Türkiye'nin gizli cennetleri: İç Anadolu 1

Türkiyenin gizli cennetleri: İç Anadolu 1
expand

Yaz tatilinde İç Anadolu Bölgesi'nin zenginliklerini keşfetmek isteyenlerin tercih edebilecekleri pek çok seçenek var.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yaz aylarıyla birlikte tatil planları da yapılmaya başlandı. Bu yıl "deniz, kum ve güneş" yerine ülkenin tarihi ve kültürel değerleriyle iç içe tatil yapmayı tercih edenler, tatil programlarına mutlaka İç Anadolu Bölgesi'ni dahil etmeliler.

Tatilciler geçmişten günümüze pek çok medeniyete evsahipliği yapan Anadolu topraklarında tarihin en eski medeniyetlerinden Hititler'in yurdunda keşfe çıkabilir, "Kurtuluş Savaşı Destanının" yazıldığı toprakları ziyaret edebilir, rafting ve kaplıcalarda keyifli bir gün geçirebilir, zengin yöre mutfağıyla ağızlarını tatlandırabilirler.

İşte İç Anadolu topraklarında tatil yapacaklara bazı öneriler:

Konaklarıyla ünlü Beypazarı


Tarihi konaklarıyla ünlü Beypazarı, özellikle Ankara'ya yakın olması sayesinde büyük ilgi görüyor. Başkent'ten Beypazarı'na ulaşmak için eski Ankara-İstanbul yolu kullanılıyor.

Yenikent geçildikten sonra yol üzerinde Ayaş'a uğrayarak, ilçe merkezindeki tarihi ve turistik yerleri görmek mümkün. Ayrıca Ayaş'taki kaplıca ve içmeceler de sağlığına önem verenlerce ilgi görüyor.

Tarihi İpek Yolu üzerindeki Beypazarı'na gelenlerin gezdikleri ilk yerler ise tarihi konaklar. Beypazarı evleri çoğunlukla 2 ya da 3 katlı ahşap yapılardan oluşuyor. 3 bin 500 konaktan 530'u restore edilmiş durumda. Diğerleri için de çalışmalar sürdürülüyor.

 Alaaddin Sokak, Beypazarı'nın en gözde yerlerinden. Bu sokakta restorasyonu tamamlanmış ve hizmete açılmış birçok tarihi konak ve iş yerinde hafta sonları yoğunluk yaşanıyor.

Geceyi ilçede geçirmek isteyenler için de çok sayıda otel ve pansiyon mevcut. Konaklama ücreti 40-50 TL arasında değişiyor.

Beypazarı

Alışveriş yapmak isteyenler ise yöresel el dokumalarından tarhanaya, Beypazarı kurusundan ev yemeklerine kadar çeşitli alternatifler bulabiliyorlar.

Beypazarı'nda üretilen havuçlardan yapılan reçel ve lokum ise farklı lezzetleri tatmak isteyenlerin ilgisini çekiyor. Gümüşçüler Çarşısı, tatilcilerin mutlaka uğradığı yerlerden. Telkari ustalarını çalışırken bizzat seyretme şansına sahip olanlar, buradan takı da satın alabiliyorlar. İnözü Vadisi ise ilçe merkezine 10 dakika uzaklıktaki bir mesire yeri.


Uygun tatil seçenekleri için CNNTurk.com Tatil sayfasını ziyaret edin...


Yörede tarhana çorbası, yaprak sarması, güveçte etli pirinç pilavı ile 80 kat yufkadan yapılan baklava mutlaka tadına bakılması gereken lezzetler. Beypazarı'nın kuzeyinde, ilçeye 55 kilometre mesafedeki Eğriova Yaylası da görülmesi gereken bir yer. Doğa yürüyüşleri, çadırlı kamping ve günübirlik dinlenme alanlarının olduğu bölgede, alabalık ve çay balığı bulunan gölet de yer alıyor.

Oksijen deposu Kızılcahamam

Ankara'ya 75 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam'da "oksijen deposu" olarak bilinen Soğuksu Milli Parkı, Ankaralıların en çok ziyaret ettiği yerlerden. Kızılcahamam'a Ankara'dan her 15 dakikada bir otobüs seferleri bulunurken, özel otomobilleriyle gelmek isteyenler yaklaşık 1 saatlik yolculuk sonrası ilçeye ulaşıyor.

Yaklaşık 8 bin kişinin aynı anda piknik yapabileceği Soğuksu Milli Parkı'nda bulunan keklik ve sülün üretme istasyonu, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bölgede bulunan kara akbabalar ise doğa tutkunlarının gözdesi. Milli Park içindeki Kuzcapınarı mevkisinde bulunan fosil ağaçlar, ilgi çekiyor.

Kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Mahkeme Ağacin köyüne gidenler, buradaki mağaralarda, Roma dönemine ait kiliseleri görebilirler. İlçeye yaklaşık 30 kilometre uzaktaki Çeltikçi'de bulunan Alicin Manastırı ile 10 kilometre uzaktaki

Taşlıca köyündeki Oruçgazi Türbesi, Gelin Kayası ve Ayran Taşı da gezilebilecek yerler arasında. Kaplıcalarıyla tanınan Kızılcahamam'da termal tesislerde şifa arayanları görmek mümkün. Tatilciler, geceyi otel ve devre mülklerde geçirebiliyorlar.



Trekking için Çubuk

Ankara'ya 29 kilometre uzaklıktaki Çubuk ise günübirlik tatillerin tercih edilebilecekleri yerler arasında. İlçenin kuzey batısında bulunan küçük ve derin bir krater gölü olan Karagöl, temiz havası ve eşsiz güzelliğiyle piknik yapmaya gelenleri ağırlıyor. Gölün çevresindeki arazinin sarp ve yüksek olması, özellikle trekking yapanların bu bölgeye gelmesinde etkili oluyor.

Ankara ve Çubuk'un su ihtiyacını karşılayan Çubuk 2 Barajı da hafta sonları bir çok kişi tarafından tercih edilen piknik alanlarından. Çubuk'un yaklaşık 6 kilometre kuzeyinde yer alan baraj, manzarasıyla etkileyici bir özelliğe sahip. Bu arada bölgeye piknik yapmaya gelenler, eve dönüşlerinde ilçe merkezindeki turşu üreticilerine uğrayıp, alışveriş yapmayı ihmal etmemeli.

Gölbaşı'nda Mogan ve Eymir gölleri


Ankara'ya 15 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı'nı ziyaret edenler ise Mogan ve Eymir göllerini mutlaka görmeli. İlçeye otomobilleriyle gelenler ilk olarak Mogan Gölü kıyısındaki rekreasyon alanlarıyla karşılaşıyorlar.

Haymana yolu üzerinden girişi bulunan park, toplam 644 bin 979 metrekarelik alana sahip. Bu alanın 250 bin 100 metrekaresini bitkisel peyzaj çalışmaları süslüyor. Parkta günübirlik kullanıma dönük lokanta, çay bahçesi, kır kahvesi, kamping tesisleri ile sportif faaliyetlere yönelik sahalar bulunuyor.

3 bin 500 kişilik piknik sahası bulunan parkta, bin 500 çocuğun aynı anda oyun oynayabileceği alanlar mevcut. Çay bahçeleri, evcil hayvan parkı, 2 futbol sahası, 2 tenis sahası, 3 basketbol sahası, mini golf sahası, 2 bin 500 kişilik amfi, binicilik merkezi, bisiklet, paten merkezi, kafe ve restoranlar, kayıkhane, kuş gözlem evi, oyuncak evi ve su sporları merkezlerinin bulunduğu Mogan Parkı, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor.

İlçedeki bir diğer piknik alanı ise Eymir Gölü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisi içinde bulunan gölün çevresinde 13.5 kilometrelik asfalt yol bulunuyor. Eymir'e gitmek isteyenler, Oran semti ve Gölbaşı'ndaki Polis Akademisi yolu üzerinden iki ayrı ulaşım güzergahını tercih edebilir.

Kürek ve su sporlarına ilgi duyanlar ile olta ile balık avlamak isteyenlere de rastlanan Eymir Gölü'nün kenarında piknik yapılabiliyor. Bu arada Ahlatlıbel yolu üzerindeki Çankaya Belediyesi'ne ait tesisler de Ankaralıların ilgi gösterdiği merkezlerin başında geliyor. Konya yolu üzerinden Ahlatlıbel istikametine yönelenler, 15 dakikalık yolculuğun ardından İncek mevkisinde gözleme yerleri ve restoranlarda yemek yeme imkanı buluyor.


Uygun tatil seçenekleri için CNNTurk.com Tatil sayfasını ziyaret edin...


Tuz Gölü, Şereflikoçhisar'da


Ankara'ya 150 kilometre uzaklıkta Şereflikoçhisar yakınındaki Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının büyük bölümünü karşılamasının yanı sıra, doğal güzelliği ve büyüleyici manzarasıyla görülmeye değer bir yer.

Gölün kenarında, portatif masa ve sandalyeler koyarak gün batımı izleyenleri görmek mümkün. Bozkırın ortasında kaybolan güneşin son ışıkları, tuz tabakasında adeta kristal görüntüler oluşturuyor. Tuz Gölü eşsiz gün batımı manzarasıyla fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor.

Nallıhan'da Kuş Cenneti


Ankara'ya 120 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerindeki Nallıhan Kuş Cenneti, Nallıhan'ın Davutoğlan köyü sınırları içinde yer alıyor. 1994'te koruma altına alınan 425 hektar genişliğindeki saha, 168'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Soyu tehlikede bulunan kara leylek, Türkiye'de en çok burada görülüyor.

