hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Gökhan İlker Gökhan İlker

    Portakal üstü az Krul!

    10.07.2014 Perşembe | 12:35Son Güncelleme:

    Almanya’nın dünya futbol tarihini değiştiren Brezilya galibiyetinin ardından gözlerin çevrildiği Arjantin-Hollanda yarı finali korkak ve temkinli bir oyuna sahne oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belli ki 7-1’lik skor iki takımında gözünü korkutmuş. İki takımda hücumlarından çok sağlam savunmalarıyla gözümüzü boyadı. İki savunma da  Robben ve Messi gibi en kıvrak adamların ilk çalımlarının ardından pozisyon büyütmesine zinhar izin vermedi.

    Sıkı markajlar yaklaşık 2 saatlik sıkıcı bir futbolu izlememize neden oldu. Zaten maçın adamının Javier Mascherano’nun seçilmesi izlemeyenler için bile maç hakkında bir fikir verir.

    Arjantin turnuva başından beri takım savunmasını en iyi yapan takım. Arjantin savunmasını isim isim değerlendirdiğinizde turnuvada onlardan daha iyi takımlar vardı. Ancak Arjantin hepsinden daha fazla takım olmanın gereklerini yerine getirdi.

    Tangocuların kademe anlayışı çok iyi. Javier Mascherano gibi bir ön libero ve Ezequiel Garay gibi her hava topuna kafa uzatan bir stoperleri var. En zayıf halka olduğunu düşündüğüm Martin Demichelis bile ortalama performansının çok üzerine çıktı.

    Hollanda’ya gelince pek bal yapmayan ve arı gibi çalışan Dirk Kuyt ile Portakalları yarı finale kadar taşıyan Arjen  Robben en istekli isimlerdi. Van Persie son 3 maçta olduğu gibi yine etkisizdi yine saç baş yoldurdu. Neredeyse hiçbir hava topunu alamaması Hollanda basını tarafından çok eleştirilecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sneijder performansını her maçta bir vites daha yukarı çekti. Ama dün için yaptıkları yeterli değildi. Maça iyi başladı ama dakikalar ilerledikçe oyundan düştü. Duran topları tehlike yaratmaktan çok uzaktı. Bir de penaltı kaçırınca oldukça üzgün bir şekilde soyunma odasının yolunu tuttu.

    Hollanda’da Bruno Martins İndi, takımın en zayıf halkasıydı. Gördüğü sarı kartla ve agresif davranışlarına Louis Van Gaal de dayanamadı.  Nigel de Jong’un sakatlığı da tuzu biberi oldu.

    Topu her ayağına aldığında karşısında en az 2-3 Hollandalı bulan Messi de istediklerini yapamayanlar hanesinde yer aldı. Maç sonuna doğru Maxi Rodriguez’e yaptığı orta golle sonuçlansaydı erken rahatlayacaktı ama olmadı. Maç sonu doping kontrolü için idrar testi vermeye gidince soyunma odasındaki şenliği de kaçırdı.

    Arjantin takım olarak çeyrek finale göre daha iyiydi. Ancak Javier Mascherano müthiş bir oyuna imza attı. Robben’e hayati iki pozisyonda gol ve geçiş izni vermedi. Hücuma çıktı. Atağa destek verdiği pozisyonlarda Hollanda savunmasının dengesini bozdu. Kısacası Mascherano dün sahada adeta çift yönlü bir orta saha oyuncusu nasıl olur dersi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küçük takımlar için her zaman büyük bir umut olan penaltılar devler söz konusu olduğunda belirsizlikler yumağı oluyor. Dün gece herkes Van Gaal’den çeyrek finaldeki gibi son anlarda penaltı canavarı yedek kaleci Tim Krul’u oyuna almasını bekledi.

    Ancak De Jong ve Martins Indi değişikliklerinin ardından Van Gaal, tercihini gerçektende dayanması oldukça zor olan Van Persie ve Huntelaar değişikliği yönünde kullandı. Birçok kişiye göre maçı kaybettiren hamle kurt hocanın bu tercihi oldu.

    Louis Van Gaal’de maçın ardından bunu düşünmüş olacak ki basın açıklamasında, “İmkânım olsa Jasper'ı yine oyundan alırdım ama üç değişiklik hakkımı da kullanmıştım. Janmaat'ı oyuna aldım çünkü Indi'nin sarı kartı vardı ve tehlikeli işler yapıyordu. Nigel De Jong'u riske etmek istemedim ve Clasie'yi aldım. Persie de çok yorulmuştu. Çıkması gerekiyordu" diyerek eleştirileri göğüslemeye çalıştı.

    Bana kalırsa bir önceki maçtan sonra ülkesinde kahraman olan Tim Krul kaleye geçse içinde bulunduğu moral ve motivasyonla maçın kaderini değiştirebilirdi. Van Gaal belki de turnuvadaki en ciddi hatasına imza attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya-Arjantin finaline gelince favorim tabi ki gerçekten geçtikleri her yeri yıkan Alman panzerleri. Ancak Di Maria’nın dönüşü, başarılı savunması ve uzaydan gelen kaptanları Messi’yle Arjantin’i tek hamlede es geçmekte kolay değil. Böyle olunca ne diyorduk tekrar hatırlayalım; iyi olan kazansın… 

    Kuyt Kayt Koyt ve Hollanda - Arjantin maçı caps'leri