hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Duygu Merzifonluoğlu Duygu Merzifonluoğlu

    Urla Caz ve Gastronomi Festivali bu akşam başlıyor

    11.08.2023 Cuma | 16:02Son Güncelleme:

    Bu sene beşincisi gerçekleşecek Urla Caz Festivali’ni konuşmak için festivalin Müzik Direktörü Ayhan Öztoplu ile geçtiğimiz gün İzmir Alsancak’ta bir araya geldik. Kendisine festival öncesi bilmemiz gerekenleri sordum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her şeyden önce bu festival son dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen diğer caz festivallerinden duruşu ile ayrılıyormuş. Bir çok festivalde pop veya elektronik müziğe kayan bir kurgu olabilirken Urla Caz festivali daha doğrusu kendisinin müzik direktörlüğünü üstlendiği festivallerde Ayhan sadece Caz müzisyenlerine yer vermeye özen gösteriyormuş.

    Bu yılki festivalde toplamda 14 grup yer alıyor. Bu grupların arasında hem çok iyi bilinen isimler hem de iyi bir caz dinleyicisi olanların kaçırmak istemeyeceği oldukça önemli isimler var.

    Bu konu üzerine Ayhan bana sahne alacak grupların kalitesinden bahsederken özellikle Sibel Köse ve Neşet Ruacan’ın isimleri üzerinde durdu. Bu iki ismin ilk günden bu yana çizgilerini hiç bozmadan devam eden bir kariyerleri olduğunu, Sibel Köse’nin yurtiçi ve yurtdışı başarılarıyla Türkiye’deki en önemli caz vokallerinin başında geldiğini, Neşet Ruacan’ın ise Berklee Caz Konservatuarı’nın en güzel zamanlarında caz okuyup ardından Türkiye’ye dönerek burada en önemli caz gitaristlerinden biri haline geldiğini anlattı bana. Ruacan aynı zamanda uzun yıllar TRT Caz orkestrasının şefliğini de üstlenmiş önemli bir isim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Festivalin bu seneki mekanı ise otantik tarzı ve de yemyeşil alanlarıyla bilinen Urla Çiftlik Otel. Ayhan’a ilk kez bu mekanda gerçekleştirilecek festivalin satışlarının nasıl olduğunu sorduğumda bana bu mekanın çok geniş bir mekan olduğunu dolayısıyla belirli bir sayı limiti olmadığını, isteyen herkesin son dakika karar verip kapıda bilet alarak festivale girebileceklerini söyledi bana. Her ne kadar şu an için hedeflemiş oldukları sayıya ulaşmış olsalar da festival bitiminde bu sayının 2.000 - 3.000 bilet kadar üzerine çıkmış olacağı düşünülüyormuş. (Bu sırada Urla Caz Festivali’nin ilk yılında 20 grup sahne almış ve de 3 günde toplam 7.000 bilet satılmıştı.)

    Urla Caz ve Gastronomi Festivali bu akşam başlıyor

    Festivalle ilgili diğer bir önemli bilgi ise bu yılki festival ile beraber aynı zamanda Urla’nın önde gelen yemek restoranlarından 10 tanesinin de festivalde yer alıyor oluşu. Yazı Ege'de geçirmeye alışkın olanlar için oldukça tanıdık gelecek olan bu restoranlar festival süresince caz severlere farklı tatlarla özel bir deneyim yaşatmayı planlıyor. (Od Urla, Hiç Urla, Ma Urla, Urla Vino Locale, Teruar Urla, Levan Urla, Narımor Urla, Kösem Urla, Gia Urla, Restaurant Secondo) Kısacası ‘Urla Caz ve Gastronomi Festivali’ bu yıl adına yakışacak bir şekilde caz ustaları ve de ünlü şefleri ağırlamaya hazırlanıyor. (Bu sırada gastronomi konusunda meraklı olanlar 13 Ağustos Pazar günü İzmirli sponsorluğunda gerçekleştirilecek ‘GastroJazz Masası’ etkinliğinde Şef Ahmet Güzelyağdöken’in sunumunu kaçırmamalı.)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Urla Caz ve Gastronomi Festivali bu akşam başlıyor

    Festivali düzenleyen ekiple ilgili olarak ise İzmir Hayal Kahvesi’nin eski sahibi Baran Aras'la beraber uzun yıllardır Türkiye'de caz festivalleri düzenliyorlarmış. Ayhan bu müzik direktörlüğü işine ilk olarak Alaçatı Caz Rüzgarı serisi ile başlamış. 6 yıl boyunca o festivali yaptıktan sonra da yine Baran Aras ile beraber Çanakkale Caz Festivali, Foça Caz Festivali gibi önemli festivalleri yapmışlar. Şimdi ise bu hafta sonu gerçekleştirilecek Urla Caz ve Gastronomi Festivali’nin ardından İzmir Caz Festivali’ni gerçekleştirmeye hazırlanıyorlarmış. (Bu festivale katılmak isteyenler için İzmir Caz Festivali 28-29-30 Eylül’de İzmir Hilltown’da gerçekleştirilecek.)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Caz Festivalleri ilgili son olarak ise Ayhan şunları söyledi bana:

    ‘Caz festivali düzenlerken neyi amaçladığınız çok önemli. Bilet satmak için bazı iyi bilindik isimleri getirebilirsiniz ancak günün sonunda asıl amacınız olan cazdan sapıyor olmamalısınız. Biz kendi festivallerimizi düzenlerken olabildiğince caz müzisyenlerine yer vermeye çalışıyoruz ve de stil olarak Mainstream caz ön planda oluyor.’

    Urla’da, doğanın tam kalbinde oldukça keyifli bir alanda konserler, şef buluşmaları, sohbet ve tadım etkinliklerinin olduğu bu yılki Urla Caz ve Gastronomi Festivali 11-13 Ağustos arası Urla Çiftlik Otel’de sizleri bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    House Band’in Engin Recepoğulları (Tenor saksafon), Uraz Kıvaner (Piyano), Volkan Hürsever (Kontrbas), Ayhan Öztoplu (Davul) olduğu festivalin akışı ise şu şekilde;

    11 AĞUSTOS CUMA (İlhan Erşahin - İstanbul Sessions / Fatih Erkoç & Kerem Görsev / Önder Focan Group / Şenova Ülker Quintet)

    12 AĞUSTOS CUMARTESİ (Cem Adrian / Telvin 4 / Erkan Oğur & Can Çankaya & Kağan Yıldız & Turgut Alp Bekoğlu FT. Doğan Duru / Sibel Köse Band / Neşet Ruacan Quintet / Kapiko)

    13 AĞUSTOS PAZAR (Evgeny Grinko / Melis Sökmen / Korhan Futacı / Tanju Okan Şarkıları - Jazz Project / Altuğ Dilmaç & Zafer Çebi Quartet / İpek Dinç Project)