hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Amerika’da yüksek eğitim için öne çıkan eyaletler listesi

    28.05.2023 Pazar | 14:59Son Güncelleme:

    Bir süredir Amerika’dayım. Üniversite mezuniyet törenleri birbirini kovalıyor. Kepler havalarda uçuşuyor. Öğrencilerin ellerinde sıkı sıkıya tuttukları kurdeleli diplomalar daha iyi bir gelecek için bilet yerine geçiyor. Ülkede eğitim çok önemli. Amaç iyi ve itibarlı üniversitelere kabul edilebilmek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    WalletHub adında bir derecelendirme şirketi var. Her yıl Amerika’nın eğitimde başarılı ve az başarılı eyaletlerin listesini yayınlıyor. Bunu hazırlarken bir takım araştırmalar yapıyor. Örneğin öğrencilerin başarıları kadar okulun güvenilirliği, temizliği, öğretim üyelerinin kalitesi, sınav sonuçları, yatılı konfor, spora verilen önem ve mezuniyet puanları.

    50 eyalette ilk sırayı yıllardan beri Massachusetts alıyor. Başkenti Boston’da iki dünyaca ünlü itibarlı üniversitesi Harvard ve M.I.T (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)’in bulunmasıyla uzak ara birinciliği ilan ediliyor.

    İkinci sırada Maryland eyaleti yer alıyor. Bir Harward’ları veya bir M.I.T leri yok ama Johns Hopkins Üniversitesi’nden mezun olanların işi çoktan hazır.
    Bronz madalya ise Colorado’nun. Bu eyaletin başka bir özelliği ise öğrenci nüfusunun büyük bir bölümünün doktora unvanı kazanması.
    Massachusetts’e komşu Vermont eyaleti 4. sırada gösterilmiş. Bunun nedeni Vermontlu’ların eğitim için cömertçe harcadıkları para ve karşılığında başarılı mezunlar çıkartması.

    Birinci sırada ki eyaletin bir başka komşusu Connecticut derecelendirmede kreş ve yuvalara önem vermesi artı Yale gibi dünyaca bilinen bir üniversiteye sahip olmanın gururu ile 5.liğe hak kazanmış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altıncı Virginia, yedinci Washington, sekizinci New Hampshire, dokuzuncu New Jersey ve onuncu sırada Minnesota bulunuyor. Bu arada tanınmış üniversitelere ev sahipliği yapan New York 13. Wisconsin 20. Wyoming 24. California 28. Ohio 34. sırada gösterilmiş.

    Son yıllarda listenin dibinden bir türlü kurtulamayan Louisiana 48. West Virginia 49. ve Mississippi ise en zayıf eğitim halkası olarak 50. sırayı işgal ediyor. Amerika bu yılki mezunlarını geleceklerine, yeni iş hayatlarına doğru uğurluyor.