hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Bodrum - Bodrum

    06.05.2021 Perşembe | 10:00Son Güncelleme:

    Bizim Kıyıkışlacık mahallesinde kontağı açsam 61 kilometre sonra Bodrum’a varmış olurum. Eskiden 20 günde bir Bodrum’a büyük alışverişe giderdik. Araya pandemi girdi ve uzun süre Halikarnas’a uğrayamadık. Bodrum’a girerken levhada Nüfus:132.000 yazardı. Eskiden öyleydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2020’de yerel nüfus dairesine göre Bodrum’un nüfusu 181.541 olarak belirlendi. Tabii bu sadece kışlık resmi bir rakam. Son yıllarda Bodrum’un yaz aylarındaki nüfusu en az 400 bindi. Dönüşümlü gelen yerli ve yabancı turistlerle zaman zaman bu rakamın üzerine fazlasıyla çıkıldı. Yine geçmişte kışın Bodrum’a gittiğimizde yollar yaz aylarına göre tenha olurdu. En azında Turgut Reis’e giden anayol kilitlenmezdi. Bu yıl ilk kez Nisan ayının ilk günlerinde gittik. Muğla ilinin plakası 48'dir. Ara ki bulasın! Keşmekeş trafikte İstanbul’un 34, Ankara’nın 06 ve İzmir’in 35 plakaları yolları adeta fethetmiş. Kendinizi İstanbul’da veya Ankara’da sanıyorsunuz. Hatta İzmir’de.

    Bodrum - BodrumFotoğraf: AA

    Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras adeta uyarıyor: "Şu an ilçemizin nüfusu 600 binlerde ve biz bunu kaldıramıyoruz" diye. Pandemi sırasında Bodrum’a yerleşen yazlıkçılar artık pek geri dönmüyorlar geldikleri illere. Yazlık evi olanlar tadilatla 12 ay yaşama koşullarını zorluyorlar. Özellikle COVID-19 için uygulanan18 günlük sokağa çıkma yasağı arifesinde sanki bütün yollar Bodrum’a çıktı. Milas’tan başlayan trafik yoğunluğu kuyruklara yol açtı. Akın akın geldiler. Yerli halk tedirgin oldu. Kalabalıktan değil Covid -19 virüsünü olası beraberinde getirenlerden.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sürekli anonslar yapılıyor "Maske ve mesafe kurallarına uyun" diye. Geçen gün bir dostum 700 bin sınırına dayandıklarını söyledi çaresizce ve kuşku ile. Belediye Başkanı Ahmet Aras şaşkın. Bu kadar yoğunluk beklenmiyordu. Üstelik gelenler kalıcı yani en azından yaz aylarını da burada geçirecekler. Bu arada yabancı turistler de bekleniyor. Oteller hazırlıklarını tamamlamış gibi. Ama salgın rakamları hala yüksek. Tam kapanma uzatılır mı, kaldırılır mı? Ama şurası kesin: Bodrum’a gelen uzun süre yerleşmeyi amaçlıyor. Tabii ilçenin altyapısı buna hiç hazır değil. Belediye canla başla çalışıyor. Ama yetmiyor "Artık gelmeyin" uyarılarını dinleyen yok. Mayıs ayındayız havalar güzel. Örneğin dün Bodrum 32 dereceydi. Yasak olmasına rağmen denize girenler plajları doldurdular. Kısacası Bodrum, Bodrum olalı bu kadar kalabalıklaşmamıştı. Adı bu sevimli deniz ilçesiyle özdeşleşen Halikarnas Balıkçısı lakaplı ünlü roman ve hikaye yazarı Cevat Şakir Kabaağaçlı bugün aşık olduğu Bodrum’a tepeden baksa acaba ne düşürdü?

    Bodrum - Bodrum