hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazeteciliğe ilk adımlarını attılar

    Gazeteciliğe ilk adımlarını attılar
    expand

    CNNTurk.com'da yer alan hayata dair haber ve röportajlarıyla dikkat çeken Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı’nın (MİHA) muhabir öğrencileri, basın tanıtım kartlarını aldılar.

    MİHA atölyesinde düzenlenen  törende, basın tanıtım kartı almaya hak kazanan on altıncı kuşak MİHA muhabir öğrencileri aldıkları kartlarla ajansı temsil hakkını kazandılar.On dört öğrencinin basın tanıtım kartı aldığı törende, öğrenciler; önce iyi bir insan olacaklarına ve çalışmalarını karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinden sürdüreceklerine dair söz verdiler.

    Her yıl Miha’ya başvuran öğrenciler bir iç eğitimden geçiriliyorlar. Eğitim kadrosunda Türk Basının değerli gazetecileri yer alıyor. Bu yıl, Euractive Genel Yayın Yönetmeni Kerem Çalışkan, Genç kuşağın başarılı fotoğrafçısı Coşkun Aşar, T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, Gongİstanbul Genel Yayın Yönetmeni Serdar Erbaş ve soruşturmacı gazeteci Mehmet Güç deneyimlerini gazeteci adaylarıyla paylaşıyorlar. Dersler her gün MİHA atölyesinde veriliyor.

    Farklı kültürleri tanımak

    MİHAGenel Yayın Yönetmeni Kayıhan Güven, yaz kış süren MİHA çalışmasının, öğrencilere çok şey kattığını söyledi.Gerek yazı, gerekse fotoğraf konusunda öğrencilerin hayata tanıklık ederek çalışma sırasında çok fazla yol aldığını dile getirerek şöyle konuştu:

    “MİHA çalışması, genç insanlara hayatı öğretiyor.Haber yazmaya genç insanlar, farklı kültür katmanlarındaki insanlarla karşı karşıya geliyor. Bu onları kimi zaman şaşırtıyor kimi zaman çok şey bilmediklerini ortaya koyuyor.Tabi işin birde haber zanaati kısmı var, her gittikleri haberin bir yazı imtihanı olduğunu da anlıyorlar ve giderek haber yazmada ustalaşıyorlar.”

    Teorik bilgilerle olmuyor


    1993 yılından bu yana sürdürülen MİHA çalışmasında öğrenciler çeşitli görevler üstleniyorlar. MİHA idari koordinatörlüğünü yürüten Semra Dursun, MİHA çalışmasının hiç dışardan göründüğü kadar kolay olmadığını söylüyor ve yaz kış süren bu çalışmanın büyük bir fedakarlık gerektirdiğini belirtiyor.Genç yaşta MİHA’da sorumluluk üstlenmenin kolay olmadığını da vurgulayan genç gazetesi şunları da söylüyor: “MİHA’da gazeteciliğin yalnızca okulda öğretilen teorik bilgilerle yapılamayacağını, teorinin yanında pratik çalışmanın da desteklenmesi gerektiğini öğrendik.”



    Anadolu’nun izini sürmek

    MİHA muhabirleri tatil aylarında uzun yolculuklar yapıyorlar.Yakın zamanda Kars, Güneydoğu, Gelibolu, Troya Harebeleri, Edirne Kakava Şenliklerine giden öğrenciler, yolculuklarda farklı kültürlerle tanışıyorlar ve önyargılarını yok etmeye çalışıyorlar.

    Şu sıralar, CNNTURK, T24, Euroactive ve Abbas Güçlü internet sitelerine yoğun haber üreten genç gazeteciler çokça fotoğraf sergilerine de imza atıyorlar.

    Yakın zamana kadar MİHA fotoğraf editörü olan ve El- Cezire’de çalışmaya başlayan Emre Önemci: “Fotoğrafçılık hayatın içinde olarak,  hayatı yaşayarak;  şehir şehir, cadde cadde, sokak sokak tanıyarak öğrenilir”dedi.

    Röportajın peşinde…

    Türk Basının da, mülakat karşılığı kullanılan röportaj kavramının tanımlandığını vurgulayarak, bu konu da başyapıtlar veren Yaşar Kemal’in ve Fikret Otyam’ın izinden gittiklerini söylüyorlar.Şu sıralar, röportajlardan oluşan dördüncü kitaplarına yayına hazırlayan MİHA'lıların “Sevgimiz Özgürlüğümüzdür”, “ Kes Korkak Alıştırma Elini” ve “Çıplak Kralın Terzileri” adlı kitapları bulunuyor.

    MİHA Haberlerinden seçmeler:


    Sulukule nereye gitti?

    "Fenerbahçe" müzelik oldu!
    Türkler de Amerikan futbolu oynar
    Erkek takımı çalıştıran kadın antrenör
    Nevizade'de bir kara çarşaflı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow