hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Osmaniye'de mısır hasadı başladı

    Osmaniyede mısır hasadı başladı
    expand
    KAYNAK DHA

    OSMANİYE'de 402 bin dekar alanda ekimi yapılan mısır ürününün hasadı başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE'de 402 bin dekar alanda ekimi yapılan mısır ürününün hasadı başladı. Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yağışlardan dolayı verimin geçtiğimiz yıla göre daha iyi olduğunu söyledi.

    Alahanlı Mahallesi'nde düzenlenen hasat programına Vali Ömer Faruk Coşkun ve çiftçiler katıldı.
    İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu sene yağışların iyi olması nedeniyle rekoltede artış beklediklerini belirterek, "Geçtiğimiz yıl Osmaniye'de toplam 404 bin dekar alana mısır ekimi yapıldı. Bunun 350 bin dekarı birinci ürün dane mısır, 54 bin dekarı ise ikinci ürün dane mısırdı. Ortalama verim ise dekar başına bin 332 kilogram civarında gerçekleşti. Toplamda ise 538 bin ton gibi bir rekolte gerçekleşti" dedi.

    Bu yıl mısır ekim alanlarında 2 bin dekar azalma yaşandığını dile getiren Sağlam, "Bu yıl ortalama 402 bin dekar alana birinci ve ikinci ürün mısır ekimi yapıldı. Rekolte tahminlerine baktığımızda ise geçen yıla oranla küçük bir artışla 540 bin ton civarında bir rekolte elde edeceğimizi öngörüyoruz" diye konuştu.


    MÜNAVEBELİ EKİM YAPILMALI
    Mısır ekimi yapan üreticilere münavebe yapmaları konusunda uyaran Sağlam, "Bilindiği üzere dane mısır topraktan en yüksek azotu çeken ürünlerden birisidir. Toplam bakıldığında azot ihtiyacı 21-24 kilogram saf azot ihtiyacı varken, ona alternatif olacak pamukta 14-16, yerfıstığında 4-6 kilogram, yine alternatif bir ürün olan soyada ise 2-2,5 kilogram gibi bir azot alınmakta. Bu nedenle aynı tarlaya arka arkaya mısır ekimi yapılması topraktaki azotu azaltır. Onun yerine ikinci ürün olarak pamuk, yer fıstığı, soya gibi daha az azot isteyen bitkilerle münavebe yapılmalıdır. Bu sayede toprağın verimi düşmeyecek ve mısırda kalite ve verim artışı yaşanacak" dedi.
    ÇİFTÇİLERE 'ANIZ YAKMAYIN' UYARISI
    Çiftçileri anız yakmamaları konusunda da uyaran Sağlam, anızın topraktaki bütün canlılığı ve verimi aldığını, ayrıca hava ve çevre kirliliğine yol açtığını belirtti. Sağlam, "Üreticilerimiz anız yakmasın, geleceğini yakmasın. Çünkü anız yakılmayan arazilerde yapılan araştırmalara göre yüzde 25 oranında verim fazlalığı olmaktadır. Ayrıca nefes darlığı çekebilen ve astım rahatsızlığı olan vatandaşlarımızı etkilemekte. Anızlar verdiğimiz sap parçalama makineleri ile giderilebilir" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow