hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Drone ile evlere teslim devri

    09.09.2020 Çarşamba | 12:55Son Güncelleme:

    İş dünyasından etkili ve saygınlı haber ve yorumları ile ünlü 15 günde bir yayınlanan global finans dergisi ‘Forbes’ son sayısında dünyanın en zengin iş insanı e-ticaret devi ABD merkezli 'Amazon'un sahibi Jeff Bezos’un servetinin 200 Milyar doları geçtiğini yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çok büyük bir rakam. Tamı tamına 204 milyar dolar! Microsoft'un kurucusu bu alanda eski bir numara Bill Gates'i neredeyse ikiye katlamış durumda. Hatırlatmak gerekir eğer Jeff Bezos boşandığı eski eşi MacKenzie Scott'a 'Amazon'un hisselerinin bir kısmını vermeseydi servete bugün 267.5 milyar dolar olarak kayıtlara geçecekti.

    Tabii koronavirüs salgını Jeff Bezos'un bu rakamlara ulaşmasına büyük katkı sağladı. Evinden ve sokaklara zorunlu olmadıkça çıkmayan tüketiciler e- ticaret bağımlısı oldular. Sipariş ettikleri ürün kısa sürede kargo taşımacılığı ile ellerine ulaştı. Zaten genelde 'Amazon' ile beslenen kargo şirketlerine büyük paralar döken patron Jeff Bezos bir süredir kendi dağıtım şirketini tam kapasite faaliyete geçirme planları yapıyor.

    İlk adımını 2016 yılında ‘Amazon Prime Air’i kurarak atan ve FAA'dan (Amerika Federal Havacılık Yönetimi) drone için lisans alan dünyanın en zengin iş insanının hedefi, ürünlerini tüketiciye zamanla yarışarak ulaştırabilmek. İlk aşamada amaç drone'ların en fazla 2.5 kilo olan kolileri bayilerden 30 dakikalık mesafelere havadan ulaştırabilmek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Drone'ların otonom bir uçuş ve sürüş mekanizması bulunuyor. Ayrıca elektrik moturu taşıyor. Daha da önemlisi drone'lar yapay zeka destekli sensörlerle rotalarındaki kuş, elektrik telleri, ev çatıları gibi yada beklenmeyen tehlikeleri bertaraf edebilecek konumundaki üstün teknoloji ile donatılmış durumda. Ayrıca genelde dört yöne hareket etme yeteneği altıya çıkartılmış. Böylece ani çıkabilecek rüzgarlara karşı dayanıklı uçuşlar yapabilmekte...

    Bazı kargo şirketleri çok hafif sipariş paketlerini şimdilere tüketicilere drone ile uluştırabiliyor. Ancak Seattle merkezli ‘Amazon’ drone ağını genişletmek ve zamandan kazanmak ayrıca kargo şirketlerine bağımlı olmamak için kendi drone havacılık şirketi Air Prime’ın bir an önce rayına oturması için büyük paralar harcayarak havacılık uzmanlarını sıkıştırıyor.

    Drone ile evlere, ofislere teslim dönemi artık start aldı diyebiliriz.

    Drone ile evlere teslim devriFotoğraf: Amazon-AP