Türkiye'nin gizli cennetleri: İç Anadolu 2

Yaz tatilinde İç Anadolu Bölgesi'nin zenginliklerini keşfetmek isteyenlerin tercih edebilecekleri pek çok seçenek var.
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kent: SivasSivas, tarih, inanç, kültür, doğa ve kaplıca turizmi açısından önemli bir kent. Tarihi MÖ 2000 yılı başlarına dayanan Sivas, birçok medeniyetin izlerini barındıran bir açık hava müzesi konumunda.
Kurtuluş Savaşı'na ışık tutacak kararların alındığı, Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan kent, bu yönüyle de ayrı bir önem taşıyor. Büyük Önder Atatürk'ün "En büyük eserim" dediği Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı kentte, Sivas Kongresi'nin yapıldığı bina da Atatürk Etnoğrafya ve Kongre Müzesi olarak turistleri ağırlıyor.
Sivas'a gelen tatilciler ilk olarak Divriği ilçesindeki Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan ve "Görmeden ölmeyin" sloganıyla tanıtımı yapılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı görmeli. Sivas'a gelip, "Doktor Balıklar"ı görmemek de olmaz.
Kangal ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıcaları'nın Türkiye'deki tüm kaplıcalar içinde kendine özgü bir yapısı var. Yaklaşık 36-37 derece sıcaklıkta yaşayan balıklarıyla ünlü kaplıca, en çok sedef hastalığı bulunan kişilerce tercih ediliyor. Doktor balıkları gören tatilciler, yöredeki kangal köpeği üretim çiftliklerini de ziyaret etmeli.
Anadolu insanının yüzyıllardır yanında olan, evini ve sürüsünü koruyan kangal köpeklerinden Evliya Çelebi, "Aslan kadar kuvvetli" diye söz eder. Kangal'da Alacahan beldesindeki, Selçuklu Hükümdarı Alaattin Keykubat tarafından 1150-1180 yıllarında yaptırılan tarihi Alacahan Kervansarayı da görülmesi gereken yerlerden.
CNNTurk.com Tatil fırsatları için tıklayın...
Yayla turizmi
Koyulhisar ve Gemerek ilçelerinde ise yayla turizmi yaygın. Koyulhisar ilçesindeki Eğriçimen Yaylası, buz gibi suyu, oksijeni bol havası, yemyeşil doğası ile çok sayıda turisti yöreye çekiyor.
Gemerek ilçesindeki Çat Yaylası da doğasıyla insanı etkiliyor. Özellikle yerli tatilcilerin tercih ettiği yaylada turistler, çadır da kurabiliyorlar. Altınyayla ilçesinde Hititler'den kalma Sarissa ve Yıldızeli ilçesindeki Kayalıpınar yerleşim yerlerinin bulunduğu Sivas, Zara balı ve Gürün elması gibi önemli değerlere sahip.
Gemerek ilçesine bağlı Sızır beldesindeki Sızır Şelalesi ile Gürün ilçesindeki Gürün Şuğul Kanyonu ve Gökpınar Gölü, yörenin önemli turizm değerleri arasında bulunuyor. Yıldız Dağı, Köse Dağ ve Tecer Dağı, dağcılıkla uğraşanların tercih ettiği mekanlar arasında.
Tatilde kaplıcaya gitmek isteyenler Çermik kaplıcalarını ziyaret etmeli. Çermik'e gidenler ise Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar köyündeki Kayalıpınar Harabe Ören Yeri'ni mutlaka görmeli. Sivas'ın Şarkışla ve Gemerek ilçelerine gitmeyi tercih eden turist kafileleri, kent merkezinden 1 saatlik bir yolculuğun ardından önce ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki mezarını ziyaret edebilirler.
Sivrialan'ın ardından kısa sürede Gemerek'e geçen kafile, Sızır beldesindeki Sızır Şelalesi'ni veya Çat Yaylası'nı da görebilir. Sivas'ı gezmeye gelen turistlere, Sivas köftesi, madımak çorbası, etli ekmek gibi Sivas mutfağına has yöresel lezzetleri tatmaları önerilir.
Çankırı'da Tuz Mağarası
Turistlik gezi için Çankırı'ya gelenlerin en az iki gününü bu kente ayırması gerekir. Çankırı'da görülmesi gereken en önemli yerlerin başında Tuz Mağarası gelir.
Çankırı'ya 20 kilometre uzaklıktaki mağara, içinde bulunan onlarca galerisiyle eşi bulunmaz bir yer. Galerilerde çok sayıda tuzdan heykel görmek de mümkün. Çankırı'ya gelenler Taş Mescit'i de ziyaret etmeli. Selçuklu Dönemi'nden kalma en önemli yapı olan ve iki ayrı yapıdan oluşan eserin şifahane kısmı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Keyhüsrevoğlu I. Alaaddin Keykubat zamanında, Çankırı Atabeyi Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmış.
CNNTurk.com Tatil fırsatları için tıklayın...
Yapının plastik sanatlar bakımından önemi ise, üzerinde gövdeleri birbirine dolanan iki yılan motifini barındırması. Bu figürlerin biri tıp, diğeri ise eczacılık sembolü olarak kullanılıyor. Şehir merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Çankırı Kalesi de görülmeden geçilmemesi gereken yerlerden.
Şehrin kuzeyinde küçük bir tepe üzerine kurulan kale, Romalılar, Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde kullanılmış. Kale içinde Roma Dönemi'nden kalma kaya mezarı, Çankırı'yı alan Emir Karatekin'in türbesi bulunuyor.
Geçmiş yıllarda ağaçlandırılan kale, ziyaretgah ve mesire yeri olarak kullanılıyor. İl merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Ilgaz Dağı kış aylarında kayakseveri ağırlıyor. Çankırı'ya gelip de Çavundur Kaplıcaları'nı görmemek olmaz. Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktaki kaplıcaların karaciğer, safrakesesi ve safra yolları fonksiyonlarını düzelttiği belirtiliyor.
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 1
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 2
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 3
TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: İÇ ANADOLU 4
Sıradaki Haber