Kuş Cenneti'nde, Türkiye'deki 6 balıkçıl türün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül, kara çaylak, leylek, kuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlar. Jeolojik yapısıyla açık laboratuvar niteliğindeki yöre, İç Anadolu'nun en önemli sulak alanı olarak biliniyor. Nallıhan'daki Karacasu Şelalesi de görülmeye değer yerler arasında.

Stres atmak için Güdül'e


Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Güdül'ün içinden geçen Kirmir Çayı, ilçeye ayrı bir güzellik katıyor. İlçedeki Sorgun Ormanı ve gölet ise, hafta sonları şehrin stresinden kurtulmak, yürüyüş yapmak, balık avlamak ve piknik yapmak isteyenlerin tercih edeceği eşsiz bir yer.

Kirmir Çayı boyunca uzanan İnönü Mağaraları, ziyaretçilere eşsiz bir güzellik sunuyor. Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen bu mağaralar, Kapadokya'daki mağaralarla benzerlik gösteriyor.

Polatlı Dua Tepe

Kurtuluş Savaşı'nın izleri Polatlı'da

Ankara'ya 76 kilometre uzaklıktaki Polatlı'da Kurtuluş Savaşı'nın en önemli aşamalarının yaşandığı Sakarya Meydan Savaşı'nın izleri görülebilir.

Bu savaşın önemli coğrafi mevkileri olan Duatepe, Beştepe ve Kartaltepe de Polatlı sınırları içinde yer alıyor. Sakarya Şehitleri Anıtı, Dua Tepe Anıtı, Alagöz Karargah Müzesi'nin bulunduğu Polatlı'da, antik Gordion şehri ve Kral Midas'ın mezarı da gezilebilir. Frigya uygarlığının başkenti Gordion'un kalıntıları, Sakarya ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları, Ankara'dan 90 kilometre uzaklıktaki Yassıhöyük köyünde bulunuyor.

Silah müzesi

Yaz mevsimiyle birlikte günübirlik tatil yapmak isteyenler, Cumhuriyet şehri Kırıkkale'yi tercih edebilirler. Doğa ve dağ yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı, tarihi cami ve türbe ziyareti, Osmanlı dönemine ait eski evler ve konaklarla Kırıkkale, günübirlik tatilciler için birçok fırsat sunuyor. Kırıkkale'ye gelenler şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Yahşihan ilçesinde 1991 yılında faaliyete geçen Silah Müzesini gezebilirler. Fabrikanın büyük salonundaki müzede 15. yüzyıldan itibaren kullanılan silahlar sergileniyor.

Çok sayıda türbe, cami, han, kilise kalıntısı ve külliyenin bulunduğu Kırıkkale'ye gelenler, Kızılırmak boyunca kurulan balık lokantalarında çeşitli türden balık ve çevre köylerde Kırıkkale'ye özgü un tarhanası, yoğurtlu tarhana, bulama (Katma Aşı), yeşil mercimek çorbası, sızgıt, ekmek aşı (Guymak), madımak, pelte gibi yemekleri yiyebilirler. Mağara turizmini seven tatilciler ise Keskin ilçesi Arzubayırı mevkisindeki mağaraları görebilirler.


Uygun tatil seçenekleri için CNNTurk.com Tatil sayfasını ziyaret edin...


Hititler'in izinde

Tarihin en eski uygarlıklarından Hitit medeniyetinin izlerini görmek isteyenler Çorum'u mutlaka ziyaret etmeli. Hititler'in başkenti Hattuşaş, Ankara'ya 194 kilometre uzaklıkta, Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunuyor.

Bölgede yaklaşık 100 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları, aslına uygun olarak tasarlanarak ayağa kaldırılan Hitit surları ve Boğazkale Müzesi, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler.

Hititler'in dini tören ve sanat merkezi olan Alacahöyük ise Ankara'ya sadece 160 kilometre mesafede. Alacahöyük Müzesi ve 2003 yılında ortaya çıkartılan dünyanın ilk barajlarından Hitit Barajı da görülmesi gereken tarihi mekanlardan.

Bölgede yürütülen kazılardan çıkarılan eserler, Çorum Müzesi'nde sergileniyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çorum'daki kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin sergilendiği müze ziyaretinin ardından, restore edilerek işletmeye açılan Katipler Konağı ve Velipaşa Konağı ziyaret edilebilir.

Çorumlu Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılan 112 yıllık tarihi Çorum Saat Kulesi, 700 yıl önce inşa edilen Ulucami, Hıdırlık Cami, Çorum Kalesi ve tarihi Çorum evleri gezilebilir.

Leblebisi ile ün yapmış kentte, Çöplük Çarşısı'nın arka taraflarında bulunan üreticilerden günün her saatinde leblebi alınabilir. Çorum leblebisinin 25 çeşidi bulunuyor.



TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 1
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 2
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 3
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 4


Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow