hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağırsak Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Bağırsak Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Bağırsak enfeksiyonu birçok kişinin karşılaştığı sağlık sorununu ifade eder. Bireylerin bu konuda bilinçli olması gerekir. Bu amaçla yazıda detaylı olarak bağırsak enfeksiyonunun ne olduğundan başlanarak tedavisine kadar her bilgi detaylı olarak verilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

    Bağırsak enfeksiyonu isminden de anlaşılacağı gibi bir enfeksiyon çeşididir. Bireyler bazı dönemlerde bu sorun ile sık sık karşılaşabilir. İshal şeklinde kendini gösterir.

    Her yaştan kişiyi etkileyebilir. Fakat genellikle çocuklarda daha sık görülür. Günlük yaşamı zorlaştıran sorunlara yol açabilir. Bu sorunları kusma, ishal ve karın ağrısı oluşturur. Ayrıca süre olarak bağırsak enfeksiyonunun uzun sürmesi ciddi bir sıvı kaybına neden olabilir. Bu da beraberinde bazı tehlikeleri getirebilir.

    Tüm bu sebeplerden dolayı bağırsak enfeksiyonu yaşayan bireyler mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelidir.

    Bağırsak enfeksiyonuna bakteri veya virüs gibi mikro biyolojik parazitler neden olur. Bu parazitler bağırsakta oluşur. Bağırsak da sindirim sistemiyle ilgili bir organdır. Bu yüzden etki olarak sindirim sistemi etkilenir.

    İshal ve sürekli tuvalete çıkma buradan gelir. Normal şartlarda bağırsak enfeksiyonu 1 haftada kendiliğinden geçer. Bulaşıcı bir enfeksiyon türü olduğu için dikkat edilmelidir.

    Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

    Bakteri ve virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon tarzı olduğu için birçok sebepten dolayı olabilir. Besin zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonuna sebebiyet verebilir. Yenilen ve içilen besinlerin bağırsağa göstermiş olduğu etkiler parazite dönüşebilir.

    Aynı zamanda bulaşıcı bir hastalık olduğu için bağırsak enfeksiyonuna sahip bireylerin ishal ve sık tuvalete çıkma durumlarında tuvalet temizliğine de dikkat etmelidir. Sağlıklı bireylerde bağırsak enfeksiyonuna yakalanmamak için sık el yıkama, tuvalet hijyeni gibi temizlik kurallarına uyum sağlamalıdır. Bu uyumsuzluk hali bağırsak enfeksiyonuna neden olabilir.

    Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

    Bağırsak enfeksiyonuna iyi gelen bazı maddeler mevcuttur. Elbette ki ileri durumlarda sağlık kontrolleri yapılarak doktorlar tarafından ilaç ile de tedavi edilebilir.

    İshalin önlenmesi ve enfeksiyonun gitmesi için probiyotik içeren yoğurt, kefir ve ayran tüketilebilir. Bağırsaklarda su emilimi arttırılarak ishalin hafifletilmesi gerekir. Bu hafifletme işlemi için de haşlanmış pirinç ve patates tüketilebilir.

    Bu besinler bağırsak enfeksiyonuna iyi gelir. Yine de bireyler bağırsak enfeksiyonuna yakalandığı zaman mutlaka sağlık kuruluşuna gitmelidir.

    Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Bağırsak enfeksiyonu tedavisi 1 haftada geçmediği zaman tedavi gerektiren süreci kapsayabilir. Uzun süren bağırsak enfeksiyonu için doktor çeşitli tedavi yöntemleri uygulayabilir. Bu tedavi yöntemleri ilaçlardan oluşabilir. Sıvı kaybı giderimi için serum takılabilir.

    Bağırsak enfeksiyonunu yakalanan birey tüketeceği gıdalar ile enfeksiyonu en fazla 1 haftada atlatmalıdır. Enfeksiyona iyi gelen besinleri tüketebilir. Yine de hastalık ilerlerse ve süresi uzarsa doktor tarafından tedavi edilmesi gerekebilir.

    Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

    Bağırsak enfeksiyonu hastalığının bazı belirtileri mevcuttur. Bu belirtilerin tamamı şöyledir:

    Ani bir şekilde başlayan sulu ishal olabilir.

    İshali mide bulantısı ve kusma takip edebilir.

    Ateş ile birlikte karın ağrısı ve kramplarla karşılaşılabilir.

    Yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı oluşabilir.

    Vücutta sıvı kaybı oluştuğu için cilt ve ağızda kuruluk meydana gelebilir.

    Bacaklarda da ağrı oluşabilir.

    Rahatsız edici düzeyde mide ağrısı olabilir.

    Su kaybından dolayı kişi aşırı su içme ihtiyacı duyabilir.

    Tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir. Sık sık tansiyon ölçülmelidir.

    Bağırsak enfeksiyonu aslında tipik bir ishal türüdür. Bu yüzden de yukarıdaki bu belirtiler tipik ishal göstergeleridir. Hastalık ilerlediğinde ve geçmediğinde bu belirtiler daha da ağırlaşabilir.

    Bağırsak Enfeksiyonu Teşhisi Nasıl Koyulur?

    Kişi gösterilen belirtileri yaşayabilir. Bu belirtilerle beraber doktora gidebilir. Sonuç itibari ile hastanın öyküsü alınır.

    Sağlık kuruluşu tarafından son 24 saat içindeki dışkılama sayısı ve kıvamı takip edilir. Kullandığı farklı ilaçlar ve sahip olduğu kronik rahatsızlıklar var ise bu öğrenilir.

    Ardından doktor tarafından el ile muayene edilir. Bu muayenede özellikle karın bölgesine bazı dokunuşlar yapılır. Ağrı hissedip hissetmediği öğrenilir.

    Karın sesleri doktor tarafından dinlenir. Dışkıyla ilgili bazı testler yapılır. Bu test gaita testi olarak adlandırılır. Testte dışkıda var olan ya da olmayan parazit yani bakteri gözlemlenir.

    Hekim tarafından çıkan test yorumlanır ve hastaya anlatılır. Kan testi, dışkı testi, ultrason ve tomografi gibi hekimin ihtiyaç duyduğu testler sonucunda hastalık belirlenir. Bağırsak enfeksiyonu bu şekilde belirlendikten sonra tedavisi de doktor tarafından belirlenerek gerekli uygulama yapılır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow