hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Üretken öğretmenin doğa sevgisiyle gelişen öğrencileri

    01.12.2020 Salı | 09:06Son Güncelleme:

    İzmir Seferihisar Anaokulu’nda yakın zamanda pandemi sürecinde çocukların doğa ile bağlarının kopmaması için ‘Tohumlar Toprakta Çocuklar Okulda Büyüsün' projesi başladı. Projenin mimarı olan okul öncesi öğretmeni Emine Beyaz Şenyuva öncülüğünde, 10 anaokulu ile ortak olarak yürütülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    E Twining platformunda yürütülen projede covid-19 nedeniyle çocukların yaşadığı sosyal, duygusal, bilişsel yetersizlikleri azaltmak, okula uyum, duygu düzenleme ve duygusal sağlamlık becerilerinin desteklenmesi hedefleniyor.

    Öğrencilerinin bilimsel düşünme becerilerini kullanarak keşfederek öğrenmelerini, öğrendiklerini günlük yaşam becerilerine aktarmalarını amaçladıklarını söyleyen öğretmen Emine Beyaz Şenyuva, doğal varlıklara saygı duymalarını ve korumak için önlem almalarını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

    “Duygu düzenleme ve duygusal sağlamlılık becerilerini desteklemek için oyunlar oynuyoruz”

    “Okula uyum, duygu düzenleme ve duygusal sağlamlılık becerilerini desteklemek için oyunlar oynuyoruz” diyen Şenyuva, “Bilimsel düşünme becerilerini kullanarak, keşfederek öğrenmelerini, öğrendiklerini günlük yaşam becerilerine aktarmalarını sağlamaya yönelik eğitim veriyoruz. Doğaya saygı duymalarını ve korumak için önlem almalarını sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir Seferihisar Anaokulu’nda görev yapan okul öncesi öğretmeni Emine Beyaz Şenyuva ile projesi hakkında konuştuk.

    Üretken öğretmenin doğa sevgisiyle gelişen öğrencileri

    Bu projeyi neden hazırladınız?

    Doğa ile temas eden çocukların bedensel ve ruhsal sağlıklarının olumlu etkilendiğini meslek yaşamım boyunca çok kez gözlemledim. Doğal ortamlarda bulunmak çocuğu psikolojik olarak rahatlatan en önemli olaylardan biridir. Ayrıca doğal çevreye karşı erken yaşlarda olumlu tutum geliştiren çocuklar bu beceriyi yetişkinlik dönemlerine de taşıyacaklar.

    Biz bu projede çocukların doğa ile iletişimini canlı tutarak; bilimsel düşünme becerilerini desteklemeyi ve bu ilişkiden yola çıkarak duygusal farkındalık becerilerini arttırmayı hedefliyoruz.

    Şöyle ki, bu projede çocuklar çevrelerinde bulunan bitki çeşitliliğini farkadecekler, çimlendirme sürecinden başlayarak büyüme aşamalarını; ihtiyaçlarını gözlemleyecek ve kaydedecekler. Bizler de benzetim ve yaratıcı drama tekniklerini kullanarak bağ kurma, rahatlama, duygusal ihtiyaçlarının farkına varma becerilerini destekleyecek etkinlikler planlayarak, hep birlikte Covid-19 sürecinin etkileri ile baş edeceğiz. Öğrenme ve keşfetme arzusu çocukların doğasında var. İşte bu nedenle William Wordsworth’un da dediği gibi, “Bırakın doğa öğretmeniniz olsun.” diyoruz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu proje sayesinde çocuklar neler kazanacak?

    Çocuklar çevrimiçi veya yüz yüze buluşmalarla proje kapsamında işbirliği kuracaklar. Bu sayede okul ile kurdukları bağ uzaktan yakına daha da güçlenecek. Proje çıktılarından biri de çevresel sorunları fotoğraflayacakları veya kaydedecekleri özgün ürünler oluşturmaları olacak. Hikaye, heykel, animasyon film, koleksiyon gibi ürünler ortaya koyacaklar. Böylece bu konularda kendi çözüm önerilerini ortaya koyma fırsatı yakalayacaklar.

    Doğa bilimleri alanında çalışan bilim insanları ile tanışmalarına ve çalışmalarını incelemelerine yönelik çevrim içi ya da yüz yüze etkinlikler planlamayı amaçlıyoruz. Böylece merak ve ilgilerinden yola çıkarak öğrenme yolculuklarını desteklemiş olacağız. Birlikte öğrenmeye ve büyümeye devam edeceğiz. Biliyorum ki bütün dünya zor koşullarda salgınla mücadele ederken; birlikte attığımız sevgi tohumları filizlenecek ve dünyayı güzelleştirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üretken öğretmenin doğa sevgisiyle gelişen öğrencileri

    Tohumlar nereye ekiliyor?

    Projemiz İzmir, Aydın, Erzincan ve Ankara’daki okullarda uygulanacak. Bu nedenle iklim ve coğrafi koşullara uygun tohumlar tercih edilecek. Örneğin TEMA Vakfı temsilcilerinden aldığımız bilgiler doğrultusunda bizler İzmir’de meşe palamudu, limon, çimlendirmeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda birçok doğa gezisi yaptık. Bu gezide çocuklar çevremizde yaşayan bitki türleri ve canlı çeşitliliği ile ilgili gözlem yapma ve kayıt tutma fırsatı yakaladılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meşe palamutlarımızı topladık. Tabi ki palamut toplama etkinliğimizi, canlı dostlarımızın haklarını gözeterek gerçekleştirdik. Yakın zamanda farklı çimlendirme çalışmaları yapacağız. Tohumlar çimlendirildikten sonra toprak ile buluşma olgunluğuna ulaştıklarında eş zamanlı yapacağımız bir dikim şenliği ile projemizi taçlandıracağız.

    Son olarak şunu belirtmek isterim. Bu proje ile doğanın yenilenen gücünden ilham alarak umudumuzu diri tutmayı, okul, öğrenci, veli üçgeninde kuvvetli bağlarla köklenerek sorumluluk, sevgi, saygı ve ilgi halkaları ile eğitim sürecimizi zenginleştirmeyi hedefliyoruz.

    Uzak veya yakın her şey güzel olacak. Çocuklarımız doğal kâşiflerdir. Çocuklarımızı sahip oldukları özelliklerle kabul edip, kimseyle kıyaslamadan; mutlu ve öğrenmeye açık bireyler olmaları yolunda desteklemeliyiz. Merak öğrenmenin anahtarıdır. Çocuklarımıza keşfederek öğrenebilecekleri ortamlar yaratmalıyız. Sanat, müzik, fen, doğa ve spor aracılığıyla çocuklarınızın beynine ve ruhuna renkli dünyalar açmalıyız