hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uzman Psikolog Irmak Atak Uzman Psikolog Irmak Atak

    İyi hissetmek!

    25.01.2021 Pazartesi | 09:24Son Güncelleme:

    Bu yazımız sadece ve sadece iyi hissetmek üzerine olsun. Nasıl iyi hissedebiliriz? İyi hissettiğimizin göstergeleri neler olur? İyi hissedersek hayatımızda neler olur? Bunlara bakalım. Hatta iyi hissetmeye hemen başlayalım. Rahat hissettiğiniz bir yere geçin, sıcak bir kahve alın ve okumaya başlayın!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nedir “iyi hissetmek” dediğimiz? Psikolojik iyilik; kişinin ruhsal, zihinsel ve bedensel olarak işlevselliğini en yüksek düzeye ulaştırmaya çabaladığı bir yaşam biçimidir. Bu tanımda da görüldüğü üzere; iyilik halinde kişinin aktif bir rol oynaması beklenmektedir. İyi hissetmek için ruh sağlığımıza ve kendimize özen göstermemiz gerekir.

    İyi hissettiğinizde; yeni durumlarla veya insanlarla karşılaştığınızda kendinizi huzursuz hissetmezsiniz. Ayrıca, kendinizi genel olarak daha iyimser hissedersiniz. Geleceğe dair umutlu olursunuz. Yaşanan olumsuz olaylar karşısında her zaman kendinizi suçlamazsınız. İç sesiniz sizle konuşurken daha az eleştireldir. İyi hissettiğiniz zamanlarda, kendinizle ilgili de iyi hissedersiniz. Özgüveniniz sağlıklı bir düzeyde kalır. Kısacası; aldığınız sorumlulukları yerine getirebileceğinizi, hedeflerinize ulaşabileceğinizi ve zorlukların üstesinden gelebileceğinizi hissedersiniz.

    İyi hissetmek için ilk adım; bu hedefimizi somutlaştırmak olmalı. Herkes “iyi hissetmek” ister. Ancak bu çok soyut bir istektir. İyi hissetmekten herkes farklı bir şey anlıyor olabilir. O halde adım adım gitmeliyiz. İyi hissetmek için neler yapabiliriz? Nelere dikkat etmemiz gerekir, gözden geçirerek başlayalım:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaliteli ve yeterli uyku

    Uykunuzu alamadığınızda, dinlenemeden uyandığınızda nasıl hissettiğinizi bir düşünün. Uykusuz kalmak ruhsal olarak yıpratıcıdır. Güzel bir uyku beynimizdeki kimyasalların düzenlenmesini sağlar. Eğer yeterince uyumazsanız, kaygınız artabilir veya depresif hissedebilirsiniz.

    İyi beslenmek

    İyi beslenmek sadece fiziksel sağlık için önemli değildir. B12 veya demir eksikliğinin bizi depresifleştirdiği araştırmalarca kanıtlanmış. Dengeli beslenmek bu sebeple de çok önemlidir.

    Alkol ve sigaradan kaçınmak

    Alkol tüketimi, ertesi gününde modunuzu düşürebilir. Sigara içiyorsanız, sigara aralarında yoksunluk belirtileri yaşayabilirsiniz.

    Güneş ışığı

    Güneş, bize bol bol D vitamini sunar. Modumuzu yükselten kimyasalların beynimizde salgılanmasına yardımcı olur. Karanlık günlerde bu yüzden keyifsiz hissederiz. Fırsat buldukça güneş ışığını teninizde hissetmeye çalışın.

    Stres yönetimi

    Stres, hayatın kaçınılmaz bir gerçeğidir. Önemli olan; stresli zamanları doğru yönetebilmektir. Yüklenebileceğinizden fazla sorumluluğu kabul etmemek, yani gerektiğinde “hayır” diyebilmek, son derece gerekli bir beceridir.

    Spor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Spor, ruhsal olarak da bizi olumlu etkiler. Aktif bir hayat tarzı; anksiyete, depresyon vb. sorunların üstesinden gelmenizde size yardımcı olur. İlla fit olmak gyme gitmek gerekmez. Düzenli bir yürüyüş de sağlıklıdır. Hatta eve çıkamıyorsanız bile, ev içerisinde yapacağınız düzenli egzersiz ruhunuza ve bedeninize iyi gelecektir.

    Sosyal hayatınızı korumak

    İzolasyon, pandemi derken; sevdiklerinizi ihmal etmeyin. Onlarla iletişimde kalmanın farklı yollarını deneyin. Görüntülü arama uygulamaları gibi teknolojik imkanlardan yararlanın.

    İyilik yapmak

    Bir başkası için bir şeyler yapmak bize de iyi gelmektedir. Bu sayede, içinde yaşadığımız topluluğa ait hissederiz; özgüvenimiz artar.

    Hayvanlarla vakit geçirmek

    Tüylü dostlarımızla geçirdiğimiz zaman, stres seviyemizi düşürmektedir. Ayrıca, mutluluk hormonlarını arttırmaktadır. Evinizi bir hayvanla paylaşmıyorsanız bile, kedili-köpekli bir arkadaşınızla zaman geçirmek veya gönüllü olarak sokak hayvanları için çalışmalara katılmak çok fark yaratacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Size iyi hissettirecek yöntemleri araştırmak

    İyi hissetmek için, bu konudaki öğretileri veya işe yaradığını düşündüğünüz teknikleri araştırın. Sizin için uygun olabilecekleri deneyimlemeye çalışın. Örneğin, bize anda kalmanın önemini anlatan bilinçli farkındalıkla ilgili uygulamalara veya okumalara bakabilirsiniz.

    Gerektiğinde yardım istemek

    Elbette bazen, tüm bunları yapmanın size çok zor göründüğü zamanlar olacaktır. Hiçbir şey için enerjiniz olmadığını hissedebilirsiniz. İyi hissetmediğiniz zamanları fark edebilmek, ruh sağlığınızı korumak için oldukça önemlidir. Bu gibi zamanlarda destek istemekten çekinmeyin. Yardım tekliflerini kabul edebilmek, sizi güçsüz biri yapmaz. Sevdiklerinizle, yaşadıklarınız ve hissettikleriniz hakkında konuşmayı deneyebilirsiniz. Destek almayı seçebilirsiniz. Sadece iyi hissetmediğiniz hakkında konuşabilmek bile, kendinizi iyi hissetmek için güzel bir başlangıçtır!