hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dünya yakışıklısı Rock Hudson

    04.10.2020 Pazar | 12:08Son Güncelleme:

    Rahmetli annem bir Rock Hudson hayranıydı. Zaten o yıllarda her kadın Rock Hudson hayranıydı. Ankara’daki Büyük Sinema'da ‘Giant’ (Devlerin Aşkı) filmini birkaç kez izlemiştik. Ne dev kadroydu! Menekşe gözlü Elizabeth Taylor, gençlerin ilahı James Dean ve Rock Hudson.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rock Hudson’un gerçek adı Roy Harold Scherer Jr'dı. Sonra üvey babasının soyadını aldı yasal olarak yani Roy Fitzgerald oldu. İlk mesleği kayıtlara kamyon şoförü olarak geçti. Sonra askere gitti. Bahriyelileri kıskandıracak kadar yakışıklıydı. Kanına girdiler Hollywood'a gönderdiler.

    Kendisine bir menajer edindi. Henry Willson'ın ilk işi yeni müşterisine oturaklı, akıllarda kalacak bir isim bulmak oldu: Rock Hudson. İlk zamanlar kolay değildi. Evet dev gibiydi, çekiciydi ama rol yeteneği yerlerde sürünüyordu. Buna rağmen yılmadı. İlk deneyimi kamera karşısında 23 yaşında yaşadı. Dikkatleri çekti. 1956'da ‘Devlerin Aşkı’ ile Amerika'nın sevgilisi haline geldi. Oscar’a aday gösterildi. Yeni nesil Rock Hudson'ı belki pek tanımaz ama o devirde sanki günümüzün George Clooney'i veya Brad Pitt'iydi.

    Şöhret cömertçe kapılarını Rock Hudson'a açmıştı. Hollywood’un süper bekarıydı. Kadınlardan aldığı sayısız evlenme teklifleri kendisini rahatsız etmeye başladı. Film şirketinde tanıdığı Phyllis Gates'i gözüne kestirdi. Bir ay sonra evlendiler ve hayranlarını düş ırıklığına uğrattı. Rock Hudson’un gizlediği büyük bir sorunu vardı. Üvey Babası Wallace Fitzgerald'ın yıllarca tacizine, işkencesine, kötülüklerine hedef olmuştu ve bir erkek kolejine gönderilmişti. 3 yıl sürecek tek ve son evliliği eşcinselliğini örtbas etmek içindi. Filmlerde başrolleri paylaştığı kadın partnerlerine cinsel tercihini hissetirmemek için elinden geleni yapıyordu.1959’da Doris Day ile paylaştığı ‘Pillow Talk’ (Yastık Sohbeti) filmi ile şöhreti zirve yaptı. Ardından Doris Day ile iki komedi filmi daha çevirdi ‘Love Come Back’ (Geri Dön Sevgilim) ve ‘Send Me No Flowers’ (Bana Çiçek Gönderme)...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya yakışıklısı Rock HudsonFotoğraf: AP

    Rol aldığı filmlerin toplamı 60'tı. Sonra TV dizilerine başladı. ‘Dynasty’ ve ‘McMillan&Wife’ büyük ilgi gördü. Ama Rock Hudson başka bir olaydan dünya gündemine düştü. Ömür boyu saklamayı başardığı eşcinsel kimliğini ortaya çıkartacak durum doktora gitmesiyle başladı. Yutkunamıyordu ve sürekli kilo kaybediyordu. Vücudunun belirli yerlerinde derin kırmızılıklar oluşmuştu. Dermatoloğa gitti. Korkunç gerçekle karşılaştı. Semptomlar AIDS’i işaret ediyordu. Bir zamanların ünlü aktörü 58 yaşındaydı ve itirafını o gün yaptı. Eşcinseldi ve pek çok ilişkisi olmuştu ve hala vardı. Ölümü kaçınılmazdı. AIDS’e yakalanan ilk ünlülerden biri olarak bu hastalığa karşı Senato'dan arkadaşı Başkan Ronald Reagan'ın isteği ile ek bütçe araştırmalar için acil çıkartıldı. Artık AIDS tanımı ‘Rock Hudson öncesi ve Rock Hudson sonrası’ olarak algılanıyordu. Hastalığın korkunçluğu bu boyutlarla ölçülüyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    35 yıl önce 2 Ekim 1985’te Beverly Hills’te evinde yaşamını yitirdi. Rol arkadaşı Doris Day son görüşmelerini şöyle anlattı: "Çok zayıflamıştı. Hatta erimişti. Eşcinsel olduğuna hala inanamıyordum. Ustaca saklamıştı bizlerden. Ellerini omuzuma koydu ‘Özür dilerim Doris. Ama ölüyorum işte’ dedi."

    Rahmetli annem bir Rock Hudson hayranı olarak çok üzüldü. Dev adam dünyanın gözü önünde tedavisi bile henüz bilinmeyen çağın illetine henüz 59 yaşında kurban olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya yakışıklısı Rock Hudson