Türkiye'nin gizli cennetleri: İç Anadolu 4

Yaz tatilinde İç Anadolu Bölgesi'nin zenginliklerini keşfetmek isteyenlerin tercih edebilecekleri pek çok seçenek var.
Kapadokya'nın giriş kapısı niteliği taşıyan Aksaray, Ihlara ve Manastır Vadisi, İpek Yolu üzerindeki hanları, yeraltı şehirleri, kilise ve camileriyle turistlerin ilgisini çekiyor.
MÖ 8 bin yılına kadar uzanan tarihi, kültürel varlıkları ve doğal güzellikleriyle Kapadokya'nın önemli parçalarından birini oluşturan Aksaray'da, yerli ve yabancı turistler için birçok aktivite bulunuyor.
Aksaray'daki yolculuğa, Türkiye'nin en büyük kervansarayı olan Sultanhanı'ndan başlanabilir. Dünyanın halı restorasyon merkezi olarak da bilinen Sultanhanı'ndan tarihi ve el dokuması halılar satın alınabilir.
Aksaray Müzesi de mutlaka gezilmesi gerekenler arasında. Müzede Aşıklı Höyük, Güvercinkayası ve Acemhöyük kazı alanlarından çıkarılan eserler ve mumyalar sergileniyor. Aşıklı Höyük'ten çıkartılan 10 bin yıllık beyin ameliyatı izleri taşıyan kafatasını görmeden Aksaray gezisi tamamlanmış sayılmıyor.
Aksaray merkezinde dünyaca ünlü Pisa Kulesi'ne benzerliğiyle dikkati çeken Eğri Minare ve tarihi Ulu Camii de görülmeye değer eserler arasında. Aksaray'a 40 kilometre mesafedeki Ihlara Vadisi ise yerli ve yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği yerlerin başında yer alıyor.
Hasan Dağı volkanından püsküren lavların akarsu aşındırmasıyla oluşan vadinin yüksekliği yer yer 150 metreyi buluyor. Güzelyurt ilçesindeki vadi, erken Hristiyanlık dönemi kaya oyma kilise ve şapelleriyle ünlü. Ihlara Vadisi'nin ardından Güzelyurt ilçesi gezilebilir.
Eski adı Karballa olan Güzelyurt, Kapadokya'nın merkezinde saklı kalmış bir tarih ve kültür hazinesi. Güzelyurt ilçesinde Manastır Vadisi ve kiliseler dikkati çekiyor. Manastır Vadisi içindeki Kilise Cami, MS 385 yılında kapalı haç planında inşa edilmiş. Güzelyurt'ta Yüksek Kilise, Kızıl Kilise, Gaziemir yer altı şehri ve Gelveri evleri, görülebilecek yerlerden.
En ilginç yeryüzü oluşumu... Nevşehir
Dünyanın en ilginç yeryüzü oluşumu ve peribacalarıyla ünlü olan Nevşehir'i yakından tanımak için en az 3 gün ayırmak gerek. Bölgenin kalbi sayılan ve Nevşehir kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Göreme Açıkhava Müzesi'nde Bizans dönemine ait Hristiyanlık tarihine ışık tutan, kayadan oyma çok sayıda kilise bulunuyor.
Tokalı, Yılanlı, Elmalı ve Karanlık kiliselerinde duvarlarda bulunan resim ve motifler, büyük ilgi görüyor. Nevşehir'e 10 kilometre uzaklıktaki Zelve Ören Yeri'nde de çok sayıda kayadan oyma kilise bulunuyor. Avanos ilçesindeki atölyelerde, Kızılırmak vadisinden çıkartılan kırmızı renkli killi topraktan yapılan çanak, çömlek ve diğer seramik eserler, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Atölyeleri görmeye gelen turistlere çamurdan uygulamalı çanak çömlek üretimi gösterisi yapılıyor.
Nevşehir'e 15 kilometre uzaklıktaki Avanos ilçesinde ayrıca turistik halı-kilim satışı yapan büyük mağazalar da bulunmakta. Termal turizm merkezi olan Kozaklı ilçesi, Nevşehir'e 100 kilometre mesafede. Kozaklı ilçesinde çok sayıda termal otel, yaz kış hizmet veriyor. Nevşehir'e 25 kilometre uzaklıktaki Derinkuyu Yeraltı Şehri, Gülşehir Açıksaray Harebeleri ve Uçhisar Kalesi de bölgenin önemli turizm merkezlerinden.
Ürgüp ilçesi ise bölgenin özellikle gece eğlencelerinin merkezi durumunda. Ürgüp'ü sıcak hava balonuyla sabah gün doğuşunda havadan izlemek için ise 150-200 avroyu gözden çıkarmak gerekiyor. Çömlekte ağbakla (kurufasulye), testi kebabı, Nevşehir tava gibi yöresel yemeklerin ilgi çektiği Nevşehir'de, ayrıca atlı tur, bisiklet gezileri, vadi golfü gibi diğer alternatifler de mevcut. Kızılçukur Vadisi'nde gün batımını izlemek ise ayrı bir heyecan vermekte.
Nevşehir'in Ürgüp ve Avanos ilçelerinde üretilen şaraplar, siyah üzüm kurusu, kabak çekirdeği de satın alınacak hediyeliklerin başında geliyor. Bölgede, lüks otellerin yanı sıra, kayadan oyma butik oteller ve peri bacalarının içinde küçük pansiyon odaları bulunuyor.
Çiğbörek ve lületaşı diyarı Eskişehir
Çiğbörek ve lületaşı denilince ilk akla gelen kent Eskişehir, birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra Anadolu'nun modern şehirciliğine örnek olmasıyla da yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi.
Kent merkezinde bulunan ve halen tadilat çalışmaları süren Arkeoloji Müzesi, Mihalıççık ilçesine bağlı Yunusemre beldesinde Yunus Emre'nin mezarı ile külliyesinin olduğu Yunus Emre Müzesi, 50'nin üzerinde sanatçıya ait eserlerin sergilendiği Valilik Lületaşı Müzesi, kent merkezine 80 kilometre mesafedeki Yazılıkaya Frig Vadisi ile buradaki Frig Kralı Midas'a dayandırılarak "Midas Anıtı" adı verilen anıt, görülecek yerlerin başında geliyor. Bahşeyiş Anıtı, Anıtsal Frig Kaya Mezarı, Gerdekkaya Mezar Anıtı, Hamamkaya Anıtı, Aslanlı Mabet, Büyükyayla Nekropolü, Frig Kaleleri, Han Yeraltı Antik Kenti, Santabaris Antik Kenti, kentin 30 kilometre doğusunda yer alan Midaion-Karahöyük de Eskişehir'de ziyaret edilmesi gereken önemli tarihi mekanlar.
Kent merkezinde bulunan Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Üniversitesi Yunusemre Yerleşkesindeki Çağdaş Sanatlar Müzesi, Odunpazarı semtindeki tarihi konakta Büyükşehir Belediyesince açılan aynı adı taşıyan müze, Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi de tarihi eserleri bünyesinde barındırıyor.
Eskişehir'e gelen turistlere, "Yazılıkaya'yı gezmeden, Porsuk'ta tekne gezisi yapmadan, termal tesislere gitmeden, çiğböreğin tadına bakmadan, Odunpazarı evlerini görmeden ve lületaşı süs eşyası almadan gitme" tavsiyesinde bulunuluyor.
Kentte geleneksel hamurişi yemeği çiğböreğin yanında, toğga, miyane, düğün köftesi, tutmaç, bamya çorbaları, harşıl, kelem dolması, katlama böreği, çerkes sofrası (abısta), yufkalı büryan, arabaşı, mercimekli bulgur pilavı, düğün pilavı, haşhaşlı gözleme, mercimekli mantı, ağzı açık, met helvası, göbete, acı-gıcı, bıt-bıtı çorbası, pasa, haside ve nuga helvası da yerel yemek çeşitleri arasında yer alıyor. -
Kırşehir
Kırşehir'e gelen turistler ilin tarihi ve turistik merkezlerini ziyaret etmek için bir günlerini kente ayırmalı. Kırşehir'de ilk ziyaret edilmesi gereken yer, şehir merkezindeki tarihi Cacabey Medresesi. Selçuklu döneminde Kırşehir Emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından yaptırılan medresenin o dönemde gözlem evi olarak astronomik çalışmalarda kullanıldığı biliniyor.
Kırşehir Kalesi, Ahi Evran Camii ve Alaaddin Camii, kent merkezinde ziyaret edilebilecek diğer tarihi merkezler. Kent merkezine bir kilometre mesafedeki Terme Kaplıcaları, şifalı sularıyla termal turizme hizmet ediyor. İl merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Dulkadirli Yeraltı Şehri ile 25 kilometre uzaklıktaki Mucur Yeraltı Şehri de, ilin önemli turizm merkezlerinden.
40 kilometre mesafede bulunan Seyfe Gölü Kuş Cenneti ile 70 kilometre mesafede Kaman ilçesi sınırlarındaki Hirfanlı Barajı, doğal güzellikleriyle gezilmesi gereken yerlerden. Ayrıca, 45 kilometre uzaklıktaki Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde bulunan Kalehöyük'te Japon arkeologlar tarafından kazılar yapılmakta, buradaki Japon Bahçesi ve Japon Hükümeti tarafından yaptırılan müze, turizme hizmet etmekte.
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 1
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 2
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 3
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 4