hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Umut Katırcı Umut Katırcı

    Facebook’u canlandırın

    05.07.2016 Salı | 19:36Son Güncelleme:

    Internet sosyal medya ile gelişmeye devam ediyor. Önce metinler vardı, sonra görseller geldi. Görseller hareket edip animasyona dönüştü ve bugün ise video çağındayız. Son dönemde video alanında büyük yatırımlar yapan Facebook, canlı yayın işine oldukça iddialı bir giriş yaptı. Uzunca bir süre Mentions ile sadece ünlülere açık olan canlı video özelliği, Facebook Live servisi ile tüm kullanıcılara açmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Canlı yayın yapmaları için şirket ve ünlülere 50 milyon dolar

    Facebook, canlı yayın servisinin daha hızlı yaygınlaşması için kesenin ağzını da açtı. Facebook Live servisini kullanmaları ve canlı videolar üretmeleri için 140 kişi ve kurumdan oluşan listeye ilk etapta 50 milyon dolar vereceğini açıkladı. Bu kapsamda anlaşmaya vardığı kurumlar arasında CNN, New York Times, Buzzfeed ve Huffington Post gibi dijitalde güçlü içerik üreticileri bulunuyor. Bu harcanan paralar kesinlikle işe yarıyor diyebiliriz çünkü büyük yayıncıları örnek alan bir çok yayıncı, canlı yayınlar yapmaya başladılar. Bunun en büyük nedeni, özellikle bu canlı yayınların, Facebook’tan bir gelir yaratmasa bile etkileşimi ve kullanıcılarla olan bağı arttırması.

    Çok yakında canlı yayın yapan da para kazanacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu anda canlı yayınlar konusunda halen emekleme döneminde olan Facebook, canlı yayın işini çözdükten sonra reklamlar işin içine girecek. Henüz gelir elde edemeyen rakipleri Periscope ve Meerkat çözüm bulmuş değil ama Facebook, eş zamanlı olarak bir yandan servisini geliştirirken, bir yandan da hem kendisinin, hem de yayıncıların gelir elde edebileceği reklam modellerini test etmeye başladı. 

    Facebook’ta canlı yayın nasıl yapabilirim?

    Facebook’u canlandırın

    Şu anda herkes tarafından kullanılamayan bu özellik, eğer size açılmışsa yayın yapmak oldukça kolay. Tek yapmanız gereken Facebook iOS veya Android uygulamasına giriş yapmak, yayın yapacağınız varsa sayfanızı seçip yayınla butonuna basmak. Sonrasında önünüze açılan seçeneklerden canlı video simgesine dokunmak ve açıklama yazarak "Canlı Yayına Geç”e tıklamak. Ve yayındasınız…

    Açıklamaya ne yazmalıyız?

    Elbette ne ile ilgili yayın yapıyorsanız onu yazmalısınız, ama dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, bu açıklamanın ilk 4-5 kelimesi takipçilerinize bildirim olarak gidecektir. Bu nedenle daha çok kişiye erişmek için bu açıklamanın bu ilk kelimeleri şaşırtıcı, farklı, güncel ve konuşturan olmalıdır. Rutin, zamansız ve sıkıcı açıklamalardan ve tabi ki içeriklerden kaçının.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yayından önce test edin

    Facebook’u canlandırın

    Ya yanlış yaparsam diyorsanız, korkmayın çünkü sadece sizin görebileceğiniz bir test yayını yapabilirsiniz. Bunun için yayın yaparken “Herkese Açık” kısmını “Sadece Ben” olarak değiştirmeniz yeterli. Eğer test sonucu başarılıysa, tekrar “Herkese Açık” konumuna getirerek devam edebilirsiniz.

    Canlı yayını nasıl canlandırmalıyız?

    Yayına başladınız, ama izleyicileriniz yayından memnun kalmalı ki tekrar gelsinler. Hatta arkadaşlarına ve ailelerine bildirsinler, yayındaki toplam izleyici ve ulaştığınız kişi sayısı artsın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - İlk saniyelerde henüz çok kişi katılmamış olacaktır, kendinizi tanıtın, konunuz, anlatacaklarınız ve göstereceklerinizden bahsedin.

    - Bir dakika sonra, yeni katılanlar olacaktır, ilk saniyelerde söylediklerinizi tekrarlayın "Şuradan canlı yayınımız devam ediyor, şu anda 309 izleyicimiz var, konumuz şu, konuğumuz bu…"

    - Beş dakika sonra, yine yeni katılanlar için o ana kadar olanları özetleyin "Şu anda 2 bin kişiye ulaştık, neler oldu yeni girenler için özetlersek…”

    Daha çok kişiye ulaşmak için yayın paylaşılmalı ve beğenilmeli

    Bunun için yayınınızın içeriği mutlaka kaliteli, seyredilebilir ve ilgi çekici olmalı. Ama her durumda izleyicilerinizden paylaşmalarını ve beğenmelerini istemekten çekinmeyin.

    "Yayını beğendiyseniz, daha çok kitleye ulaşması için paylaşalım…”

    "Ekranım tamamen maviye döndü, görmekte zorlanıyorum, sürekli beğeniler geliyor, teşekkürler…”

    "Sizler de konuğumuzun bu dediğine katılıyorsanız, beğenelim... "

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kullanıcılarla etkileşime geçin

    Unutmayalım ki canlı yayını aslında tek başımıza yapmıyoruz, izleyicilerimiz de canlı yayının birer parçası. Onlarla mutlaka etkileşime geçerek, yayının gerçekten bir parçası olduklarını hissetirmemiz gerekli.

    Size veya konuğunuza soru sormalarını isteyin. Yorum olarak gelen soruları, soranın ismi ile okuyun. Hatta siz soru sorun, izleyicilerin yorum yazarak cevaplamasını ve yine o cevapları isimleri ile okuyun.

    Son olarak canlı yayınları kaçırmamak için abone olmalarını isteyin… Her yeni abone, bir sonraki yayınınızı daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacaktır.

    Daha profesyonel olabilirsiniz

    Bu kısım biraz daha tekniğe giriyor ama eğer ki canlı yayınların performansından memnun kalırsanız, canlı yayın yapmak için telefonunuzdaki Facebook uygulamasına bağlı kalmak zorunda değilsiniz. “Facebook Live Api” yardımı ile bilgisayarınıza bağlayacağınız, herhangi bir kamerayı veya video kaynağını, kullanabileceğiniz basit bir yazılım ile rtmp protokolüne çevirerek, Facebook’a canlı yayın olarak gönderebilirsiniz.

    Not: İnternet’in video egemenliğinden canlı yayın çağına geçtiği bu dönemde, tek alternatif facebook ve periscope değil. Bu konuya belki bu iki rakipten daha önce giren video devi Youtube da canlı yayın konusunda atılımlar yapmaya ve kendini geliştirmeye başladı. Geçen ay PC kullanıcılarının uzun zamandır kullandığı 'canlı yayın' özelliğini nihayet akıllı telefonlara da taşımaya karar veren Youtube, rekabetin kızıştığı bugünlerde canlı yayınları daha da öne çıkarmayı planlıyor.