hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    36 aylıkken ilkokula başlamak

    14.09.2022 Çarşamba | 16:08Son Güncelleme:

    İtalya’da erken genel seçimlere az kala DP (Demokratik Parti) lideri Enrico Letta çocukların 3 yaşında okula başlayıp eğitimi 18 yaşında tamamlama fikrini ortaya attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tartışma yaratan bu öneri diğer partiler kadar küçük çocuk sahiplerinin de kafasını karıştırdı.

    Enrico Letta 6 yaşında okula başlamanın öğretim yıllarını uzattığına dikkat çekerek ‘Haliyle bu da ailelere maddi bir külfeti beraberinde getiriyor’ savunması yaptı. Bunun bir seçim malzemesi olmadığını belirten Enrico Letta’nın çocukların 36 aylıkken ilkokula başlaması fikrinin sakıncalarını bir bir sayan merkez sağ partileri geçmişte Sovyet eğitim sistemini hortlatmanın anlamsızlığına değinerek İtalya’nın maddi açıdan da böyle bir eğitim değişimine gerek olmadığını değerlendirdiler.

    Demokratik Parti lideri Fransa ve Macaristan’da ilkokula başlama yaşının seçmeli olarak 3 olduğunu hatırlatarak böylece çalışan ailelerin kreş veya ana okula zorunlu gönderme sorununun ortadan kalkabileceğini de sözlerine ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı siyasetçiler çocukların 3 yaşında okula gönderme fikrinin Avrupa’yı sarsan enerji krizine bir çare olarak görülebileceğini yorumlarken özellikle kadın parlamenterler o yaştaki çocukların hala anne kokusu ihtiyacına ayrıca emzirilme sürecinde olabileceğini savundular.

    Ulusal Eğitim Bakanlığı ise böyle bir sistemin kabul edilmesi halinde 4.600 ek okula, 8.700 yeni öğretmene ve 279 Milyon Euro ödeneğe gereksinim olacağını hesaplayarak bunun maddi açıdan büyük yük getirebileceğini duyurdu.

    AB çerçevesinde Kuzey İrlanda, Yunanistan ve Lüksemburg’da 4, Hollanda, Avusturya, Bulgaristan’da, Çekya’da 5, diğer ülkelerde ise 6 yaşında ilkokula adım atılıyor. Sadece Estonya ve Finlandiya’da çocuklar için 7 yaşında ilk zil çalınıyor. İngiltere’de de okula başlama yaşı 5.

    Enrico Letta’nın seçim öncesi bu önerisi rağbet görmedi.