hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Murat Ferman Prof. Dr. Murat Ferman

    Tipik bir "VUCA/KOMB YILI" başlarken...

    07.01.2022 Cuma | 10:26Son Güncelleme:

    Her yeni yıl, beklenti ve tahminleri beraberinde getirir. 2022 senesini de bu çerçevede değerlendirirsek, ortaya konulacak ilk teşhis ve tespit; “klasik bir VUCA/KOMB YILI’ına girdiğimiz” ifadesinde anlamını bulacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1980’lerin sonunda bir liderlik-yönetim modeli olarak geliştirilen VUCA kavramı; Volatile(Oynak-Değişken), Uncertain(Belirsiz), Complex(Karmaşık-Kompleks) ve Ambigous(Muğlak) sıfatlarının baş harflerinden oluşturulmuş bir kombine yaklaşımı ifade ediyor. Türkçe literatürde, aynı mantık örgüsü temelinde ve alfabemizdeki harfler temel alınarak KOMB(Karmaşık-Oynak-Muğlak-Belirsiz) ibaresiyle kullanıldığını da, ayrıca not etmeliyiz.

    Dikkatle incelendiğinde, tamamı birbiriyle yakından irtibatlı, hatta, içiçe geçmiş olan bu dört bacaklı modelin dikkatleri çekmek istediği mekanizma; katı ve kuvvetli bir TERS/OLUMSUZ SİNERJİ’ nin inkar edilemez varlık ile ağırlığıdır. Her biri, kendi başına etkin olan bu oluşum ve dinamikler, birlikte ve beraber olarak daha ağır ve deyim yerindeyse “ kasvetli” açılım ile gündemleri dayatırlar.

    VUCA/KOMB modeline yakın dinamik ve oluşumlar, herşeyden önce, OLAĞAN OLMAYAN-RUTİN DIŞI serim ile gelişmeleri temsil ederler. Bu sebepledir ki; “Soğuk Savaş”, “Ekonomik Kriz”, “Hükümet Krizi” vebenzeri sıfatlarla adlandırılan dönemlerin arka planını oluşturagelmiştir. 2022 senesinin, daha şimdiden, önceki iki yılı takip eden üçüncü “ Pandemi Yılı” olarak adlandırılması mümkündür ve bu sebeple, ( Olağanüstü ) Kriz Konjonktürü – VUCA İklimi varlığını; “ kademeli ve katmerli biçimde” sürdürecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2022 VUCA Yılında, sosyo-ekonomik alanının “yumuşak karınları”; acımasız darbeler ile test edilmeye, eko-politik oluşumların “ kırılgan hatları” na kama sokulmaya devam edilecektir!

    Üstelik, geçen yılların birikim ve tahribatı ile Belirsizlik Toleransı’ mız irtifa kaybetmeye; İsabetli Karar Verme Beceri’ miz erozyona uğramayı sürdürmektedir. “Günü kurtarma öncelikli” yaklaşım ile uygulamalar, tüm dünyada, Sürdürülebilir Politika ve Pratikler’in önünü kesmekte; bencil bir duruşla, herkesin yarın’ larını görmezden gelmeyi, hatta, feda etmeyi dayatmaktadır.

    Bu sütunlarda daha önce değindiğimiz (*) Dünya Eşitsizlik Raporu’nun güncel versiyonunda benzeri noktalara dikkat çekiliyor. 2022 VUCA Yılında, “dünyanın en varsıl % 10'luk kesimin, bir taraftan, çoğunluğa göre oransız zenginleşmeye, öte taraftan, tüm zararlı salınımların yarısından fazlasını gerçekleştirmeye”, belki de artan tempoyla devam edecekleri anlaşılıyor.

    Üçüncü yılına girilen Pandemi Konjonktürü ile mücadelede benimsenip, uygulanan Reflasyonist-Serbestleştirici-Genişletici Politikaların toplam faturasının otuziki milyar dolara eriştiği hesaplanıyor. Bu süreçte, beklenildiği üzere, bazı ülkeler bakımından kırk yıl sonra, yeniden Enflasyon Problemi’nin ortaya çıkmış olması, bu sene içinde FED insiyatifinde bir genel Sıkılaştırma Dönemi’ ne daha hızlı geçiş yapılacağına dair kuvvetli beklenti oluşturuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sürecin tetikleyeceği muhtemel Ekonomik Daralma ve takip edebilecek Resesyon konjonktürlerinin, güncel global resmin ana figürleri arasındaki yerlerini çoktan almış olduklarını kabul ve teslim etmeliyiz. İki sene önce, “küresel otoyoldaki zincirleme yol kazası”-pandemiye; yüksek enflasyon ile karışmak talihsizliğine uğrayan ülkemiz bakımından, enflasyonla mücadele patikasını dikleştiren bir çerçeveden bahsedildiğinin altını da, ayrıca çizmeliyiz.

    VUCA/KOMB’ da biraraya gelip; güçlenmiş vasat ile dinamiklere karşı bizi dirençli kılacak formül; BİRLİKTEN DOĞAN GÜÇ-SİNERJİ’ ye sahip çıkmak; onun ince işçiliğine talip olmaktır.

    2022 VUCA Yılı, Normalleşme Arayış ve Beklentileri nin sürdürüleceği, ancak, ”beklentilerin bir başka bahara kalacağı” bir sene olarak gözüküyor. Ülke ve dünya çapında, “sıradışı zamanlarda” yol almaya; vaziyet etmeye çalışırken feda etme lüksümüz olmayan temel duruş ve zihniyet; İHTİYATLI İYİMSERLİK deyimi ile ifade edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zor Zamanlarda Bir ve Beraberiz...

    (*) Zor; Oyunu Bozar, Ama Eşitsizliğe Yarar! -26.12.2021