hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Bay ‘Ye Ke Ye Ke’ hayatını kaybetti

    25.05.2020 Pazartesi | 13:16Son Güncelleme:

    O bir 'Griot'du (Griyo). Özellikle Batı Afrika’da kabilelerin sözlü tarihini ve geleneklerini kuşaktan kuşağa aktaran bir bilenlerdendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Krallara veya kabile liderlerine danışmanlık yapanlardandı. Kutsal törenleri yönetme dışında anlaşmazlıklara da hakemlik görevini kullanma yetkisi verilmişti. Genelde görevleri arasında sanatcı, müzisyen, şarkıcı, dansçı  hatta masalcı olmak bile vardı.  Batı Afrika’dan söz ediyoruz. Yani Senegal, Mali, Gambiya ve Gine ülkelerinden.

    Mory Kante Gine’li bir 'Griot'du. Dünyaca üne kavuştuktan sonra lakabı “Elektronik Griot” oldu. Kabile müziğini elektronik enstrumanlarla modernleştirmeyi bilmişti. Bu dört Batı Afrika ülkesinde de müzik  çalışmaları yaptı. Afrika’nın sesi oldu. Ama Batı O’nu 1987 yılında “Ye ke ye ke” şarkısıyla tanıdı. Sadece bir eseriyle dünya listelerini alt üst etti.  Plağı tam 15 Milyon adet sattı. “Ye ke ye ke” yaz boyunca dillerden düşmedi. Gine’li Mory Kante kabileden çıkmış ve Paris’e yerleşmişti. Bir yıldızdı. Afrika’nın idolüydü. Kıtasını özellikle Avrupa’ya tanıtıyordu tek başına. Sayesinde birçok ülke “Ye ke ye ke” diye mırıldanarak Afrika’ya yardım etmeye başlamıştı. Tek bir şarkı ile televizyonlara çıkıyordu müzikseverleri coşturuyordu. Alışılmışın dışında kabile müziğine arpı da katmıştı. Sonra başka şarkılarda okudu ama adı hep “Bay Ye ke ye ke” olarak kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Bay Ye ke ye ke” geçenlerde ülkesi Gine’de 70 yaşında Afrika’sına veda etti. Uzun yıllardır hastaydı. Arada bir Paris’e tedaviye götürülürdü. Maalesef koronavirüs kurbanı oldu. Fransa ile Gine’nin başkenti Conakry arasında ulaşım salgın nedeniyle kopunca Mory Kante tedavi gördüğü hastanede öldü. Oğlu Balla babasının hayatını kaybettiğini AFP ajansısı aracılığı ile duyurdu. Kabile dünyası yas ilan etti. Ülkesi Gine’de.

    Mory Kante merkezi Roma’da bulunan FAO'nun (Gıda ve Tarım Örgütü) da iyi niyet elçisiydi. Her 16 Ekim “Dünya Gıda Günü” için İtalya’ya gelirdi. Diğer iyi niyet elçileri Gina Lollobrigida, Susan Sarandon, Roberto Baggio, Miriam Makeba, Albano gibilerle birlikte basın toplantıları düzenler Afrika’sına yardım eden gelişmiş ülkeler için “Ye ke ye ke” sini söylerdi.

    Mory Kante seni ve efsane şarkını hiç unutmayacağız...

    Bay ‘Ye Ke Ye Ke’ hayatını kaybettiFotoğraf: Reha Erus