hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DTK: PKK terör örgütleri listesinden çıkarılsın

    DTK: PKK terör örgütleri listesinden çıkarılsın
    expand

    Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Diyarbakır'da yapılan ve iki gün süren 7. Genel Kurul, açıklanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. DTK eşgenel başkanlığına eski DEP Milletvekili Hatip Dicle ile HDP Milletvekili Selma Irmak getirildi. Bildiride, örgütün Türkiye'deki silahlı yapısı HPG ile Suriye'deki silahlı yapısı YPG'nin halk savunma gücü olarak tanınması, PKK'nın da terör örgütleri listesinden çıkarılması istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayhan Bilgen tarafından okunan bildiride şöyle denildi:

    "Siyasal süreç, Kürdistan ve bölgede yaşanan durum, inşa, DTK’nin misyon ve sorumlulukları konularını gündemine alan kongremiz, önemli bir tartışma ve kararlaşma düzeyine ulaşmıştır. Genelde Ortadoğu’da özelde Kürdistan coğrafyasında adı konulmamış bir 3. dünya savaşı durumu yaşanmaktadır.

    Ortadoğu'da yaşanan bu savaş tüm bölge halklarının güvenlik ve geleceğini tehdit etmekle kalmıyor etnik, inanç ve kültürel soykırım gibi tarihsel hafızalardan silinmeyecek ağır sonuçları doğuruyor. Rojava, Şengal, Telafer ve Filistin’de yaşananlar bunun somut ifadesidir.

    Mecidiyeköy savaş alanına döndü

    Kongremiz; yerel, ulusal ve ululararası hiçbir gücün karşısında duramadığı çeteci güçlere karşı halkların savunmasını ağır bedeller ödeyerek gerçekleştiren YPG ve HPG güçlerinin uluslararası mekanizmalar tarafından halk savunma gücü olarak tanınmasını ve PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkartılmasını bir zorunluluk olarak görmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Tatmin edici adım atmadı"

    Diyalog sürecinde gelinen aşamayı gündemine alıp değerlendiren kongremiz, AKP hükümetinin çözüme dair tatmin edici bir adım atmadığını vurgulamıştır. Bir yandan IŞİD vb. yapılara destek vererek Kürt kazanımlarını bastırmaya çalışırken diğer yandan Ortadoğu'nun kaotik gerçekliği içinde Kürt halkının katliamla karşı karşıya olduğu bir ortamda çözüm süreci adına silahsızlanmayı ilk seçenek olarak dayatması tasfiyeden başka bir durumu amaçlamadığını değerlendirmiştir.

    Gerçekliği olmayan seçenekleri dayatıp esasta yapması gerekenleri öteleyen tutumlarına rağmen Kürt halk önderi ve özgürlük hareketi çok zor şartlar altında diyalog sürecinin kopmaması için yoğun çaba sarf etmiştir.

    Bu çabaların sonuç alıcı bir müzakere ve kalıcı bir barış sürecine dönüşmesi için öncelikli olarak Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan’ın özgürce hareket edeceği koşulların sağlanması, diyalog sürecinden müzakere sürecine geçişte katkı sunacak kesimlerin dahil edilmesi, hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması, TMK’nın kaldırılması, seçim yasasının demokratikleştirilmesi ve bunlarla birlikte anadil hakkının ve demokratik özerkliğin esas alınacağı yeni bir anayasanın yapılması acil bir ihtiyaç olarak öne çıkmaktadır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mecidiyeköy'de inşaatta asansör çakıldı

    Türkiye'deki inşaat kazaları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow