hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Ne yaptın efsane CEO!

    26.07.2018 Perşembe | 18:35Son Güncelleme:

    Bana “CEO (Chief Executive Officer – İcra Kurulu Başkanı) nedir?” diye sorulduğunda yanıtım hep Sergio Marchionne olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir yöneticiye CEO’luk bu kadar yakışmamıştır herhalde. Vergi uzmanıyken hiç anlamadığı otomotiv sanayide efsaneleşmek, bu alanda dünya çapında söz sahibi olup iflasın eşiğine gelen iki otomobil markasını birleştirip kötü senaryoların kabusunu muhteşem başarıya sürüklemek.

    İşte Sergio Marchionne bunu becererek FİAT ve CHRYSLER ortaklığı olan Fca (FİAT Chrysler Automobiles) yı ipten aldı.

    66 yaşındaydı. Görevini tamamladığına inanıyordu. Gelecek yıl emekliye ayrılacak ve tamamen yine FİAT bünyesindeki Ferrari Otomobil Fabrikası'nın başına geçecekti.

    Formula 1'de kötü dönemlere tanık olan, pistlerde umduğunu bulamayan Ferrari yarış ekibini de o çeki düzen vermiş, öncelikle FİAT ailesinde prens olarak tanımlanan Luca Cordero Di Montezemolo’ya kapıyı göstermişti.

    Haber ani yayıldı. Haziran ayında omuzundan ameliyat olan Sergio Marchionne’nin tedavisinde çeşitli komplikasyonlarla karşılaşılmıştı. Kanser olduğu ortaya çıktı. Günde üç paket sigara içiyordu. Hayatından umut kesilince FİAT’ın Başkanı John Elkann trajik bir mektupla Fca’da anii görev değişikliğine gidildiğini açıkladı. Yeni CEO, Jeep ve Ram’ın CEO’su Mark Manley olmuştu. Bu mektup adeta bir ölüm ilanı gibiydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    48 saat sonra Sergio Marchionne’nin yaşamını yitirdiği Zürih’te tedavi gördüğü hastahane yetkilileri tarafından açıklandı.

    Koç ailesi için Marchionne’nin yeri çok özeldi.TOFAŞ adeta çocuğu gibiydi bu İtalyan ve aynı zamanda Kanada vatandaşı olan efsane CEO için. Linea ve Egea modellerini gururla örnek gösterirdi.

    Ne yaptın efsane CEO

    Mustafa Koç ile kanka gibiydiler. Birbirlerini hep sevdiler, saydılar. Mustafa Koç’un vefatında Marchionne “Kardeşimi kaybetmiş kadar yaralıyım” demişti.

    İtalya’da temsilciliğim süresince dirsek temasında olduk. Sık sık Torino’ya, Modena’ya hatta İstanbul’a basın davetlerine çağırır TOFAŞ’ın FİAT için ne denli önemli olduğunu vurgulardı.

    Protokolü sevmezdi. O’nu kimse takım elbise ve kravatla görmezdi. Mavi kot pantolon, açık mavi gömlek ve siyah kazak formasıydı. Devlet Başkanlarının yanına da böyle çıkar ödüllerini alırken de aynı kıyafeti benimserdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sergio Marchionne yerine geçmişte TOFAŞ’ın CEO’su ve Fca’nın Avrupa CEO’su Alfredo Altavilla’yı getirmeyi düşünüyordu. Ama John Elkann takdirini Mark Manley’den yana kullanınca Altavilla görevinden istifa etti.

    Sergio Marchionne CEO gibi CEO idi. FİAT’ta efsane olmuştu. Agnelli ailesinin yükünü hafifletmiş ayrıca Detroit pazarında ki batık Chrysler’i diriltmişti. Sırada Ferrari’yi logosunda ki kısrak gibi şaha kaldırmak vardı ama ömrü yetmedi. Güle güle dost büyük patron.