hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Dijital çağın geleceği algılarımızı nasıl değiştirecek?

    17.08.2019 Cumartesi | 15:49Son Güncelleme:

    Dijitalin gün geçtikçe hayatımızın içine girmesiyle birlikte yaşam şeklimizde değişti. Bu değişime bugünlerde post- dijital çağ deniyor. Bu çağda Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zekâ, robotik, artırılmış, sanal, karma gerçeklik (AR, VR, MR, XR) ve ses teknolojilerini kapsıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu çağda kişiye özel ürünler ve çözümlerin olması hedefleniyor. Aslında bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz birçok teknolojik gelişmeyi yaşayacağımız bir döneme doğru ilerliyoruz. İşte tam bu noktada beynimizin nasıl bir değişim içerisinde olacağı da büyük bir merak konusu oluyor. Yıllardır çalışmalarını hayranlıkla takip ettiğim Elon Musk’ın dünyanın en ünlü sinir bilim uzmanlarını bir araya getirerek kurduğu Neuralink şirketinin geliştirdiği bir robot, insan beynine saç telinin onda biri kadar büyüklükteki kabloları dikiyor.

    Dijital çağın geleceği algılarımızı nasıl değiştirecek

    90 kişinin 3 yıllık çalışmasıyla, kabloların bir ucu insan beynine diğer ucu da bir bilgisayara bağlanacak. Yani düşünceler daha beynimizdeyken kablolar sayesinde toplanan bilgiler, çiplerle kablosuz şekilde cihazlara aktarılabilecek. Böylece insan ve makine zekâsının ortak yaşam (simbiyoz) oluşturması amaçlanıyor. 2020 yılında insanlar üzerinde denenmesi için izin başvurusu yapılan çalışmayla, bilgisayarların beyin gücüyle kontrol edilmesiyle özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirilmesi hedefleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital çağın geleceği algılarımızı nasıl değiştirecek

    Beyine yerleştirilen ilaçlar uzaktan yönetilecek

    Beyinlerimizi makineler ile birleştirme çalışmaları sürerken Parkinson, Alzheimer, bağımlılık, depresyon ve ağrı gibi beyin hastalıklarının sırlarını ortaya çıkarmak amacıyla, Kore Yüksek Bilim ve Teknoloji Enstitüsü veya KAIST ve Seattle'daki Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar terapötik bir implant üzerinde çalışıyorlar. Nature Biomedical Engineering Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre, akıllı telefon tarafından kontrol edilen beyin sensörü geliştirilmeyi hedefleniyor. Lego parçaları gibi görünen değiştirilebilir ilaç kartuşları içeren bir cihaz sayesinde 1 aylık süre boyunca, fare beyinlerine cihaz yerleştiriliyor. Bu cihazlar akıllı telefon yardımıyla yeni implantın basit bir şekilde kontrol edilebilmesini sağlıyor.  Beyine verilecek ilaçlar bu şekilde yönetilebilecek.    

    Dijital çağın geleceği algılarımızı nasıl değiştirecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Felçli hastalar beyin gücüyle neler yapabilecek?

    İsviçre’deki ETH Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nicole Wenderoth ve Nörolog Dr Rea Lehner’in  geliştirdiği bir sistem sayesinde felçli insanların zihin gücüyle bilgisayar oyunu oynamaları sağlanıyor. Program için gönüllü olan bir hasta, elektrotlar aracılığıyla beyin ve bilgisayar arayüzünü buluşturan sistem sayesinde “Brain Driver” adındaki oyunu oynamayı başardı. Bilim insanlarının, sonraki hedefleri, felçli hastaların beyin gücüyle tekerlekli sandalyelerini kullanabilmelerini sağlamak. Beyin gücüyle birçok şeyin yapılması hedeflenirken, post- dijital çağ dönemine uygun olarak Facebook de düşünceleri yazıya dönüştüren bir uygulama üzerinde çalıştığını hatırlayalım.

    Dijital çağın geleceği algılarımızı nasıl değiştirecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deepfake hangisi gerçek?

    13. kat filminde olduğu gibi, sanal ile gerçeğin birbirine karışıp gerçeğin ne olduğunun sorgulanması da bu dönemin sorunlarından biri olacak. Ctrl Shift Face isimli YouTube kanalında yayınlanan Komedyen Bill Hader ve Tom Cruise videosu da bu karmaşaya iyi bir örnek. Deepfake (derin sahtelik),denilen bu video yapay zeka teknolojisiyle görüntülerin manipüle edilmesini sağlıyor. Medyadaki gerçek ile sahte haber karmaşasında yaşanan sorun bu kez hayatımızın merkezine yerleşecek. Gerçek ile sanal arasındaki karmaşaya, sahtelik de eklendiğinde gerçeği bulmak daha da zorlaşacak. Gerçeğin aslında ne olduğunu sorgulamak için ne beynimize ne de gördüklerimize ve duyduklarımıza güvenerek karar vermek çok daha güç olacak.  Post-dijital çağın en önemli sorunlarından birisinin, gerçeğin ne olduğu konusunda merak ve kaotik boşluk olacak gibi duruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital çağın geleceği algılarımızı nasıl değiştirecek

     

    Kaynaklar:

    ·         https://www.youtube.com/watch?v=lA77zsJ31nA&feature=youtu.be

    ·         https://www.neuralink.com/

    ·         https://www.biorxiv.org/content/10.1101/703801v1

    ·         https://www.technologyreview.com/s/613974/neuralink-whats-new-and-what-isnt-elon-musks-brain-computer-interface/

    ·         https://www.youtube.com/watch?v=B2-YiXuXdp8

    ·         http://www.sciencetimes.com/articles/23588/20190812/lego-like-therapeutic-brain-implants-that-can-be-controlled-by-a-smartphone.htm

    ·         https://www.euronews.com/2019/07/31/scientists-develop-video-game-that-can-be-controlled-by-the-mind

    ·         https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190701163827.htm

    ·         https://www.youtube.com/watch?v=VWrhRBb-1Ig