hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Dijital medyada konuşmayı seviyor musunuz?

    03.05.2021 Pazartesi | 11:58Son Güncelleme:

    Geleneksel medyanın dijital medyaya adaptasyonu sürerken, dijital medyada da yenilikler devam ediyor. Yakın zamanda Clubhouse ortaya çıktı ve hızla kullanıcı kazanmaya başladı. Devamında kan kaybetmesinin nedeni ise, aynı kişilerin her konuda konuşması ve insanların bunlardan sıkılmasına neden oldu. Diğer sosyal medya platformları da hızla bu özelliği bünyelerine katmak için çalmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü isimlerin ilgi gösterdiği Clubhouse bize neyi gösteriyor. İlk zamanlarda üye olup, farklı gruplarda dinleyici ya da konuşmacı olarak yer aldım. Aslında genel kanı, insanların artık sahteliğinden sıkıldığımızın bir göstergesi olabileceği yönünde bir yaklaşım var. Başlarda sahte hesapların giremediği bu platformda da sahte hesaplar açılmaya başladı.

    Sahtelik konusunda sahte isim dışında, Instagram’daki gibi sahte görüntülerden de insanlar sıkılmış durumda gibi bir algı var. Kayıt edilmeyen hikayeler yerine artık kayıt edilmeyen konuşmalar yerini alacak gibi duruyor. Görsel yerine düşünceler, ses tonları ve duygular ön plana çıkacak gibi duruyor.

    Hiç tanımadığınız insanların sohbetine katılabilir, düşüncelerini söyleyebilmeniz bu uygulamanın güzel taraflarından biri. Ancak, konuşma açanların diğer sosyal medya mecralarında takipçileri çok olan kişiler olması ve sadece kendi aralarında geçen konuşmaların olması ise, işin en sıkıcı tarafı.

    Covid sürecinde insanlar yazmak, okumak ve fotoğraflara bakmaktan sıkıldı, hazırlanıp video çekmek de yordu. Artık radyo tiyatrosu, farklı konularda etkinlikler, podcast dinler gibi dinliyor, söz hakkı istediğinizde konuya dahil olabiliyorsunuz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu uygulamanın geleceğinin nasıl olacağını gerçekten merak ediyorum. Her gün birçok arkadaşımın uygulamaya katıldığının bilgisi geliyor. Etkinlikleri dinliyorum, zamanla da gelişimine hep birlikte şahit olacağız.

    İlerleyen dönemde birçok basın toplantısının, etkinliklerin buradan yapılacağına dair bir öngörüm var. Buna ek olarak, farklı firma, kurum ve kuruluşlar için bilgilendirme ve geri bildirim alması için de aslında çok kullanışlı bir alan haline gelebilir. Yeni insanlarla tanışmak çok kolay, farklı görüşleri öğrenip cevap da verdiğiniz için etkileşimin diğer mecralardan daha farklı olacağı düşüncesindeyim.

    Deepfakes dikkat edilmesi gereken nokta

    Belki de sahtelikten sıkılan insanlar bu kez daha farklı bir yol izlerler. Tabii deepfakes olayı da burada aklıma gelen diğer durumlardan biri. Geçtiğimiz günlerde Lupin dizisinin 1. sezon 3. bölümünde de işlenen bu konuda mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirilmesinden oluşuyor. Makine öğrenmesi ile yapılan bu görüntüler istenilen şekilde ayarlandığı için çok tehlikeli olabiliyor. Sadece sesin olduğu bir ortamda da bunun gibi durumlarla karşılaşıp karşılaşmayacağımızı zaman gösterecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zamanla değişim ve dönüşüm geçirecek olan bu mecrayı yakın zaman önce Twitter bünyesine bu sistemi uygulamaya başladı. Yakında Instagram’da da sesli storylerde çoklu katılımlarla karşılaşabiliriz. Yeni dijital mecralar bizlere farklılıklar kazandırmaya devam edecek, çünkü Covid dijital dönüşümün hızlanması için tuşa çoktan bastı.