hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dublörlere de Oscar ödülü geliyor nihayet!

    09.06.2024 Pazar | 12:26Son Güncelleme:

    2013 yılında Hollywood-Highland caddesinde Oscar töreninin bir gün öncesinde küçük bir kalabalığın seslerini yükselterek dikkat çekmeye çalıştıklarını görmüştüm. Etrafında polisler vardı. Diğer gazetecilerle birlikte o tarafa yöneldim. Çok geçmeden mini protestonun nedenini öğrendik. Bunlar ‘Stuntman’ denen dublörlerdi. Sinema sektöründe bolca aranan tehlikeli sahne dublörleriydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayır, zor meslek veya maddi koşulların iyileşmesi için protesto etmiyorlardı. Onlar sadece dublörler için Oscar ödülü konmasını istiyorlardı. Zor ve tehlikeli sahneler için hangi ünlülerin yerine kamera karşısına geçmemişlerdi ki? Sadece Tom Cruise, Clint Eastwood, Liam Neeson ve Harrison Ford’un aksiyon sahnelerinde dublör kullanmadığı biliniyordu. Adları jenerik sonunda çok altlarda ‘Stunts’ yazan bölümde geçiyordu. Zaten film bitince seyirci bu listeyi izlemeden sinema salonunu terk ediyordu.

    Aradan 11 yıl geçmiş. Nihayet ‘AMPAS’ (Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi) başkanı Janet Yang etkin magazin dergisi ‘Empire’a yakın bir gelecekte dublör kategorisinin Oscar ödüllerine eklenebileceğini söyledi. Başkan Janet Yang özellikle Hollywood’daki yüksek bütçeli filmlerde dublörlerin zorlu sahnelerin üstesinden başarıyla geldiklerini ve performanslarıyla ödüllendirilmesi gerektiğini hatırlatarak ‘Bunun üzerinde ciddiyetle çalışıyoruz. Bir sonraki Oscar’lara olmazsa da ondan sonrakilere yetiştirmeyi hedefliyoruz.’ dedi. Janet Yang daha da ileriye giderek magazin dergisine şöyle itirafta bulundu: ‘Son bir yıldır Akademi üyeleriyle buluşup çeşitli sohbetler yaptık ve bu konuda inanılmaz derecede olumlu bilgilendirmeler oldu diyebilirim. Bence büyük yol katettik ve bu ilerleme hepimizi mutlu kıldı.’

    Bu arada Hollywood’un en başarılı dublörü sayılan ve aynı zamanda yönetmenlik te yapan Chad F. Stahelski Akademi başkanı Janet Yang’ın açıklamalarını doğru bulduğunu belirterek ‘Akademi ile bir diyalog içerisindeyiz. Ancak 2024’te bu projenin gerçekleştirilmesine yönelik adımlar henüz ışık görmedi. Ama 2025 için sanki bir umut var’ değerlendirmesinde bulundu.

    Bence dublör dünyasına adanmış bir kategorinin Oscar ödüllerine dahil edilmesi Akademi’ye prestij sağlarken tehlikeli meslekleriyle ölüme meydan okuyanları da coşturacaktır.