hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dünya ananaslı pizza günü

    09.02.2022 Çarşamba | 13:38Son Güncelleme:

    Bugün 9 Şubat ‘Dünya Pizza Günü’ Pizza şu anda dünyada Hamburger’den sonra en çok sevilen fast food. Fast food çünkü pizzalar artık genelde dilimle satılıyor ve ayakta tüketiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pizza’nın vatanı İtalya. Bunu hepimiz biliyoruz. En basit pizza ise Margherita. Hamur üzerine mozzarella peyniri ve domates. Son zamanlarda üzerini fesleğen veya roka ile süslemekte moda oldu. 1889 yılında Napoli’de Kraliçe Margherita’ya sunulan, çok beğenilen burandan adını alan pizza çeşidi.

    ‘Dünya Pizza Günü’ nü 9 Şubat olarak belirleyenler İtalyanların karşı koymalarına rağmen Amerikalılar.

    Dünya ananaslı pizza günü

    Pizzanın başkenti Napoli’de pizzacılar 9 Şubat’ı pek kutlamıyorlar. Zaten İtalya’da yerli pizza ustaları pek kalmadı. Birkaç ünlü ve geleneksel pizza restoranları dışındakiler Mısır ve Tunus’lu ların elinde.

    Her ülke kendi damak tadına göre pizza çeşidi yaratıyor. Örneğin Amerikalılar. En rağbet göreni ananaslısı. Hawaii pizzası. Zaten İtalyanlar bu yüzden protesto ederek’ Dünya Pizza Günü’nü ananaslı pizza günü olarak görüyorlar. Özellikle Amerikanın kuzey eyaletlerinde avokadolu, mangolu, hindistan cevizli pizza çeşitleri beğeniliyor. Çocuklar için Nutella’lı veya çilekli pizza bile servis ediliyor özellikle brançlarda. Spaghetti türü makarnalı pizzayı ise Afro – Amerikalılar seviyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanlar ve Avusturyalıların tercihi sosisli pizza. Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye İtalyan pizza çeşitlerine saygı duyuyor ama ayrıca sucuklusuna ‘Hayır’ demiyor.

    Yeni Zelanda’da kivili pizza tattırmışlardı. Meyvelerini ayırıp hamur kısmını Focaccia niyetine yemiştim. Fakat deniz mahsullü olanı damağımda iz bırakmıştı.

    Dünya ananaslı pizza günü

    Boston’a son gittiğimde limanda şık bir restoranda hayatımın en pahalı pizzasını yedim. Ama gerçekten değdi. Maine eyaletinden özel getirtilen ıstakozla yapılan pizzanın ortasında yumurta olmasa 10 numarayı hak ederdi.

    Bugün 9 Şubat ‘Dünya Pizza Günü’ Ama lütfen ananassız olsun.