hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Gökhan İlker Gökhan İlker

    Atanın değil tutanın kupası!

    04.07.2014 Cuma | 16:43Son Güncelleme:

    Şükürler olsun Dünya Kupası Çeyrek Final arası bir kaç saate bitiyor. Bu kupa diğerlerinden farklı. Atılan goller, pozisyon sayısı, uzatmaya giden maçlar derken herkes tablodan memnun. Bu turnuvanın bir farkı da atanın yani golcülerin değil tutanın yani kalecilerin öne çıkması oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk anda akla gelen panterler Meksikalı Guillermo Ochoa, ABD’nin muhteşem işler yapan kalecisi Tim Howard, Kosta Rikalı Keylor Navas, Brezilyalı Julio Cesar, Alman Manuel Neuer ve Cezayirli Rais M’Bolhi. 

    La Liga’da Levante kalesinde başarılı bir sezon geçiren Kosta Rikalı Keylor Navas, Yunanistan maçında Gekas’ın penaltısını kurtararak turu getiren isim oldu. “Zaten İspanya’da önemli yıldızlara karşı oynadığım için kimseden korkmuyorum” diyen Navas’ın çeyrek finaldeki rakibi Hollanda’nın dinamosu Arjen Robben ve ilk maçtan sonra susan golcüleri Robin Van Persie olacak.

    Meksikalı Guillermo Ochoa için TRT spikeri ‘bu kaleci Fransa’da bu yıl 71 gol yiyip küme düşen takımdaydı’ derken müthiş kurtarışlara imza atınca lafı tüm spikerlerin ağzına tıktı. Meksika kupada ikinci tura yükseldiyse aslan payı kıvır kıvır saçlarıyla süzülen, ani refleksleriyle gönülleri fetheden Ochoa’nındır. Brezilya maçındaki bir puanın da onun performansıyla geldiğini unutmamak lazım. O kadar iyi bir turnuva geçirdi ki ikinci turda 2-1 yenildikleri Hollanda karşısında maçın adamı seçildi. Ajaccio’dan bonservisini alan Ochoa’nın peşine Liverpool düşmüş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    35 yaşındaki Tim Howard tüm ABD takımından daha çok konuşuluyor. Belçika maçında tam 15 kurtarış yaparak kalesine duvar ördü. Ama takımını elenmekten kurtaramadı. Howard artık capsleri ve kurtarışlarının sergilendiği internet siteleriyle yeni kıtanın fenomeni. Sadece Everton efsanesi olarak kalacaktı ama performansı izin vermedi.  Obama bile onu arayıp “Döndüğünde ancak sakallarını keserek tanınmazsan bu ilgiden kurtulabilirsin” dedi. Wikipedia’ya göre ABD’nin yeni Savunma Bakanı da Tim Howard.

    Brezilya’dan kaleci çıkmaz lafını Taffarel ve Dida çok önce yerle bir etmişti. 34 yaşındaki Cesar, İnter günlerinin çok uzağında. Ama kurtarışları hala fişek gibi. İkinci turda Şili’yle oynadıkları maçta penaltılardaki performansı turu getirince hem maçın adamı oldu hem de soyunma odasına tüm takımın elleri üstünde gitti. Şimdi çeyrek finalde Cesar mı yoksa Navas mı maça damga vuracak göreceğiz.

    Manuel Neuer deyim yerindeyse kalecinin harman olduğu ülkenin çocuğu. Ondan önce de belli ki ondan sonra da Almanlar kaleci sıkıntısı çekmeyecek. Bayern Münih’le bu yıl Şampiyonlar Ligi hariç tüm kupaları topladı. Tamam, kaleci sıkıntısı yok ama Hummels’in olmadığı, Mertesacker’in döküldüğü Cezayir maçında takımın liberosu olarak görev yaptı. Aslında kaleci kazağı üstündeydi ama şartlar onu Beckenbauerleştirdi. Kurtarışlarını bilirdik ancak top kesip oyuna sokması da on numaraymış onu öğrendik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neuer’in liberolaştığı maçın kahramanı Cezayir’in 28 yaşındaki kalecisi Rais M’Bolhi’ydi. Cezayir direndi, M’Bolhi direnişin lideri olarak takımı uzatmalara taşıdı. Cezayir’in oynadığı futbol hepimiz için hediye oldu ama asıl sürprizi kaleye saklamışlar. Kariyerine Bulgaristan’da CSKA Sofya’da sürdüren M’Bolhi çok yakın bir zamanda Avrupa’nın doğusundan daha ortasına hatta batısına bile gelebilir.

    Hep iyilerden bahsettik. Bir de performansı bizi şok eden bir kurtarıcı var. Dünyanın iyi kalecileri arasında gösterilen İgor Akinfeev tam bir hayal kırıklığı oldu. Daha önce de bahsetmiştik. Güney Kore maçında elindeki topu kaçırdı. Cezayir maçında boşa çıktı. 3 maçta 3 önemli hatası Rusya’nın eve dönmesine neden oldu. Gerçi Akinfeev gözüme lazer geldi gibi açıklamalar yaptı ama Rus savunması rakibi önlemesine rağmen Akinfeev’i durdurmayı bir türlü başaramadı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tim Howard caps'leri