hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Bu konuda kime başvuracağınızı bilmiyorsanız

    01.06.2018 Cuma | 16:59Son Güncelleme:

    İdrar kaçırma, böbrek taşı ya da sünnetle ilgili hastaneye gidildiğinde baş vurulan ürologların çalışma alanları çok fazla bilinmiyor. Özellikle son yıllarda çok fazla gündeme gelen cinsellik konusunda bilgi kirliliği oluştuğuna dikkat çeken Türk Üroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, bu konuda ürologlara başvurulması gerektiğini söyledi. Ayrıca Kadıoğlu, dijital mecralarda halkın ürolojinin ilgilendiği organları, çalışması şekilleri ve hastalıklarla ilgili bilgilendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’deki 35 bin kişiye bir ürolog düştüğünü belirten Kadıoğlu, beş yılda bir uygulanan tedavi ve teşhis yöntemlerinde yüzde 50 oranında gelişme ve değişme sağlandığını söyledi.

    Sağlıklı beslenmenin gizemli ipuçları

    "İnsanların yemek yeme biçimi yanlış"

    Toplumun bu alandaki bilgisinin artırılmasını hedeflediklerini kaydeden Kadıoğlu, genç hekimlerin de bu alanda çalışmasının teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Türk Üroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, sorularımı yanıtladı.

    Üroloji branşı özellikle hangi konularla ilgilenir?

    Erkek ve kadın boşaltım sistemi ve erkek genital sistemle uğraşan ana bilim dalıdır. Onkoloji, erkek üreme sistemi, erkek- kadın cinsel sağlığı, kısırlık tedavisi ile uğraşır.

    Üroonkoloji ilgi alanı; böbrek, mesane, prostat ve testis kanserleridir. Endoüroloji; böbrek taşları ve idrar yollarına endoskopik girişimleri uygular. Pediyatrik üroloji; çocuklarla ilgili boşaltım sistemi, genital sistem patolojileri ile uğraşır. İnkontinans ise, kadın ve erkekte idrar kaçırma ile ilgili sorunları ele alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital ortamda konu ile ilgili bilgiye ulaşmak gerçekten zor oluyor. Ürologlar bu mecralarda aktif bulunmuyorlar mı?

    Türk Üroloji Derneği misyonlarından bir tanesi de halkı bilgilendirmek, hastalıklar konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Türk Üroloji Derneği hasta bilgilendirme komitesi, uluslararası hasta bilgilendirme konusundaki bilgileri Türkiye gerçeğine uyarlayarak yaygınlaşma aşamasına geldi. Toplam 40 tane farklı konu yayına hazır hale geldi. Bu hasta bilgileri http://patients.uroweb.org/tr sayesinde kamuoyunun bilgi ve ilgisine sunuldu.

    İnternette en çok aranılan merak edilen konulardan biri cinsel fonksiyonla ilgili yaşanan sorunlarla ilgili oluyor. Dernek olarak bu alanda neler yapıyorsunuz?

    Bu konu aslında bizim konumuz olmasına rağmen uzman yanıtları ve bilgilendirmesi yerine halktan insanlar ya da konuda uzman olmayan kişilerce yanıtlanıyor ya da bambaşka ürün pazarlamalarına yönlendiriliyorlar. Türk Üroloji Derneği ve Türk Androloji Derneği, erkek ve kadın cinselliği konusunda zaman zaman bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Her iki derneğin web sayfasında halkı bilgilendirme kitapçıkları yayınlanıyor. Bilgi kirliliğinden dolayı, sertleşme sorunu olan erkeklerin sadece yüzde 10’u doktora başvuruyor. Bu durum Türk halkında hala cinselliğin tabu olduğu gerçeğini gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu konuda kime başvuracağınızı bilmiyorsanız

    Tıp fakültesinden mezun genç hekimler neden ürolog olmak istesin?

    Üroloji hem cerrahi hem de poliklinik hastalıklardan oluşan bir anabilim dalı ve alt branşlar gelişmeye açık durumda. 5 yılda bir uygulanan tedavi ve teşhis yöntemlerinde yüzde 50 oranında gelişme ve değişme sağlanıyor. Aynı zamanda Türkiye’deki insan kaynakları açısından 35 bin kişiye bir ürolog düştüğü göz önüne alınırsa halen ihtiyaç duyulan tıpta uzmanlık dallarından biridir.

    Türk Üroloji Derneği ve Türk Üroloji Akademisi neler yapar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğitim, bilgi üretme, halkı bilgilendirme ile uğraşır. Meslek örgütü olma bilinci ile meslektaşlarımızın özlük hakları ile ilgili sorunlarda tüzel kurumların danıştığı tek yetkili dernektir.

    Akademik açıdan ve sağlık hizmeti açısından yenilikleri takip etmeleri için Akademik Gelişim Programları ve kurs, sempozyum, kongre düzenliyoruz. Geleceğin Akademisyenleri adı altında genç akademisyenlerin sosyal ve akademik gelişimlerini desteklemek adına dördüncüsünü düzenlediğimiz ve toplamda 80 genç meslektaşımıza bilimsel toplantılardan farklı bir program uyguladık.

    Program çerçevesinde planlanan etkinlikten aylar önce Bağcılar ilçesinde basketbol oynayan maddi anlamda dezavantajlı 13 - 15 yaş grubundaki çocuklar bulunarak bu basketbol programına katılımları sağlandı. Bayrampaşa Semih Erden spor salonunda tespit edilen 12 çocuk ile 18 hekimi bir araya getirerek 6 takım oluşturduk. Sosyal sorumluluk projesi olarak adlandırdığımız bu etkinlikle festival havasında bir basketbol turnuvası gerçekleştirdik. Turnuva sonunda oyunculara madalyaları, çocuklara ise madalya ve hediye çekleri derneğimiz tarafından takdim edilerek kapanışı gerçekleştirdik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu konuda kime başvuracağınızı bilmiyorsanız