hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fem Bozdağ Fem Bozdağ

    Paskalya'nın Lüksü: Fabergé Yumurtaları

    19.04.2021 Pazartesi | 09:52Son Güncelleme:

    Fabergé yumurtaları, 1842 yılında Gustav Fabergé tarafından kurulan kuyumcu dükkanında ortaya çıkmıştır. Gustav’ın oğlu Carl Fabergé, bu lüks yumurtaların paha biçilemez tasarımlarını geliştirme konusunda ilk adımı atmıştır. Kaz yumurtası büyüklüğünde olan tasarımların en değerli taşlar ve mücevherlerle süslenmesi, Çar 3. Aleksandr’ın eşine hediye etmek için bir paskalya yumurtası ısmarlaması üzerine başlamıştır. Dışı kadar içi de bir o kadar göz alıcı olan yumurtaların her biri kişiye özeldir ve içerlerinde saat ve heykelcik gibi hediyeler bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yumurta boyama, Paskalya Bayramına özgü bir gelenektir. Paskalya Bayramı, İsa Mesih’in çarmıha gerildikten sonraki dirilişini kutlama amacıyla yapılır ve yumurta yeniden doğuşu sembolize eder. Ayrıca İsa’nın çarmıha gerildiğinde akan kandan kırmızı bir yumurta ortaya çıkması hikayesi de, Paskalya’da yumurta boyamayı geleneğe dönüştüren referanslardan biridir. Yumurtanın kabuğu gökyüzünün, zarı havanın, beyazı suyun ve sarısı ise yeryüzünün simgesidir.

    Carl Fabergé, neredeyse tamamlanması bir yıl süren yumurtaları babasının vefatına kadar her yıl son Romanov ailesine hediye olarak göndermiştir. Çar ve ailesi için hazırlananlar ‘’Emperyal Yumurtalar’’ olarak adlandırılır. Romanov Hanedanlığı himayesi altına giren Carl Fabergé, gösterişli yumurtaları ile ‘’Kraliyet Kuyumcusu’’ ünvanını almıştır. Ünü Avrupa’ya uzanan yumurtalar, kraliyet ailelerinin birbirlerine hediye olarak verdiği lüks bir hediye ve Rus Devrimi’ne kadar Rusya’da soyluluk sembolü haline gelmiştir.

    Üzerleri oldukça değerli taşlar ile bezenmiş, el işçiliğinin son derece titizlikle yapılmış yumurtaların hayata geçirildiği kuyumcu dükkanı, 1917 yılında Bolşevikler tarafından kamulaştırılarak soylularla ilişiği kesilmiştir. Bolşevikler, Romanov ailesinin içerisinde yumurtaların da olduğu değerli eşyalara el koymuştur. Kremlin Cephaneliğine götürülen 50’den fazla yumurta, tahminen 7’si kayıp olarak günümüze gelebilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Paskalyanın Lüksü: Fabergé Yumurtaları

    1902’de Rothschild ailesi için yapılan saatli yumurta, 2007 yılında Christie’s Müzayede Evi’nde 9 milyon sterline (18.5 milyon dolar) Almanya Fabergé Müzesi’nin kurucusu ve koleksiyoner Alexander Ivanov tarafından satın alınmıştır. Rothschild yumurtası, pembe renkli, ortasında bir saat bulunan ve üst kısmından mekanik yoluyla horoz çıkan bir tasarıma sahiptir. Mekanik yumurta, kırdığı müzayede rekoru ile Fabergé’lerin en değerlileri içerisindedir. Rothschild yumurtası, 2014 yılından beri Hermitage Müzesi’nde sergilenmektedir.

    Birçoğu müzayedeye çıkamayacak kadar değerli olan yumurtaların birkaç tanesi Moskova Kremlin Müzeleri’nin bir parçası olan Kremlin Cephaneliğinde, bazıları özel koleksiyonlarda, İngiliz kraliyet ailesi için yapılanlar da İngiltere Kraliyet Koleksiyonu’ndadır. Viktor Vekselberg, 2013 yılında Fabergé bünyesinde üretilen dekoratif uygulamalı mücevher ve süs eşyalarını sergilemek amacıyla Fabergé Müzesi’ni kurmuştur. Vekselberg’ün milyonlar harcadığı 9 emperyal, 5 diğer Fabergé yumurtası da müzede yer almaktadır.