hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Gönül: "Asacaksanız beni asın"

    Bakan Gönül: Asacaksanız beni asın
    expand

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Brüksel'de mübadeleyle ilgili yaptığı konuşmada kimsenin bir dahli olmadığını ifade ederek, "Yani asacaksanız beni asacaksınız. Ne yapacaksanız bana yapacaksınız" dedi.

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 2009 yılı bütçeleri kabul edildi.

    Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Gönül, mübadeleye ilişkin sözleriyle ilgili açıklamada bulundu.

    Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) savunma bakanları toplantısına katıldığını, Türkiye Büyükelçiliği'ndeki Atatürk'ü anma töreninde bir konuşma yaptığını anlatan Gönül, bir devlet kurulurken, iki hususun önem taşıdığını, bunlardan birinin "milletin teşekkülü ve ihyası" diğerinin de "ekonominin ihyası" olduğunu söyledi.

    Gönül, "Atatürk'ün bu manada ne kadar dirayetle hareket ettiğini anlatmak üzere, İzmir Kongresini, kapitülasyonların kaldırılmasıyla kazandığımız ekonomik hususu anlattım. Sonra da Osmanlı'nın dayandığı milletler sistemini, Osmanlı bir imparatorluktu veya cihan devletiydi, milletler sistemi değişik ıslahatlar yapılmasına rağmen toparlanamadı. Neden? Çünkü Fransız ihtilalinin getirdiği milliyetçilik hareketleri vardı. Atatürk'ün yaptığı Cumhuriyeti kurmak ve bunun yanında 'nation bulding' olarak gerekli tedbirleri almaktı. 'Mübadelede bunlardan biridir' diye söyledik" diye konuştu.

    Mübadele döneminde kimseyi zorla dışarı göndermediklerini belirten Gönül, 30-31 Ocak 1923'de Yunanlılarla mübadele anlaşması yapıldığını hatırlatarak, bu işin organizasyonun da Cemiyeti Akvam'a verildiğini hatırlattı.

    Gül, "4 Yunanlı, 4 Türk, 3 de Cemiyeti Akvam temsilcisi vardı. Tahminlere göre, '1,5 milyon biz gönderdik. 500 bin de biz aldık.' Elbette üzüntüler oldu, başka şeyler oldu ama bir vakayı tespitten ibarettir bu. Yoksa kimsenin zorla bir yere götürüleceği yoktur. Nitekim yanlış aktarılınca, oradaki arkadaşlar anlayamadı bunu, belki de başka kasıtları vardı" dedi.

    Brüksel dönüşü İstanbul'da havaalanında bir basın toplantısı yaparak konuya açıklama getirdiğini anlatan Vecdi Gönül, anlattığı olayların bugünle ilgisi olmadığını ve tarihsil bir süreç olduğunu söyledi.

    "Azınlıklar bsugün zenginliğimizdir" sözünü tekrarlayan Gönül, "Elbette vergilerini veriyorlar, askere gidiyorlar,  ihracatımızda önemli yardımları var. Kaldı ki böyle olmasa bile, hiçbir iş yapmasalar bile, bu insanların ülkede yaşamaya hakları var. Yani 'Biz müsamaha ediyoruz da burada yaşıyorlar' değildir, hakları var. Bu ülke üzerinde hakları var, bu haklarının gereğini biz onlardan istiyoruz, onlar da bizlerden istiyorlar. Sözlerimi şöyle tamamladım: AB üyesi olmaya çalıştığımız bir zamanda, yabancı sermayeyi cezbetmeye çalıştığımız bir zamanda, bunları bugünün olayı gibi anlatmak fevkalade yanlıştır" diye konuştu.

    Gönül, açıklamalarının yanlış aktarıldığını belirterek, "Mağdurlar için üzüntüden başka diyeceğimiz bir şey yoktur. Konu, bugünün konusu değildir. Konu, 10 Ocak'ta Atatürk'ün bir milleti meydana getirirken, öngörülerinin bir şükran duygusu olarak ifadesinden ibarettir. Brüksel'de yaptığım konuşmamda bakanlığımızın hiçbir katkısı yoktur, tamamen benim tarafımdan yapılmıştır. Hükümetimizin hiçbir görüşü yoktur. Yani asacaksanız, beni asacaksınız. Ne yapacaksanız, bana yapacaksınız. Yoksa kimsenin bir dahli yoktur" diyerek eleştirilere karşılık verdi.

    "Bedelli askerlik gündemde yok"

    Bedelli askerlikle ilgili sorulara kendisinin "Gündemimizde yok", Genelkurmay Başkanlığının da "Bugün için mümkün değildir" diye yanıt verdiğini anımsatan Gönül, paralı askerlik için yeni kanun çıkarmaya ihtiyaç olmadığını söyledi.

    Mevcut kanunda, "Genelkurmayın ihtiyaç fazlası bildirmesi halinde, paralı askerliğin tatbikata konulacağına" yer verildiğini belirten Gönül, bu nedenle "Gündemimizde yok" diye açıklama yaptığını kaydetti.

    Gönül, "Çünkü Genelkurmay, bize 'İhtiyaç fazlası var' diye bildirmiyor. Genelkurmay da 'mümkün değil' diyor. İhtiyaç fazlası yok. Çünkü 2003 yılında askerlik süreleri kısalttı. Bu asker mevcudumuzun yüzde 17 azalması manasına geldi. Şimdi Türkiye'nin içinde bulunduğu stratejik ortamı v.s hesaba katarsanız, bugün için Genelkurmay'dan böyle bir teklifin gelmesini biz de beklemiyoruz" diye konuştu.

    Gönül, "TSK'da haberleşmede gizlilik sağlanabiliyor mu?" sorusuna da "Haberleşmede gizlilik kesin sağlanabiliyor. özeleştirmeyle haberleşme hatlarının özel şirkete verilmesinden önce, askerimiz tedbirini almıştı. Hem özel hatlar hem kriptolu haberleşme vasıtasıyla en ileri seviyede gizlilik sağlanmaktadır" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow