hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Geleceğin yükselen mesleği hangisi?

    16.02.2018 Cuma | 14:58Son Güncelleme:

    Son yıllarda dijital medyanın yükselişiyle birlikte birçok yeni meslek ortaya çıkarken, bazı meslekler de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bunlar arasında yer alan mesleklerden biri de gazetecilik! Geleceğin mesleği nasıl gazetecilik olacak diye düşünüyorsanız, gelin daha yakından bakalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geleneksel medyaya, yeni medyanın katılmasıyla birlikte gazetecilik bir süre kan kaybetti. Oysa zamanla bu durum değişti. Yeni medyadaki bilgi kirliliği ve yalan haberler nedeniyle güvenilir kaynakların gittikçe azalması insanları arayışa yönlendirdi. Güvenilir kaynaklar ise, nitelikli ve profesyonel gazetecilerin hazırladığı adresler oldu. Böylece gerçek, güvenilir ve objektif habercilik yeni medyada da önem kazanmaya başladı.

    Gazetecilik güçlenecek

    Gazetecilik bitecek denilen bir dönemde New York Times abonelikte 1 milyar doları aştı. Dijitaldeki yalan haberler, güvenilmez fenomenler ve kaynağı belirsiz yazılar gazetecilerin değerinin anlaşılmasını sağladı. Uzman gazetecilerin desteklenmesi de gündeme gelmeye başladı. Bu yeni gelişmelerin yanı sıra sinema sektöründen kitap yayıncılığına, eğitimden konuşmacılara birçok alanda gazeteciler söz sahibi olmaya başladı ve yükselişe geçti.

    Yalanların arasından gerçeği bul!

    Beğenilen filmlerin senaryolarına baktığımızda da gazeteciler ve medyayı konu alanların ilgi çektiği görülüyor. Oscar ödüllü Spothlight filminde de gazetecilik mesleği ve araştırmacı gazeteciliğin irdelenmesi konu alınıyordu. Yakın zamanda The Post filminin de gösterime girmesiyle, gazetecilerin yaşadıkları mücadeleler beyaz perdeye yansımaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Farklı alanlarda yazılan kitaplar gazetecilerin kaleminden objektif ve güvenilir kaynaklar ışığında raflarda yerini alıyor. Eğitimlerde son gelişmeler, geleceğe dair bilgiler ve yenilikler yine gazeteciler tarafından sektör yetkililerine aktarılıyor. Seminerler gazetecilerin moderatörlüğünde renkleniyor.

    Geleceğin yükselen mesleği hangisi

    Dünyanın ilk araştırmacı kadın gazetecisi

    Geçmişten günümüze farklı gazetecilerin tarihe damgalarını vurduklarını da unutmamak gerekiyor. Farklı haber yazma teknikleri kullanılırken özellikle kadın gazetecilerin yaptığı çalışmalar bazen bütün ülkeyi ayağa kaldırıp reform denilecek nitelikte yeniliklere imza atılmasını sağlıyor. Tarihteki ilk araştırmacı kadın gazeteci olan Nellie Bly’ın hikayesinde olduğu gibi...

    Modern gazeteciliğin kurucusu olarak gösterilen Joseph Pulitzer’in "New York World" gazetesinde kadın gazetecilerin olmadığı bir dönemde gazeteye çağrılır. Kendisinden bir haber yapması istenir. Nellie Bly, Blackwell şimdiki Roosevelt adasındaki Kadın Akıl Hastalıkları Hastanesine sızmak için bir gece ayna karşısında çalışır. Saçlarını, bakışını, gülüşünü ve sözlerini “delileştirmeye” uğraşır. Bir misafirhaneye giderek, kadınların hepsinin dikkatini çeker. Buradaki kadınlar sonunda “deli” olduğuna karar verip polis çağırırlar ve mahkemede hakim karşısına çıkar. Amnezi, yani hafıza kaybı taklidi yapar, hakim uyuşturucu kullandığı sonucuna varır. Kendisini inceleyen doktorlar ise, Bly’ı akıl hastanesine gönderir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Instagram'dan yeni özellik

