hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Nasıl dijital vatandaş olduğunuz neden önem kazanıyor?

    10.09.2019 Salı | 11:50Son Güncelleme:

    Dijital vatandaşlık gün geçtikçe önem kazanıyor. Sahte hesapların azaltılması için sosyal medya platformları da çalışmalarını bu yönde geliştiriyor. Son dönemlerde Facebook hesapları sıkı denetime alıp, sahte olabilecek hesapları inceledikten sonra iptal ediyor. Artık gerçek kişilere ait olmadıkça hesap açmak mümkün olmadığı gibi, eski hesapları da silmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alınan tedbirlerle sosyal medyada uygulanan siber zorbalık ve sahtekarlıklar gibi kötü durumların önüne geçmeye çalışılıyor. Bu önemler sayesinde sosyal medyada klavye şövalyeliği de son bulabilir.

    İyi bir dijital vatandaş olmanız artık birçok ülke için de önem kazanmaya başladı. Artık ABD'ye vize başvurusunda sosyal medya hesaplarının bildirilmesi isteniyor.  ABD vizesi başvuru formunda bildirmesi gereken bazı sosyal medya platformları şöyle sıralanıyor:

    -   Facebook

    -   Flickr

    -   Instagram

    -   LinkedIn

    -   Pinterest

    -   Tumblr

    -   Twitter

    -   Vine

    -   YouTube

    Sosyal medyada kimleri takip ettiğiniz, ne gibi paylaşımlarda bulunduğunuz ve neler söylediğiniz önem taşıyor. Çünkü bu gibi detaylar sizin nasıl bir insan olduğunuzla ilgili ipuçları veriyor.

    Yaşlıların sosyal medyaya ilgisi artıyor

    Tabii hep gençlerin ilgisini çektiği düşünülen sosyal medyanın artık yaşlıların yaşama sarılmasını sağladığı ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurum(TÜİK)’nun ‘İstatistiklerle Yaşlılar’ çalışmasına göre, Türkiye’de yaşlı nüfusun internet kullanımı 3.4 kat arttı. Birleşmiş Milletler raporlarına göre ise, 60 yaş üstü global nüfusun 2017’de 962 milyon olduğu, bu rakamın 2050’de 2.1 milyarı bulacağı öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Toker ve Eda Sena Şenceylan’ın yaptıkları araştırmaya göre, yaşlı bireyler için sosyal medyanın anlamı “hayatı yakalamak, hayatın dışında kalmamak’’ gibi motivasyonlar sağlıyor.

    Araştırma sonucuna göre; yaşlıların sosyal medya kullanım nedenleri arasında bilgi edinme, sosyal etkileşim, eğlence, çevre etkisi ve gözetleme motivasyonları yer alıyor. Böylece, “Yaşlı birey sosyal medyaya hayatının önemli bir parçası olarak yer veriyorsa, atıl olma hissinden de o denli uzaklaşıyor” sonucuna ulaşılıyor.

    Dijital medya okuryazarlığı neden önemli?

    Bu verilerin ışığında artık dijital dünyanın sanal olmaktan öte gerçek dünyada herkesi bağladığı gerçeği daha net anlaşılıyor. Sosyal medyadaki paylaşımlarınız, takip ettiğiniz kişiler, yorumlarınız kısaca her şeyiniz kaydediliyor. Bu konuda nasıl bir yol izleyeceğiniz ise, dijital medya okuryazarlığı bilinciyle hareket etmek oluyor. Bu sayede hata yapma oranı azalıyor. Görgü kurallarının sanal dünyaya gelmesi güzel biri durum olurken, bilmeden verdiğiniz mesajlar sosyal medya adreslerinin sizi ailenizden daha iyi tanımasını sağlıyor. Tabii bunlar ilerleyen yıllarda ne gibi durumlarla karşılaşılmasına neden olacak hep birlikte göreceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaynak :

    https://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/yaslilar-sosyal-medya-ile-yasama-sariliyor