hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Bir sonraki Papa ABD'li mi olacak?

    15.12.2020 Salı | 14:13Son Güncelleme:

    Amerika Birleştik Devletleri'nin seçilen tüm Başkanları Hristiyan. Yani başkanlık koltuğuna oturmadan İncil üzerine el basarak ülkelerine sadakatlerini sunmuşlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Joe Biden’in 46. Başkan olarak resmen seçildiği onandı. Daha önceki 45 başkan Hristiyan aleminde hangi kiliseye bağlı olduklarını seçim kampanyalarında hatırlattılar. Protestanlığın çeşitli mezhepleri var. Başkanlar arasında en bilinen Episkopal yani Piskoposluğa bağlı olanı. İlk Başkan George Washington dışında James Madison, John Tyler, Franklin Roosevelt, Franklin Pierce, H.W Bush, Gerald Ford bu mezhebe bağlıydılar. Presbiteryenler arasında Dwight D. Eisenhower, Ronald Reagan ve son başkan Donald Trump yer alıyordu. Metodistler, Baptistler, Üniteryanlar, Quaker’ler ve Lyndon Johnson gibi muritliğe inanan başkanlar da vardı ya da Hollanda Reform Kilisesi'ne...

    Barack Obama kendisini sadece Hristiyan olarak tanımladı ve herhangi bir mezhebe bağlı olmadığını duyurdu. Sadece iki Başkan Thomas Jefferson ve Abraham Lincoln tanrıya inandıklarını ama ibadet etmediklerini, kiliseye gitmediklerini itiraf etmişlerdi.

    İrlanda kökenli John F. Kennedy seçilen ilk Katolik başkan olarak tarihe geçti ve bir geleneğin yıkılmasında büyük rol oynadı. Alışılagelmişliğinin dışında Roma Kilisesi'ne bağlı bir başkan oldu ve Beyaz Saray’da Protestanlık hegamonyasına son verdi.

    1963’te Dallas’da bir suikast sonucu öldürülen Kennedy'den sonra 2004 yılında ki seçimlerde George W. Bush’a karşı Demokrat Parti adayı olan John Kerry’de Katolikti ama kaybetti.

    Yeni başkan ise Joe Biden. Biden, John F. Kennedy’den sonra seçilmiş ikinci Katolik başkan oldu. Altmışlı yıllarda artık değiliz. Din ABD'de çok önemli bir tabu olmaktan çıktı. Amerikalılar artık oy kullanırken adayların mezheplerine pek bakmıyorlar. Biden, Roma Kilisesi'ne bağlı olduğunu her fırsatta söylüyor. Obama’nın yardımcısıyken yolu sık sık Vatikan’a düşerdi. Ailesiyle Papa tarafından özel olarak kabul edilirdi. İyi bir bağlantı yakalamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir sonraki Papa ABDli mi olacakFotoğraf: Reuters 

    Papa Francis her geçen gün Katolik dünyasına egemen oluyor. Kendisinden önce Papa 2. Jean Paul’un seçtiği kardinallerden sadece16'sı yerini koruyor. Feragat ederek Emerit Papa unvanını olan 16. Benedict’in kardinalleri ise 39. Diğerlerini Papa Francis seçti ve seçiyor. Yani çoğunluk artık elinde...

    7.5 yılda kendine yakın 73 din adamını Conclave’ye, Papa’yı seçen Kardinaller Meclisi’ne yeni kardinal olarak yerleştirdi. Cizvit tarikatına bağlı Papa’nın Washington Başpiskoposu Wilton Gregory ile çok yakın temasları var. İki ülke arasında bir iletişim kanalı Joe Biden ABD Başkan Yardımcısı'yken zaten açılmıştı. Biden’i ilk tebrik eden devlet başkanı da Papa oldu. Papa Francis Arjantinli. Son üç Papa, Katolik Dünyası'nda "Vatikan’ın başı mutlak İtalyan olur" geleneğini yıktı ve bu artık kanıksandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Papa tarafından ismen bölgelerine göre seçilen kardinallerin kendisine çok sadık oldukları da biliniyor. Kilisede radikal bir kabuk değiştirme süreci inançlılarda bir farkındalık yaratıyor. Vatikan’a akredite uzman basın mensupları Joe Biden’in yemin sonrası ABD Başkanı olarak resmen Roma’ya gidip Katolik dünyasının lideri Papa Francis'i ziyaret edeceğine inanıyorlar. Bu sıkı ilişki sonrası olası seçilecek yeni Papa’nın ABD'li bir Kardinalin olma ihtimalini sanki güçlendiriyor.