hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalyan stadlarında ırkçılık kol geziyor

    06.12.2019 Cuma | 09:41Son Güncelleme:

    Türkiye Süper Ligi'nde ve 1. ligde azımsanmayacak kadar siyahi oyuncu var. Hemen her takımda siyahi futbolcular forma giyiyor. Çok şükür tribünlerden bu oyuncuları rencide edecek olumsuz hareketler ve sözler sarf edilmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1969 yılında o dönemin Arjantinli büyük teknik direktörü Helenio Herrera bana verdiği röportajda "Dikkat. Kara tehlike geliyor" diyerek özellikle Afrika kökenli futbolcuların Avrupa’yı adeta istila edeceğini belirterek "Eminim güçlü atletik futbolcular tekniklerini geliştirerek birer yıldız olacaklar" yorumunda bulunmuştu. Herrera bir ekleme yapmış "Tek korkum bu futbolculara koyu renk tenleri yüzünden ırkçılık yapılması. Umarım yanılırım" değerlendirmesi bulunmuştu. 'Sihirbaz' lakaplı çalıştırıcı yıllar önceden siyahi futbolcuların Avrupa liglerinde başarılı olacağını ve ön plana çıkacaklarını ön görmüştü.

    Başta Fransa ve İngiltere koloni kökenli ülkelerin oyuncularına kapılarını açtı. Almanya derken İtalya’da güçlü oyuncuları kadrolarına ekledi. Ancak her ülkede olduğu gibi aşırı ırkçı sağcı kesim siyahi futbolculara hakaret etmeye başladı. Ayağında top sürerken rakibini geçen futbolcunun önüne muz attılar. Yuhaladılar. Koro halinde küfür ettiler. Kimisi alınmadı. Milan’da forma giyen Liberyalı George Weah bu hakaretler üzerine kulübünden ayrılma noktasına geldi. İtalya’da ırkçıların hedefi en çok Mario Balotelli oldu. İtalya’nın gök-mavili  Milli Takım formasını taşırken bile hakaretlere uğradı. Oynadığı kulüp takımlarında taraftarların sözlü tacizini yaşadı. Stat dışında özel hayatında bile rahat bırakmadılar. Son olarak Brescia’da top koşturuyor. Nafile her topu ayağına alışında "Defol zenci" sesleri kulağını tırmalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi sıra İnter ve Belçika Milli takımının golcü yıldızı Lukaku’da. Özellikle deplasmanda rakip seyircilerce ailesine küfür ediliyor. Kulüpler önce ihtar alıyor sonra da tribün kapatma cezası geliyor ama caydırıcı olamıyor.

    Maalesef İtalya’nın etkin spor gazetesi 'Corriere dello Sport' da dün çok talihsiz bir başlık attı. Bugün oynanacak Inter-Roma maçı için geçmişte Manchester United formasını paylaşan Inter’li Romelu Lukaku ve Roma’lı Chris Smalling için 'Black Friday' (Kara Cuma) manşeti atarak ve tribün ırkçılığını sayfalarına taşıyarak adeta körükledi ve büyük tepki gördü. Böyle bir çağrışım için İngilizler, İtalyan medyasını topa tutarak taraftarları kışkırttığını sporda beyaz-siyah veya sarı ten farkının olmaması gerektiğini savunarak bu yıldız futbolculardan özür dilenmesini isteyerek UEFA’yı 'Fair Play' için göreve çağırdı. İki kulüpte aralarında anlaşarak 'Corriere dello Sport' gazetesinin muhabir ve yazarlarını bu geceki maç için stada almama kararını vererek akreditelerini iptal etti.

    Herrera 'Kara Tehlike' derken beyaz futbolcuları uyarmak ve aslında "Ayağınızı denk alın sizden güçlü olabilecek bir nesil ensenizde. Siyahiler yetenekli ve üstün bir ırk olduklarını diğer sporlarda gösteriyorlar. Futbolda da gösterirler" demeye getiriyordu. Irkçılığı değil.   

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalyan stadlarında ırkçılık kol geziyor