hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Bozcaada’da bir efsane: “Pakize”

    22.06.2018 Cuma | 12:57Son Güncelleme:

    Geçenlerde ilk kez Bozcaada’ya gittik. Bir yakın dostumun pansiyonunda kaldık. Elbette kendisinden ada ile ilgili bilgiler aldık. Nerede yemek yenir, nerelere gidilir, plajları, bağları, şarap kavları, müzeleri, hatta adanın müdavimi Ata Demirer’e nerede rastlayabiliriz bilgileri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bozcaada’da bir efsane: “Pakize”

    İlk gece hoş bir lokantaya gittik. Eskiden şaraphaneymiş. Doğrusu yemekleri nefisti. Bir ara bir beyaz orta boy köpek ayaklarıma dolandı ve sandalyenin ucuna boylu boyunca yattı. Lokantanın sahibi “Ooooo Pakize hanım, hoş geldin!” diyerek hemen mamasını verdi. Meğersem o beyaz köpek Bozcaada'nın simgesi, en tanınanıymış ve dokunulmazlığı olanıymış. İstediği zaman istediği yere gidebilir, yiyip içebilirmiş. Ev ziyaretlerine de meraklıymış, törenlerde, protokolde yerini alırmış.

    Dört gün boyunca her yerde Pakize karşımıza çıktı. Öykülerini adanın halkından dinledik.12 yaşındaki Pakize aklına estiği zaman sabah 10.00 da kalkan arabalı vapur ile karşıya ana karadaki Geyikli’ye gider, akşam dönermiş. Rivayete göre orada bir sevgilisi varmış. Yani Pakize aşıkmış uzun yıllardan beri. Bir kere Pakize’ye araba çarpmış. Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz yaralı efsane köpeği ambulansla Çanakkale'ye göndermiş. Bozcaada halkı Pakize’nin sağlık haberini almak için adeta yarışmış. Neyse çabuk iyileşmiş. O günden sonra Pakize daha da değerlenmiş adada.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kışın sık sık ünlü tiyatro trupları geliyormuş Bozcaada’ya. Oyun sırasında Pakize sahneye çıkıyormuş. Kah dolanıyor, kah yatıp uyuyormuş. Bazı yabancılar bunun oyunun bir parçası bile zannediyorlarmış. Dört gün boyunca gittiğimiz mekanlarda hep Pakize’ye rastladık. Sevdik, okşadık, besledik. Bu arada adada hayvanlara karşı aşırı bir sevgi var. Kediler, köpekler için ada yerlileri seferber olmuşlar. Mama ve suları hiç eksik olmuyor evlerin önünde.

    Eğer bir gün yolunuz Bozcaada’ya düşerse mutlak Pakize ile karşılaşırsınız. Belki adaya varmadan daha arabalı vapurda... Ülkemizde son zamanlarda yaşanan hayvanlarla ilgili katliam haberleri beni Pakize efsanesini yazmaya sürükledi. Bozcaada, Türkiye’ye hayvanseverlik konusunda örnek olmalı.