Sn. Ağbal’ın da ifadesiyle, hepimiz için “büyük sınav” olmaya adaydır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Finansal istikrarın sağlanması, sözkonusu sınavdan başarıyla çıkılması yolundaki asgari şarttır ve ağırlıkla TCMB’nin omuzlarındadır. Sınavdan geçer not alabilmek için, parasal politikaların; mali politikalar-yapısal reformlar ile taçlandırılması gereklidir. Sınavdaki soruları ;evvela ” doğru anlamadan “,geçer not almak mümkün değildir! O halde, büyük sınav öncesindeki iki adet deneme sınavından olumlu bir tablo ile çıkılmıştır; ancak sonucu tayin edici ve karneye geçecek olan imtihanlar önümüzde durmaktadır.

    Kurul kararındaki ifadesiyle “ ters para ikamesi “ nin başlaması, kritik önem taşımaktadır. Senelerdir yerleşmiş bir anlayış ve yönelişin; önce durması/akışının kırılması gereklidir. 11-18 Aralık rakamları henüz bu gelişmeye işaret etmiyor; döviz tevdiat hesapları(DTH) bir hafta zarfında 3 milyarlık artışla 258 milyar USD. mertebesine ( toplam banka mevduatlarının yaklaşık %55i )ulaşmış ve vatandaşın alımı yalnızca bir haftada 1.5 milyarı aşmış durumda; dolara teveccüh devam ediyor. Ayın son iki haftasındaki DTH gelişmelerini yakından takip etmek gerekiyor. Yeni yıla girmeden, dolara olan iştahın kesilmesine ait emareler görmek, işimizi kolaylaştıracak, ekonomi politikaları hareket alanını genişletecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son toplantıya bakarak, TCMB’nin sıkılaştırmada ortodoks duruş ve politikalarını benimsediği ve önümüzdeki dönemde bu minvalde hareket edeceğini peşinen söylemek zordur. Keza, sözlü iletişim kulvarında pozitif gelişmeler kaydedilmiş olmakla beraber, SÖZLÜ YÖNLENDİRME platformuna giden yolda alınacak mesafe bulunmaktadır. Kısacası, yeni teknik direktör yönetimindeki hazırlık maçları performansı, seyirciyi (piyasa) memnun etmiş; ümitlendirmiştir. Şimdi önümüzdeki maçlara bakmak ve temel seyirci memnuniyetinin; sadece maç skorlarından değil ve fakat, ligde elde edilecek sonuca göre şekilleneceğini akılda tutmak zamanıdır.