    ABD'den ''gazetecilik'' açıklaması

    Dedektif gibi gazeteci

    Akıl hastanesine giderken, çevresindeki diğer kadınlarla konuşmaya başlar, hepsinin hikayesini öğrenmeye çalışır. Blackwell’de normal bir insan olarak davranır. Ancak biri dışında tüm doktorların kararıyla “deli” diye hastaneye kapatılır. Bly, hastanede koşulları birinci elden gözlemler. Yemeklerin çoğu zaman bozuk ve yenilemez, suyun ise içmek için çok pis olduğunu görür. Hastalar bütün gün soğuk odalarda hiçbir şey yapmadan oturtulur. Buz gibi banyo suyu başlarından aşağıya kovalarla dökülür. Hemşireler sürekli hastalara kötü davranır ve şiddet uygular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuştuğu hastaların bazılarının da kendisi kadar aklı başında olduğunu düşünen Bly, on gün geçirdiği hastaneden, gazetenin avukatının da yardımıyla zorla çıkmayı başarır. Bly, “Deliler Evinde 10 Gün” başlıklı yazısında yaşadıklarını, nasıl bir yol izlediğini ve orada neler gördüğünü ayrıntısıyla anlatır.

    Amerika’nın dikkatini hastanelere çeker

    Hastanenin koşulları, hastane personellerinin hastalara davranışları, kendisi gibi hasta olmasa bile duvarların ardına kapatılan birçok kadının durumunu anlattığı yazı dizisi Amerika’nın dikkatini bu hastanelere çekerek, toplumu aydınlatır ve gazetecilik görevini yerine getirir. Hastaneye soruşturma açılır ve Bly’ın incelemede yardımcı olması istenir. Şartların iyileştirilmesi için kuruma bütçe verilir, sık sık denetlenmesine ve gerçek hastaları almaları için muayeneleri çok daha dikkatli yapmalarına karar verilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Şimdiye kadar kalbimden gelmeyen hiçbir kelimeyi söylemedim. Zaten söyleyemem” diyen Bly gibi gazeteciler, sağlıklı bir toplumun oluşmasına destek olabilirler. Araştırmacı gazetecilikte, yanlışı bulup çıkartmak, düzelmesi için çalışmak hedeflenmelidir.

    İşte geçmişte bu kadar büyük başarılara imza atan gazeteciler günümüzde de gittikçe önem kazanıyor ve bilgi kirliliği içerisinde kaybolan insanlara yol gösterici görevi görerek gerçek bilgilere ulaşılmasını sağlıyor.

    Nitelikli gazeteci kaliteli haber demektir

    Gazeteciler söylenen bilgileri teyit eder, haber kaynağının nitelikli olup olmadığına bakar. Ne kadar nitelikli gazeteci olursa o kadar kaliteli haberler alınır, gelişen bir toplum için bu şarttır. Etik değerlerden uzak, toplumu kandıran sözde uzmanlardan korunmayı gazeteciler sağlar.

    Gazetecilik çok kutsal bir meslektir. Gerçek uzmanlar ile hayatınızı güzelleştirmek, daha sağlıklı yaşamak ve mutlu olmak için medyanın yönlendirmesi önemlidir. Geleceğin mesleği olan gazetecilik seçimlerinizden yaşama tarzınıza birçok şeyi belirler. Çünkü, gazetecilik yükseldikçe toplum üretir, gelişir ve ilerler.

    Neler yapabiliriz?

    · Beğendiğiniz gazetecileri sosyal medyadan takip etmeye başlayın.

    · Bu gazetecilerin haberlerini okuduğunuzda geri bildirimde bulunun.

    · Beğendiğiniz haberleri paylaşarak bu gazetecilerin haberlerini başka insanların da görmesine yardımcı olun.

    · Gazetecilerin gelişmesi için medya kuruluşlarının sayfalarını takip edip bu adreslere de geri bildirimlerde bulunmayı ihmal etmeyin.

    · Medya okuryazarlığı bilincinin geliştirilmesine destek verin.

    · Dijital medya okuryazarı olun ve bu konuda nitelikli gazetecilerin eğitimlerine katılın.