hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Gökhan İlker Gökhan İlker

    Portakal’ın dönüşü!

    30.06.2014 Pazartesi | 10:48Son Güncelleme:

    Grup maçlarının en etkili takımlarından olan Hollanda dün turu müthiş bir geri dönüşle geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak Portakalların özellikle kanatlardan açıklar veren savunması sonraki turlar için güven vermiyor. Blind, Vlaar ve Verhaegh dün iyi bir sınav vermedi. Blind, Dos Santos’u tek bir pozisyonda bile durdurmayı beceremedi. 

    Hollanda makinesinin en çok güvenilen dişlileri hücum hattındaki Robben ve Van Persie. Dün Robben sahada galibiyeti en çok isteyen isimdi. Organize atak geliştiremeyen Hollanda’yı tek başına üçüncü bölgeye taşıdı. Etkili serbest vuruşlarıyla takımın direncini arttırdı. İlk yarının sonunda kaptığı topla ceza sahası içinde düşürülmesi penaltıydı ama hakem Pedro Proenca pozisyonu es geçti. Maçın sonunda galibiyeti getiren penaltının yaratıcısı olarak sahaya damgasını vurdu.

    Van Persie ise tersine pozisyona giremediği gibi gelen fırsatları değerlendirmek adına da bir çabası olmadı. Maçın hayal kırıklıklarından biri olan Van Persie’nin yerini Huntelaar’a bırakması galibiyetin gelişinde önemli bir etken oldu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda için bu kupada maçı yenik başlayıp çevirmek adet haline geldi. 5-1’lik İspanya ve 3-2’lik Avustralya maçlarına yedikleri gollerle başlayarak geriden gelmişlerdi. Ancak bu iki maçta da dün Meksika karşısındaki kadar zorlanmadılar. Hollanda’nın kupa boyunca ilk yarılarda kayıpları oynaması da çok eleştiriliyor. 

    Van Gaal’in çok çalışan hücum ve savunmayı birlikte yapmaya çalışan 33 yaşındaki Dik Kuyt’ı solda oyuna başlatması bu kanadın etkinliğinin maç başında bitmesine neden oldu. Kuyt bir kez ceza sahasına iyi bir orta yapabilirken savunma da ciddi açıklar verdi.

    Meksika’nın sağ kanadındaki Miguel Layun ise maç boyunca neredeyse karşısına çıkan her Portakalı geçti. Tehlikeli ortalar yapan Lagun’un şanssızlığı attığı topları değerlendirecek golcü bir forvetin sahada olmamasıydı.

    Meksika Herrea, Dos Santos, Peralta, Moreno, Salcido ile birçok pozisyon yakaladı. Ancak golü nefis bir şut atan Dos Santos’un ayağından buldu. Golden sonra geriye yaslanmaları sahadaki yönetimin Hollanda’nın eline geçmesine neden oldu. 

    İkinci yarıda sol kanada Memphis Depay’ın geçmesi ve Dirk Kuyt’ın alıştığı sağa çekilmesi Hollanda’nın iki kanadı da daha etkin kullanmasına neden oldu. Kuyt sağda zorladığı pozisyonların sonunda ilk golü getiren korneri de kazandırdı. 

    Sneijder’a gelince; bu yıl Galatasaray’da da fizik gücü üst düzey bir görüntüsü yoktu. Bu görüntü halen devam ediyor ama aynen Galatasaray’da olduğu gibi kritik zamanlarda sahneye çıkıp harika goller atmaya da ara vermiyor.  Beraberliği getiren golü ya da füzesi demek daha doğru olur Hollanda’nın dirilmesine neden oldu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün Meksika’da golcü bir forvet olsaydı bugün Kostarika’nın rakibi Hollanda olmayabilirdi. Ayrıca Miguel Herrera’nın hücumda muhteşem işler yapar Giovanni Dos Santos’u oyundan alması maçı kaybettirdi diyenlere karşı söylenecek fazla bir söz yok.  Herrera bu kararıyla bindiği dalı kesen Nasreddin Hoca gibiydi. 

    Herrea’nın şansı istekli takımı kadar kupanın yıldızları arasına giren kalecisiydi. Fransa’da takımı Ajaccio ile kötü bir sezon geçirip küme düşen Guillermo Ochoa dün yine elinden gelen her şeyi yaptı. Birçok kritik kurtarışa imza attı. Maçın sonuna kadar kalesini kapatan Ochoa’nın, Sneijder’in golü ve penaltı da bir hatası yoktu. Meksika’da kupa en çok bonservisi elinde bulunan Ochoa’ya yaradı. Ajaccio, 28 yaşındaki kaleciyle tekrar anlaşmak istediğini açıklarken, Ochoa’nın başka talipleri de belirdi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maçın hayal kırıklığı turnuvaya veda eden Kaptan Rafael Marquez’den başkası olamaz. İlk yarı ne kadar iyiyse, ikinci yarı o kadar kötüydü. Robben erken yorulan Marquez’le kedinin fareyle oynadığı gibi oynadı. Kaptan yediği çalımlar ve kaçırdığı adamlarla maçın dönmesinin başkahramanı oldu. Ancak bu kadarı yetmemiş olacak ki son dakika da başının belası Robben’i düşürerek yaptığı penaltıyla takımının eve dönmesine yol açtı. 

    Turu Hollanda’ya getiren penaltı daha çok tartışılır. İlk yarıda yine Robben düşürülmüş ve tartışmalı bir penaltı pozisyonu es geçilmişti. Robben sonrasında bir başka pozisyonda ise kendini yere atıp penaltı beklemişti. Gerçi maçtan sonra kendisini yere attığı için özür diledi ama son pozisyonda Marquez’in kendisini düşürdüğünü ve pozisyonun penaltı olduğunu söylüyor. Meksika’nın renkli hareketleriyle turnuvanın sevilen isimlerinden olan Hocası Miguel Herrea ise yaptığı açıklamada Robben’in kendini üç kez yere attığını ve çoktan sarı kart görmüş olması gerektiğini belirterek “Bizi hakem eledi” dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kupa sonrası Manchester United’ın başına geçecek Van Gaal’in ikinci yarıdaki tercihleri ve yaptığı değişiklikler Portakalların kazanmasında en önemli faktörlerden biri oldu. Grup maçlarında oynamayan Huntelaar hem ilk goldeki kornerde defansın dengesini bozdu hem de 90+4’teki dokunanı yakan penaltıyı ağlara yolladı. Maçın son 15 dakikasında 4-3-3’e dönen kurt hoca üstünlüğü tamamen eline geçirdi.  Ancak Van Gaal’in kanatları delik deşik olan ve arkasına çok sık top kaçıran savunmaya bir an neşter vurması gerekiyor.  Bir diğer sorun ise Portakallar kupada oynadıkları 4 maçta da Robben oynarsa vites değiştirebiliyor. Van Persie dâhil takımın geri kalanı hala ortaya çıkmış değil. Robbensiz bir Hollanda daha ileriye gitmekte zorlanabilir. 

    Miguel Herrera hiç bu kadar sinirlenmemişti