hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    ‘Merhaba, o pislik benim, nasılsınız?’

    06.06.2024 Perşembe | 11:47Son Güncelleme:

    Bu hafta sonu AB ülkelerinde Avrupa Parlamentosu’nun seçimleri var. Genelde sıradan bir seçim sayılır ama İtalya’nın post – faşist Başbakanı Giorgia Meloni’nin bu seçimleri sanki genel seçimmiş gibi algılayıp önem vermesi ve aday olması ister istemez bir farkındalık yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Giorgia Meloni Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve yılların yıpratamadığı Fransız aşırı sağcı Marine Le Pen ile ortak hareket etme isteğine karşılık bulamayınca kısa zamanda başka çarelerin yolunu seçti. Önce partisi Fratelli d’Italia yani İtalya’nın Kardeşleri Partisi için yeni bir slogan yarattı: ‘İtalya Avrupa’yı Değiştirir’ ile seçimlerde ön plana çıkmayı hedefliyor.

    Aslında 47 yaşındaki siyasetçinin planları daha büyük. Ekim 2022’den beri ülkesinde sağ koalisyonu yöneten Giorgia Meloni, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde başarı sağlarsa İtalya’da yeni bir anayasayı kabul ettirmek için kolları sıvayacak.

    Hayranı olduğu Benito Mussolini’den sonra gelen parlamenter sisteme son vermek ve yeni bir anayasayı ülkenin istikrarı için istemekte. Bu girişimi İtalya’da post – faşist anayasaya hazırlamak olarak algılanıyor. Meloni’nin hedefi zaten fazla yetkisi olmayan Cumhurbaşkanı koltuğunu daha da zayıflatarak Başbakan’ın doğrudan seçilmesini sağlamak olarak okunuyor.

    Yapılan son anketlerde muhalefette ki Demokrat Parti’nin 6 puan önünde gözüken İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin koalisyon ortakları ile bu uzun ömürlü anayasayı değiştirme girişimi için şimdiden kamuoyu araştırmaları başlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha önce Başbakanlık dönemlerinde Silvio Berlusconi ve Matteo Renzi’nin anayasayı değiştirme çabaları sonuç vermemişti. Bakalım her geçen gün daha da güçlenmek için fırsat kollayan ve sert dilini koz olarak kullanan Meloni ‘İtalya Avrupa’yı değiştirir’ siyasi tanıtımı ile yeni bir sayfa açabilecek mi? Bunu Avrupa Parlamento seçimlerinden sonra göreceğiz

    Şimdi bu yazının başlığındaki ‘Merhaba, o kaltak benim, nasılsınız?’ a açıklık getireyim. Napoli’nin başkenti olduğu Campania Bölgesi Başkanı Vincenzo De Luca bir toplantıda çalışmalarını beğenmediği Başbakan Giorgia Meloni için ‘Kaltak’ kelimesini sarf etmişti.

    Çok geçmeden Giorgia Meloni resmi bir ziyaret için bölgeye gitti, kendisini karşılayan başkana elini uzatarak ‘Merhaba, o kaltak benim, nasılsınız?’ diyerek selamladı, karşısındakini afallatırken ince bir ayar verdi. Başbakan’ın bu hareketi şimdi seçimlerde etkileyici bir kampanya sloganı oldu. Soyadı ‘Kavunlar’ anlamına gelen Giorgia Meloni’den korkulur.