hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Beste Naz Köksal Beste Naz Köksal

    Kur ve endekste bu hafta

    06.11.2017 Pazartesi | 19:02Son Güncelleme:

    Herkese iyi haftalar dilerim... Öncelikle yurtiçinde kur hareketlerinin baskı yarattığı, enflasyon konusunda endişelerin arttığı ve Başbakan Yıldırım’ın ABD’ye giderek siyasi gelişmelerin ön plana çıktığı bir haftaya başlamış bulunuyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz hafta hem yurtiçi hem de yurtdışında önemli verilerin açıklanma vaktiydi, bu hafta ise takvim sakin fakat konuşacağımız, fiyatlayacağımız oldukça fazla done var elimizde. İlk olarak kur tablosu görünümünden başlarsak,

    Dövizin ateşi çıktı

    Dolar, TL karşısında yeni haftada 3,89’a kadar yükselirken, geçen hafta 3,80’nin altında kalıcı olamamıştı. Durumu bir tek TL açısından almak haksızlık olur, çünkü diğer gelişen ülke para birimleri de dolar karşısında değer kaybı yaşıyor. Özellikle ABD ‘de para koşullarının sıkılaşmaya başlaması ve aralık toplantısında Fed’in faiz artıracağı beklentisi işin içine girince dolarda hareketlilik yılın son aylarında yine başladı. JP Morgan, 2018 yılında Fed’den 4 faiz artırımı beklediğini belirtirken, ABD 10 yıllık tahvil faizinin şimdilik %2,33 seviyesinde sakin olduğunu görüyoruz.

    Risk primi olan CDS rakamlarına önem veririz. Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamı 198 ile 4 ayın zirvesine çıktı. 200’ün üzerine çıkması piyasalarda turuncu alarm olarak bilinir. CDS rakamlarındaki yükselme hem borsada hem de lirada çoğu zaman çıkış yaşanmasına neden oluyor. Aynı zamanda CDS’in yükselmesi piyasadaki volatilitenin de artacağı yönünde beklenti doğuruyor. Kur tarafında şimdi herkes bana ‘dolar 4 TL olur mu?’ diye soruyor. Belirtmek isterim ki 2018 yılı bizim için 2017’ye göre daha zor olacak. Bunları 2018 için ayrı bir yazıda ele alacağım fakat fikir vermesi açısından döviz ve faizler hakkında iki - üç şık sunabilirim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Hem AB- ABD’deki para politikaları hem de içeride büyümeyi desteklemek adına Devletin, kamu yatırımlarının ve harcamalarının finansmanını sağlamak için iç borçlanmaya gitmesiyle 2018 yılında karşımıza daha yüksek faiz oranları çıkabilir ki bununla birlikte özel sektör yatırım ve harcamalarının düşmesi söz konusu olabilir = Crowding Out

     2017 yılında toplamda 20,8 milyar dolar ödeme yapan özel sektörün 2018 yılı ödeme tutarı önceki yılın yaklaşık iki katı kadar artarak 42,2 milyar dolara çıkıyor.

     Enflasyon konusunda nisan ayına kadar matematiksel olarak tek hane beklentisi olurken, eğer enflasyon sürpriz yapar da düşüş göstermezse, ki ÜFE’den TÜFE geçiş etkisini alırsak böyle bir risk mevcut, tahvillerde oluşabilecek çıkış yönünde hareketlilik kur şoku olarak karşımıza çıkabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar kurunu yukarı yöne etkileyecek fazlaca gelişme var ve her biri adeta Türk ekonomisi açısından sınav olacak nitelikte. Şimdilik kurda düşüş için bir sinyal alamasak da dolar maliyeti yapmak için oldukça yüksek seviyelerdeyiz. 3,50 ve gerisinde olduğu dönem treni kaçıranlar şimdilik biraz izlemede kalmalarında yarar var.

     Kur ve endekste bu hafta

    Kur için hadi biraz da teknik yapalım. Günlük okuru fazla spesifik konularda boğmak istemem. Bir de grafik üzerindeki görünümde incelersek eğer, 3,94 dolar/TL kurundaki rekor seviyeydi. Burası üstte en önemli eşik seviyemiz olmakla beraber, altta ise 3,84 ve3,79 gibi kısa vadeli iki önemli destek seviyesi bulunuyor. Kur geri çekilmelerinde bu seviyelerin altına geri çekilemiyorsa veya günlük kapanış gerçekleştiremiyorsa, kısa vade içerisinde kurda düşme umuduna girmenizi pek önermem. Zira bu noktaların üzerinde tutan geçerli sebepler henüz daha sonlanmamış demektir. Teknik göstergelerden de MACD ve üzerine hızlandırmak için koyduğum DEMA, yukarı ivmenin korunduğunu hesaplıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsada 9 Aylık sonuçlar sona eriyor

    Borsa İstanbul’da son gün dışında geçen hafta hem hacim anlamında hem de puan bazında rekor kırdık. Borsa ve CDS ayrışması devam ediyor. 9 aylık finansal sonuçların etkisi, bankaların bu zamana kadar iskontolu olması ve yurtiçindeki yerli oto gibi veri akışlarının hisse bazlı hareketliliğe sebep olmasıyla endekste geçtiğimiz hafta rekor konuştuk. Dünyada küresel borsa atakları devam ediyor.

    Avrupa ve ABD borsalarında yer yer rekorlar gördük. Henüz bu zincirin bir halkası kopmuş değil, şirketlerin karlılıkları devam ediyor.9 Kasım Perşembe, banka hariç konsolide bilançolar için son tarih. Borsada tarihsel olarak yüksek seviyelerde oluşumuz, fiyatlarda bir şişme veya zorunlu bir dönüş değil elbette fakat piyasalara aşina olmayanlar için süreci yönetme anlamında zor diyebiliriz. CDS’lerde yukarı yönlü seyir devam etmesi halinde 114.000-115.000 aralığı bizim için bir zirve olarak kalabilir. Faiz-kur-borsa ayrışması uzun süre sürdürülebilir bir durum olmadığı kanısındayım. Suudi Arabistan olayları bizi etkileyebilecek bir gelişme değil.